Naar inhoud springen

Ezra Pound

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ezra Pound in 1963

Ezra Weston Loomis Pound (Hailey, 30 oktober 1885Venetië, 1 november 1972) was een Amerikaans dichter, criticus, vertaler en uitgever.

Hij was in de eerste helft van de 20e eeuw een van de belangrijkste figuren van de modernistische beweging. Als leider van de beweging van de imagisten van 1912 tot 1914, stelde hij het eerste imagistisch manifest op, met zijn nadruk op directe, sobere taal en precieze beelden in de poëzie, en hij stelde ook de eerste imagistische bloemlezing op, Des Imagistes (1914). Hij stimuleerde schrijvers als Robert Frost, William Carlos Williams, Marianne Moore, H.D., Ernest Hemingway en Wyndham Lewis door ze daadwerkelijk in hun carrière te helpen. Vooral op T.S. Eliot had Pound een diepe invloed, alsook op het werk van de Ierse auteurs William Butler Yeats en James Joyce. Op latere leeftijd werd vooral zijn episch gedicht The Cantos bekend, dat pas in 1964 volledig werd gepubliceerd.

Pound werd geboren in Hailey in de staat Idaho als zoon van Homer Loomis en Isabel Weston Pound. Zijn grootvader was Thaddeus C. Pound, de luitenant-gouverneur van Wisconsin. Toen hij 18 maanden oud was verhuisde hij met zijn familie naar een buitenwijk van Philadelphia (Pennsylvania). In 1901 ging hij studeren aan de University of Pennsylvania, maar na twee jaar continueerde hij zijn studie aan het Hamilton College, alwaar hij in 1905 zijn bachelor ontving. Hij keerde toen terug naar de University of Pennsylvania, waar hij in 1906 een master of arts in Romaanse filologie behaalde.

Gedurende zijn studie in Pennsylvania ontmoette hij William Carlos Williams, met wie hij bevriend raakte en tevens Hilda Doolittle (H.D.), met wie hij enige tijd verloofd was. Naderhand onderwees Pound op het Wabash College in Crawfordsville (Indiana), maar nadat hij een getrouwde actrice toegestaan had de nacht door te brengen in zijn kamer, ontstond er een schandaal en moest hij deze functie al na vier maanden opgeven.

Kennissen namen hem in 1898 mee naar Europa en in 1902 bezocht hij opnieuw Europa en Marokko. In 1908 verhuisde hij definitief naar Europa. Na korte tijd als gids te hebben gewerkt in Gibraltar en een boek te hebben uitgegeven in Venetië ging hij in Londen wonen. In 1924 verhuisde hij naar Italië.

Pound was ook een controversieel figuur die openlijk het antisemitisme en fascisme van Benito Mussolini steunde. In 1933 ontmoette hij Mussolini zelfs persoonlijk. Tussen 1941 en 1943 presenteerde Pound radio-uitzendingen waarin hij het jodendom, de Amerikaanse president Roosevelt en de Amerikaanse inmenging in de Tweede Wereldoorlog aanviel.[1] Hierdoor won hij ook nooit de Nobelprijs voor Literatuur: de Zweedse Academie erkende weliswaar zijn betekenis voor de poëzie, maar verfoeide zijn goedkeuring van de Holocaust.[2]

Nederlandse vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Usura: de canto's XLV, XLIX, LI, vertaald door Mon Nys, Druksel 2014
  • Cathay, vertaald door Mon Nys, Druksel 2014