Expedition Everest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Expedition Everest
Expedition Everest.jpg
Algemene informatie
Locatie Disney's Animal Kingdom, Vlag van Verenigde Staten
Type Staal – Sit down
Bouwer(s) Vekoma
Status Geopend
Opening 7 april 2006
Kosten $ 100.000.000
Eigenschappen
Topsnelheid 80,5 km/u
Baanlengte 1348 m
Baanhoogte 34,1 m
Ritduur 2 min 50 sec
Treinen 5
Capaciteit 1850 per uur (4 treinen)
2050 per uur (5 treinen)
Veiligheid
Minimale lengte 112 cm
Website
Expedition Everest op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Expedition Everest - Legend of the Forbidden Mountain is een stalen achtbaan in het themapark Disney's Animal Kingdom, dat onderdeel is van het Walt Disney World Resort in Orlando in de Amerikaanse staat Florida. De baan is uitgebreid gethematiseerd en is 's werelds duurste achtbaan aller tijden.

Het groots opgezette project genaamd Expedition Everest wordt gebouwd door achtbaanbouwer Vekoma uit Nederland. De attractie bevindt zich in het Aziatische themagebied en is gethematiseerd naar de Mount Everest, waarvan een replica is gebouwd, en de legende van de Yeti.

Expedition Everest werd aangekondigd in 2003. Een jaar later werd begonnen met de bouw en op 7 april 2006 werd de attractie ingehuldigd.

Achtergrond[bewerken]

Expedition Everest is één van de vele attracties in de Disneyparken met een berg. Vooral de gelijkenis met de Matterhorn Bobsleds in Disneyland Anaheim uit 1959 is qua opzet vrij groot: beide attracties spelen zich af in en rond een besneeuwde berg en hebben een confrontatie met een "verschrikkelijke sneeuwman". Volgens Imagineering, de ontwerpafdeling van Disney, is het de achttiende berg-gethematiseerde Disney-attractie. Andere voorbeelden van zulke attracties zijn Big Thunder Mountain Railroad en Splash Mountain. De berg van Expedition Everest is op zijn hoogste punt 98 meter hoog.

Expedition Everest in aanbouw, in januari 2005

Een bijzonderheid aan de attractie is de combinatie van voor- en achteruitrijden. Als gevolg van de verschijning van de Yeti, wordt een deel van de baan namelijk achterwaarts afgelegd.

De attractie heeft een oppervlakte van 25.000 m².

De baan heeft twee kettingliften en een totale lengte van 1348 meter. Er zijn in totaal vijf treinen met elk zes karretjes, waarmee de maximale capaciteit 2050 personen per uur is. Meestal worden echter vier treinen ingezet; de capaciteit is dan 1850 personen per uur.

Bezoekers kunnen bij deze attractie gebruikmaken van een FastPass, een gratis dienst waarmee een plaats in de wachtrij 'gereserveerd' kan worden.

Externe links[bewerken]