Evolutie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Evolutie (doorverwijspagina) of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een doorverwijzing te worden (bekijk voorstel).
Zie Evolutie (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Evolutie.

Evolutie is, via het Frans, afgeleid van het Latijnse werkwoord evolvere: "zich ontrollen". Vooral de figuurlijke betekenis "ontwikkeling" wordt in het Nederlands binnen verschillende contexten gebruikt:

Biologie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Evolutie (biologie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Evolutie is in de biologie de geleidelijke verandering in populaties door overerving met variatie en natuurlijke selectie. Verwante artikelen zijn:

Kosmologie[bewerken | brontekst bewerken]

Evolutie is in de kosmologie en astronomie de ontwikkeling van de kosmos. Verwante onderwerpen zijn:

Aardwetenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Evolutie kan in de aardwetenschappen ook de geschiedenis van de Aarde betekenen, naast de biologische evolutie.

Religie en filosofie[bewerken | brontekst bewerken]

Emanationisme is een ontologische opvatting binnen sommige religies, die ervan uitgaat dat een wezen "evolueert" (zijn aardse, stoffelijke vorm aanneemt) vanuit zijn geestelijke essentie.

Fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Evolutie is ook een begrip in het spel Pokémon, als het wezen waarmee je speelt evolueert, veranderen zijn uiterlijk en naam en hij wordt sterker.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

In de techniek ten slotte, wordt "evolutie" (in de letterlijke betekenis) gebruikt als constructiemethode om de perfecte vorm van de tanden van tandwielen te bepalen. Bij het afrollen wordt een omwenteling gemaakt en tegelijkertijd de afstand tot het middelpunt veranderd. Deze constructie heeft een evolvente tot resultaat: de wiskundige baan van een ontrold punt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]