Ezelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ezelen is een kaartspel waarbij het gaat om snelheid.

Overzicht[bewerken]

  • Doel: Zorg dat je alle vier de kaarten van dezelfde waarden in je hand krijgt.
  • Spelers: 3-12

Delen[bewerken]

Uit een normaal spel van 52 kaarten worden (afhankelijk van het aantal spelers) een aantal waarde-setjes (♥♦♣♠ van gekozen waarde) geselecteerd. Als er bijvoorbeeld gekozen wordt met 5 mensen te gaan spelen dan kiest men de tienen, boeren, vrouwen, heren en azen. Mocht het niet goed uitkomen, dan worden overgebleven kaarten verwijderd (er zijn nog genoeg wel complete setjes over). De kaarten worden grondig geschud en verdeeld over het aantal spelers zodat iedere speler er vier heeft (twintig kaarten, verdeeld over vijf mensen). De kaarten worden niet aan andere spelers getoond. Een speler zou bijvoorbeeld kunnen beschikken over K♥V♣A♦K♠

Spelverloop[bewerken]

Een speler begint met aftellen (optioneel) en vervolgens geeft iedere speler synchroon een kaart door aan de volgende speler (kloksgewijs) in een redelijk hoog tempo (doorgeven iedere drie seconden). Mocht er een speler uit tempo raken (bijvoorbeeld dat de speler voor hem zijn kaart nog niet kwijt kan en al een nieuwe krijgt) dan wordt deze er op geattendeerd en wordt het spel hervat. Doet hij dit echter nog eens, dan verliest hij de ronde. Tijdens het doorgeven kan de speler van K♥V♣A♦K♠ beslissen zijn A♦ door te spelen en hij ontvangt van de speler naast hem een V♥; Dit gaat in dat tempo door totdat een van de spelers in bezit is van 4 dezelfde; in het bovenstaande geval: K♥K♣K♦K♠.


Deze geeft dan een van tevoren afgesproken teken (Dit is vaak een vinger op de tafel leggen, maar spelers mogen uiteraard hun fantasie gebruiken.) en stopt met kaarten doorgeven. Wanneer andere spelers deze vinger zien verschijnen, moeten zij ook zo snel mogelijk hun vinger zo op de tafel leggen. Een niet oplettende speler, die zich afvraagt welke kaart hij de volgende ronde zou doorgeven en wacht op de kaart van zijn naaste, verliest, omdat hij als enige zijn vinger nog niet op de tafel heeft gelegd. Daarom krijgt hij de letter E en wordt het spel opnieuw gespeeld. Als hij weer verliest krijgt hij de Z en vervolgens de E en L, om het woord EZEL te vormen, wanneer het volledige woord is gevormd, is de verliezer bekend en moet deze een gekozen opdracht vervullen (optioneel).

Het is dus belangrijk dat je zowel je snelheid behoudt met het kaarten kiezen en doorgeven, als blijft opletten of niemand al zijn vinger op de tafel heeft gelegd.

Wellicht is de handigste methode met de hand op tafel slaan, waarna andere spelers zijn of haar hand op de hand van de speler moet leggen die het eerste heeft geslagen, dan de derde speler op de hand van de tweede enzovoort. Zo ontstaat er geen misverstand wie als laatste geslagen heeft. Je kunt ook stokjes of andere gelijksoortige voorwerpen op tafel leggen en dan iedereen er één laten pakken bij vier dezelfde kaarten. In dat geval verliest degene die de laatste pakt. Ook dan is goed te zien wie de laatste heeft gepakt.

Duur[bewerken]

Het spel duurt meestal 30 seconden tot anderhalve minuut, maar kan soms een stuk langer gaan duren, mede doordat spelers hetzelfde setje sparen. Zo beslist de speler van K♥V♣A♦K♠ dat hij heren zal gaan sparen, omdat hij er al twee heeft. Hij speelt dus iedere NIET-heer door, totdat hij 4 heren heeft, maar een andere speler met 2 heren heeft hetzelfde idee… Hierdoor kan het soms enkele minuten duren voordat een speler beslist dat hij zijn heren ook maar weg moet doen, omdat het niet gaat lukken.

Voorbeeldronde[bewerken]

Hier is een (heel) korte voorbeeldronde te zien, waarbij gespeeld wordt met 4 spelers en alle plaatjes

Speler 4 Speler 3 Speler 2 Speler 1
K♦A♠V♠J♠
wacht af
V♥K♣J♣J♦
gaat voor boeren
A♥J♥A♣V♦
gaat voor azen
K♥V♣A♦K♠
gaat voor heren
←J♠← K♦A♠V♠
besluit voor vrouwen te gaan
V♥ K♣J♣J♦ J♥ A♥A♣V♦ ←V♣← K♥A♦K♠ ←J♠←
K♦ A♠V♠V♥
spaart net als 2 de vrouwen
←K♣← J♥J♣J♦
wacht op die laatste boer
←A♣← A♥V♣V♦
besluit maar te gaan voor vrouwen
←J♠← K♥A♦K♠ K♦
←A♠← K♣V♠V♥ ←A♣← J♥J♣J♦
heeft alle 4 boeren en slaat zichzelf in het gezicht (gekozen teken)
←J♠← A♥V♣V♦
ergert zich, want heeft net zijn aas weggedaan om voor vrouwen te gaan, en krijgt nu een aas
A♦ K♥K♦K♠ ←A♠←

Speler 1 ziet en imiteert het als laatste en verliest hiermee, en krijgt de letter E.