Naar inhoud springen

Executive order

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
President Trump ondertekent een executive order (2017).

Een executive order, in het Nederlands vaak vertaald als presidentieel decreet, is een decreet van de president van de Verenigde Staten over de beleidsuitvoering van de federale overheid. De wettelijke of grondwettelijke basis voor presidentiële decreten heeft meerdere bronnen:

De overgrote meerderheid van de presidentiële decreten wordt opgemaakt door federale agentschappen voordat ze door de president worden uitgevaardigd.

Net als wetgeving en overheidsreglementen zijn ook presidentiële decreten onderworpen aan rechterlijke toetsing en kunnen ze worden vernietigd als de besluiten onvoldoende basis hebben in de wet of de grondwet. Sommige besluiten moeten worden goedgekeurd door de wetgevende tak.

Presidentiële decreten hebben een verregaande invloed op de activiteiten van de overheid, zoals de beslissing hoe en in welke mate wetgeving zal worden afgedwongen, hoe wordt omgegaan met noodsituaties, hoe militaire operaties worden uitgevoerd. Als staatshoofd en regeringsleider van de Verenigde Staten en opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten kan alleen de president van de Verenigde Staten een presidentieel decreet uitvaardigen.

Een presidentieel decreet blijft van kracht totdat het wordt ingetrokken, herroepen, door de rechter onwettig wordt verklaard of vanzelf verloopt. De president kan op elk moment een decreet herroepen, wijzigen of er uitzonderingen op maken, ongeacht of het een decreet is van hemzelf of van een voorganger. Vaak gaat een nieuwe president in de eerste paar weken van zijn ambtstermijn over tot herziening van bestaande decreten.