Ezelsbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het geheugensteuntje, zie Ezelsbruggetje.
Ezelsbrug
Ezelsbrug, gezien naar de Dijksgracht, december 2013
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 55′ OL
Overspant Wittenburgervaart
Brugnummer 1904
Bouw
Ingebruikname 1987 of 1990
Gebruik
Weg Poolstraat
Architectuur
Type dubbele ophaalbrug
Ezelsbrug (Amsterdam-Centrum)
Ezelsbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Ezelsbrug (brug nr. 1904) is een brug over de Wittenburgervaart in de Oostelijke Eilanden aan de oostrand van het centrum van Amsterdam. De brug verbindt het eiland Wittenburg met het eiland Oostenburg en ligt in het verlengde van de Poolstraat op Wittenburg. De brug werd noodzakelijk na het vertrek van de industrie van Oostenburg. De voormalige werkplaatsen aldaar zijn vanaf de jaren 90 van de twintigste eeuw vervangen door luxe appartementencomplexen. Deze hadden een verbinding nodig met de voorzieningen op Wittenburg.

De brug is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De brug heeft z'n naam te danken aan de ezel die jarenlang met zijn eigenaresse hier naar de overkant van de vaart trok en past ook bij de dierennamen van andere bruggen in de buurt, zoals de Nijlpaardenbrug over het nabijgelegen entrepotdok. Het verwijst evenzeer schalks naar het ezelsbruggetje, een geheugensteuntje. Een andere herkomst van de naam zou verwijzen naar de problemen tussen de bewoners en de gemeente over het tot stand komen van deze brug: spreekwoordelijk stootte men zich telkens weer aan dezelfde steen.[1] Bij de opening in 1987 of 1990 liep een ezel als eerste over de brug heen.

Dat er op deze plek een ophaalbrug ligt, heeft te maken met het feit dat voorheen hier de scheepswerf van de firma Wiener & Co stond. De werf is inmiddels verdwenen, maar het luxe appartementencomplex dat op de plek van de voormalige werf wordt aangelegd zal worden uitgerust met aanlegkades voor de schepen van de bewoners.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]