Executive Office of the President of the United States

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het zegel
Eisenhower Executive Office Building, hoofdkantoor van het merendeel van de Executive Office.

Het Executive Office of the President is het uitvoerend bureau van de President van de Verenigde Staten[1]. Als zodanig bestaat het sinds 1939, toen het door Franklin D. Roosevelt werd ingevoerd. Sindsdien is de presidentiële staf regelmatig uitgebreid, zodat het in 2005 reeds 3000 personeelsleden omvatte[2].

Het Uitvoerend Bureau bestaat uit de directe staf van de president, alsmede zijn naaste adviseurs in aflopende graad van belang. De belangrijkste (senior) adviseurs heten Assistant to the President, daarna komen de Deputy Assistants to the President en in de derde lijn de Special Assistants to the President.

Onder het Uitvoerend Bureau valt een groot aantal diensten en departementen[3]:

Verder valt hieronder onder meer: het Office of the First Lady, het Office of Energy and Climate Change Policy (Beleidsbureau voor Energie en Klimaatverandering), de President's Economic Recovery Advisory Board (PERAB, een door Obama nieuw opgerichte adviesraad, voorzitter: Paul Volcker) en tal van uitvoerende diensten.

Het Kabinet (hieronder begrepen: functionarissen die de status hebben van kabinetslid) wordt soms wel, soms niet onder het Executive Office gerekend.[4] Het belangrijkste verschil is, dat de ministers door de Senaat moeten worden goedgekeurd; de adviseurs kunnen doorgaans door de president zelf worden benoemd zonder goedkeuring van het Congres. Wanneer gesproken wordt over 'de Amerikaanse regering' worden de president en zijn ministers bedoeld. Onder de 'Administration' (zoals in The Obama Administration) wordt meestal het hele bestuurlijke apparaat van de president verstaan, ofwel het presidentschap met de uitvoerende macht die daarbij hoort. Daarbij is het Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat) de wetgevende macht, en het juridische apparaat de rechterlijke macht; tezamen de trias politica vormend.