Executive Office of the President of the United States

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de Executive Office of the President of the United States

De Executive Office of the President of the United States is de dienst die de president van de Verenigde Staten ondersteunt bij zijn werkzaamheden als staatshoofd en regeringsleider. Vaak wordt de dienst aangeduid als het het Witte Huis, naar het paleis van de president. Aan het hoofd van de dienst staat de stafchef.

De belangrijkste medewerkers van de dienst werken in de westelijke vleugel (West Wing) van het Witte Huis in Washington, waar ook de werkkamer van de president zelf (de Oval Office) zich bevindt. Ook in andere delen van het Witte Huis en in aanliggende kantoorgebouwen, zoals de Eisenhower Executive Office Building, bevinden zich onderdelen van de dienst.

Het agentschap werd op 1 juli 1939 opgericht door toenmalig president Franklin Delano Roosevelt. Verschillende losse onderdelen van de Amerikaanse overheid werden toen gecentraliseerd. Dit betekende tevens een versterking van de macht van de president.

De Amerikaanse regering (de uitvoerende macht) bestaat uit de president en zijn ministers, of bij uitbreiding uit het hele bestuurlijke apparaat van de president: de Executive Office, de ministeries en een aantal zelfstandige agentschappen. De president heeft hierbij een dominante positie, aangezien hij de belangrijkste functionarissen zelf benoemt of voordraagt en naar goeddunken kan ontslaan. Voor de benoeming van de ministers en de hoofden van de zelfstandige agentschappen is de goedkeuring door de Senaat nodig op voordracht van de president, veel andere belangrijke functionarissen kan hij zonder goedkeuring van de Senaat benoemen. Dit geldt in het bijzonder voor vrijwel alle medewerkers van de Executorial Office, dat onder andere daardoor minder onder toezicht van de wetgevende macht (het Congres) hoeft te opereren.

Het werk van sommige afdelingen van het Executive Office overlapt met dat van ministeries. In het algemeen heeft het Executive Office daarbij een meer adviserende of beleidsmatige rol. De hoogste medewerkers van het Executive Office, zoals de stafchef en de handelsvertegenwoordiger (Trade Representative) kunnen net als ministers fungeren als lid van het kabinet. Een verschil is dat de ministers hiervan automatisch lid zijn terwijl de president wat de andere functionarissen betreft per keer kan beslissen of hij ze wil opnemen in zijn kabinet.

Functie Ambtsbekleder Functie Ambtsbekleder
Stafchef van het Witte Huis John Kelly John Kelly
(1950)
Senior Advisor to the President Jared Kushner Jared Kushner
(1981)
Counselor to the President Kellyanne Conway Kellyanne Conway
(1967)
Senior Advisor to the President Stephen Miller Stephen Miller
(1985)
Advisor to the President Ivanka Trump Ivanka Trump
(1981)
Veiligheid en Militaire adviseurs
Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert McMaster Herbert McMaster
(1962)
Homeland Security Advisor Tom Bossert Tom Bossert
(1975)
Onder-nationaal Veiligheidsadviseur Silver - replace this image male.svg Ricky Waddell Secretaris van de Nationale Veiligheidsraad Keith Kellogg Keith Kellogg
(1944)
Financiële en Economische adviseurs
Voorzitter van de
Raad van Economische Adviseurs
Vacant Directeur van de
Nationale Economische Raad
Gary Cohn Gary Cohn
(1960)
Management en Interne Zaken
Directeur van het Bureau
voor Management en Budget
Mick Mulvaney Mick Mulvaney
(1967)
Directeur van de
Binnenlandbeleid Raad
Andrew Bremberg Andrew Bremberg
(1972)
Directeur van het
Bureau voor Openbare Gelegenheden
George Sifakis George Sifakis
(1979)
Secretaris voor kabinetszaken Silver - replace this image male.svg Bill McGinley
(1974)
Communicatie
Directeur van Communicatie Vacant Perschef van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders Sarah Huckabee Sanders
(1982)

Overige belangrijke ambtsbekleders die werken voor de Executive Office zijn de stafchef van de vicepresident, stafchef van de First Lady, advocaat van het Witte Huis, directeur voor Militaire Zaken, de secretaresse van de president en verschillende adviseurs.