Extra Time

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Extra time)
Extra Time
Genre Sportprogramma
Speelduur per afl. 50 minuten
Vaste gasten Filip Joos
Peter Vandenbempt
Gert Verheyen
Wesley Sonck
Franky Van der Elst
Arnar Viðarsson
Mohamed Messoudi
Youri Mulder
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 27 juli 2009
Afleveringen 500
Seizoenen 12
Zender VRT CANVAS
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Extra Time is een praatprogramma over voetbal en wielrennen op de Vlaamse publieke televisiezender Canvas.

Extra Time wordt uitgezonden op maandagavond, ter vervanging van de programma's Studio 1 op maandag en Studio 1 op zondag van de voorgaande seizoenen. Het werd voor het eerst uitgezonden op maandag 27 juli 2009, bij het begin van het nieuw seizoen van de Belgische voetbalcompetitie. Het programma werd tijdens de eerste twee seizoenen gepresenteerd door Filip Joos en Frank Raes. Vanaf het derde seizoen alleen maar Frank Raes, Filip Joos werd vanaf nu wel een vaste gast. Nadat Frank Raes, die uiteindelijk 434 afleveringen van Extra Time presenteerde, op pensioen ging bij de VRT, werd Aster Nzeyimana voor anderhalf seizoen (2022/23) gastheer van het programma totdat hij naar VTM vertrok. Daarna nam Filip Joos het over.[1][2] Sinds het seizoen 2023/24 gaan de uitzendingen telkens door in een andere kantine van een Vlaamse provinciale voetbalclub.[3] Op 18 december 2023 werd de vijfhonderdste aflevering uitgezonden met als praatgasten Filip Joos, Frank Raes, Wesley Sonck en Anderlechtspeler en Rode Duivel Jan Vertonghen. Aster Nzeyimana was uitgenodigd voor de ja/neen-rubriek.

Hetzelfde format wordt ook gebruikt voor het praatprogramma Extra Time Koers en Extra Time Cross om over wielrennen en veldrijden na te praten, met Ruben Van Gucht als gastheer en met afwisselende analisten zoals José De Cauwer, Jan Bakelants, Dirk De Wolf, Sven Nys en Paul Herygers. Meestal is er een wielrenner te gast.

De naam Extra Time was door de BRT ook al gebruikt in de jaren tachtig voor hun sportprogramma. Ondanks het verliezen van de voetbalrechten aan VTM in 2011 bleef het programma bestaan.

Rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

Er komen gasten rond de tafel zitten om te praten over de voornaamste feiten uit de voorbije speeldagen. Naast spelers en trainers is Filip Joos de vaste gast en komen er analisten zoals Peter Vandenbempt, Gert Verheyen, Wesley Sonck, Franky Van der Elst, Arnar Viðarsson, Mohamed Messoudi en Youri Mulder. Vroeger waren ook Marc Degryse, Johan Boskamp en Jan Mulder te gast, maar zij maakten gedurende de jaren de overstap naar VTM.

Webcam-interview[bewerken | brontekst bewerken]

Een speler die opviel in het voorbije voetbalweekend krijgt via webcam enkele ludieke vragen voorgeschoteld. Het vooraf opgenomen interview wordt bij het begin van het programma uitgezonden en daarna is die speler het eerste onderwerp van het praatpanel.

Oude rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

In de kleedkamer met...[bewerken | brontekst bewerken]

Een voetballer of trainer komt naar de 'kleedkamer' om met Filip Joos te praten over het seizoen en al wat daarbij hoort. De rubriek werd na twee afleveringen geschrapt. Vanaf aflevering 3 kwam de speler mee aan tafel zitten zodat er meer interactie ontstond met andere gasten.

Goal van de week[bewerken | brontekst bewerken]

Elke week werden vijf goals genomineerd en getoond om uitgeroepen te worden tot "Goal van de week". De kijkers konden stemmen via internet. De winnaar werd bekendgemaakt in het programma. De rubriek werd in 2011 geschrapt wegens het verliezen van de uitzendrechten.

Swakiri[bewerken | brontekst bewerken]

Dit was een trofee die tijdens de eerste twee seizoenen werd uitgedeeld voor de pechvogel van de week.

Espinosa[bewerken | brontekst bewerken]

Dit was een rubriek in het derde seizoen van het programma. De naam werd genoemd naar Mauricio Espinosa, de lijnrechter die een fel bediscussieerde beslissing nam op het WK 2010 tijdens de match Duitsland-Engeland. Een speler wordt uitgedaagd om in een zo kort mogelijke tijd 5 ballen tegen de deklat te trappen. Glenn Verbauwhede (KV Kortrijk) won deze wedstrijd op het einde van het seizoen.

De match van de maandag[bewerken | brontekst bewerken]

In deze rubriek die Espinosa vervangt wordt op het einde van elke aflevering het verslag getoond van een voetbalwedstrijd die zich rond diezelfde tijd in het verleden afspeelde.

Na de biep[bewerken | brontekst bewerken]

In deze rubriek die de match van de maandag vervangt mag iemand een wedstrijd uit de geschiedenis naar keuze kiezen. Van deze wedstrijd wordt net zoals in de match van de maandag een klein verslag getoond.

De keek op de week[bewerken | brontekst bewerken]

Filip Joos gaf zijn "keek op de week" over de voorbije speeldag in de Jupiler Pro League en lette hierbij vooral op flaters van stadionomroepers, scheidsrechters, supporters,... of speciale verwezenlijkingen, die meestal vergeleken werden met gebeurtenissen uit het verleden. De meest grappige en vreselijkste momenten uit de speeldag passeerden de revue.

Fotohok[bewerken | brontekst bewerken]

Een trainer/speler krijgt in het begin van het programma tien vragen voorgeschoteld waar hij alleen met "ja", "nee" of "joker" mag op antwoorden.

Momenten van de week[bewerken | brontekst bewerken]

In deze rubriek die vanaf 2011 werd ingevoerd mag elke gast zijn moment van de week kiezen. Dit kan een moment in een wedstrijd zijn van binnenlands of buitenlands voetbal, een bepaald interview of een artikel dat die week verscheen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]