Extreem strijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Extreem strijken bij Sheffield (Engeland)

Beluister

(info)

Extreem strijken is een sport waarbij de deelnemer een strijkplank, een strijkijzer en een paar kledingstukken meeneemt naar een moeilijk te bereiken locatie, die hij bijvoorbeeld met alpinisme of kajakken moet bereiken. Soms gaan de beoefenaars van de sport zo ver dat ze tijdens het kajakken/kanoën gaan strijken.

De sport is in 1997 uitgevonden door de Engelsman Phil "Steam" Shaw, en kent sindsdien een aantal beoefenaars. Met de sport worden het als typisch mannelijk geldende extremesportwezen en het huishouden, traditioneel met vrouwen geassocieerd, op een opmerkelijke manier met elkaar in verband gebracht. Veel mensen zagen en zien het fenomeen, dat vooral in Groot-Brittannië maar ook ver daarbuiten de pers haalde, als een grap of een parodie op het extreem sporten en als iets typisch Engels. De beoefenaars gaan er echter serieus mee om.

Om de strijkijzers energie te geven is een bron nodig; welke men gebruikt is niet geheel duidelijk. In het begin werden vaak zeer lange verlengsnoeren gebruikt, later ging men over op strijkijzers met een accu. Men gaat ervan uit dat de extreem strijkers vaak gewoon geen energiebron hebben en met een koud ijzer strijken: het gaat dan uiteraard geheel om de handeling, niet om het resultaat van gestreken kleren daar dit zonder energie, en dus zonder hitte, niet te bereiken is.

In Nederland is de sport relatief onbekend. In 2010 is een vereniging opgericht van liefhebbers die de sport meer bekendheid willen geven.