Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op afstand bestuurbaar wagentje, de zogenaamde wheelbarrow, om explosieven op te ruimen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (sic) (EOD), tot 2012 Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht en Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine (sic) geheten, is de dienst van de Nederlandse Krijgsmacht die tot taak heeft onontplofte vuurwerk, bommen, mijnen en andere explosieven en munitie, zowel te land als te water, onschadelijk te maken. De dienst maakt deel uit van het Operationeel Ondersteunings Commando Land (sic). De EOD is sinds 2012 onderdeel van Defensie en EOD'ers kunnen sindsdien ook worden ingezet als gewone militairen.

De EOD wordt standaard door de politie ingeschakeld als verdachte pakketjes, die mogelijk een explosief bevatten, zijn aangetroffen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is de enige organisatie die in Nederland zogenaamde geïmproviseerde explosieven mag opruimen. Dit betreft in elkaar gezette explosieven door veelal terroristische groeperingen. Nederland kreeg hier in de jaren zeventig voor het eerst mee te maken, maar sinds 2007 zorgen deze geïmproviseerde explosieven in Nederland vaker voor een dreiging dan oude bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de explosievenopruimingsdienst zijn geïmproviseerde explosieven, die ook wel met het Engelse acroniem IED (Improvised Explosive Device) worden aangeduid, het lastigst op te ruimen. Het is immers vooraf onbekend hoe deze in elkaar zitten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]