Exotenverordening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verordening 1143/2014
De Amerikaanse brulkikker, één van de dieren uit de Unielijst
Citeertitel Verordening 1143/2014
Titel Verordening (EU) Nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten
Afkorting Exotenverordening
Soort regeling Europese verordening
Toepassingsgebied Europese Unie
Rechtsgebied Europese Unie
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Exotenverordening is de korte benaming voor de verordening (EU) Nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten. Een invasieve uitheemse soort moet als zorgwekkend voor de Europese Unie worden beschouwd wanneer de schade die door de soort wordt veroorzaakt in de getroffen lidstaten zo aanzienlijk is dat specifieke in de gehele Unie toepasselijke maatregelen moeten worden getroffen, dus ook voor de lidstaten die nog niet getroffen zijn of die wellicht niet getroffen zullen worden. De dier- en plantensoorten die onder de Exotenverordening invasieve soorten zouden moeten vallen worden daartoe op een lijst geplaatst, de Unielijst.

Geldigheid in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Exotenverordening is rechtstreeks in Nederland van toepassing. Zie daarvoor de rechtstreekse werking van Europese verordeningen.