F.C. De Kampioenen (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
F.C. De Kampioenen
Genre Sitcom
Speelduur per afl. 30 à 45 minuten
Hoofdrollen Zie hier
Regie Zie hier
Scenario Zie hier
Muziek Guido Van Hellemont
(tekst/muziek v.d. tune)
(1990–2000)
Raf Van Assche
(2000–2011)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Locatie Emblem (Ranst)
Productie
Producent Bruno Raes (1990–2002)
Marc Scheers (1998–2004)
Rik Stallaerts (2004–2011)
Uitzendingen
Start 6 oktober 1990
Einde 25 december 2020
Afleveringen 273 (+1 special)
Seizoenen 21
Netwerk of omroep Vlag van België TV1/Eén/VRT 1: 1990–heden
Vlag van BelgiëVlag van Nederland BVN: 2006–2021
Vlag van Nederland CCF: 2011–2015
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

F.C. De Kampioenen is een komische televisieserie van de VRT die bedacht werd door Luc Beerten, Willy Vanduren en Bruno Raes.[1] De serie draait rond de belevenissen van een slecht presterende café-voetbalploeg, F.C. De Kampioenen, met een focus op de leefwereld van enkele spelers uit het team. De eerste aflevering van de sitcom werd op 6 oktober 1990 uitgezonden. In 2011 kwam er een einde aan de serie, maar naar aanleiding van het dertigjarige jubileum van de reeks plande Eén om acht nieuwe afleveringen uit te zenden in 2021.[2] Door het overlijden van Johny Voners (Xavier Waterslaeghers) werd het nieuwe seizoen echter uitgesteld[3] en was het lang niet zeker of er nog nieuwe afleveringen zouden komen.[4][5] Uiteindelijk werd beslist om het tweeëntwintigste seizoen te schrappen, maar in plaats daarvan een kerstspecial te maken ter ere van Voners en het dertigjarige bestaan.[6][7] De kerstspecial duurde anderhalf uur en werd voor het eerst uitgezonden op 25 december 2020. De serie wordt nog regelmatig heruitgezonden.

Naast een televisieserie, is er sinds 1997 ook een gelijknamige stripreeks. In 2013, twee jaar na het einde van de serie, kwam een eerste langspeelfilm op het witte doek, Kampioen zijn blijft plezant. Twee jaar na de eerste film kwam er een tweede film ter ere van het 25-jarig bestaan van de serie, Jubilee General.[8] Een derde film, Forever, kwam uit op 20 december 2017[9] en een vierde film, Viva Boma, kwam op 18 december 2019 in de cinema.[10]

Na de kerstspecial van 2020 besloten de acteurs om de reeks definitief stop te zetten.[11] In september 2021 liep er een vierdelige documentairereeks over de serie onder de naam Voor altijd Kampioen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie draait rond de belevenissen van een slecht presterende café-voetbalploeg, genaamd F.C. De Kampioenen, met een focus op de leefwereld van enkele gezichten uit het team. De meeste scènes spelen zich af in het clublokaal, de woonsten van de hoofdpersonages en het handelspand van de buurman. Soms wordt er door middel van buitenopnames ook uitgeweken naar het voetbalveld of een andere locatie. In aflevering 8 van seizoen 1 was te zien dat het adres op een brief gericht aan Bieke Crucke gelegen is te Emblem, wat erop wijst dat de leefwereld van F.C. De Kampioenen zich waarschijnlijk in Emblem situeert.

Het merendeel van de afleveringen haalt zijn humor en verhaalverloop uit een misverstand, dat in veel gevallen wordt veroorzaakt door de stereotiepe nieuwsgierigheid van het personage Carmen Waterslaeghers. Naast het misverstand-scenario zijn er veel afleveringen waarin Balthasar Boma het veld en het café wil verkopen omdat hij ruzie heeft met zijn ploeg, waarbij de Kampioenen dat proberen te verhinderen. Een ander terugkerend scenario is dat de mannen tegen hun vrouwen liegen om zich te amuseren zonder hen erbij. Dit wordt altijd ontmaskerd, waarna de vrouwen wraak nemen op hun partners. Soms duiken ook dialogen op met een seksuele ondertoon, al worden deze – gezien het een familieserie is – nooit expliciet. De personages spreken tussentaal.

Een constant element in de serie is de vijandige buurman, die geldt als de belangrijkste tegenspeler van de andere hoofdpersonages. Dit personage voelt zich op meerdere vlakken gehinderd door de voetbalploeg en ziet ze dan ook liever vertrekken. In de eerste jaargangen wordt deze rol ingevuld door de garagist Dimitri De Tremmerie (DDT), gespeeld door Jacques Vermeire. Hij wordt in seizoen 9 opgevolgd door restauranthouder Bernard Theofiel Waterslaeghers (BTW), gespeeld door Jakob Beks, en vanaf seizoen 11 ten slotte door antiekverkoper Fernand Costermans, gespeeld door Jaak Van Assche.

Start van de serie[bewerken | brontekst bewerken]

In het eerste seizoen werd er op de leefwereld van enkele gezichten uit het team gefocust: de voorzitter Balthasar Boma, de trainer Oscar Crucke en zijn vrouw Pascale De Backer en dochter Bieke Crucke, de spits Pico Coppens en zijn vrouw Doortje Van Hoeck, de keeper Xavier Waterslaeghers en zijn vrouw Carmen Waterslaeghers en de buurman Dimitri De Tremmerie.

Boma is de PDG van de Boma Vleesindustrie nv. Naast voorzitter is hij ook nog sponsor van de ploeg. Hij is eigenaar van het veld, het café en Radio Hallo. Zijn persoonlijkheid zorgt af en toe voor problemen en hij komt het vaakst in conflict met Oscar en Pico. Oscar is de trainer van de ploeg en daarnaast samen met zijn vrouw uitbater van het stamcafé van de Kampioenen. In het begin kennen Oscar en Pascale enkele relatieproblemen, maar ze kiezen na een tijdje terug voor elkaar. Hun dochter Bieke is een echte tiener en kan soms voor discussies zorgen binnen het gezin. Pascale en Bieke kunnen het goed vinden met twee andere voetbalvrouwen, Carmen en Doortje. Carmen is poetsvrouw bij Boma en Doortje is boekhoudster bij DDT. Hun beider mannen spelen bij de Kampioenen. Pico is de beste speler van de ploeg. Xavier daarentegen is een ramp als keeper. Naast voetballen geeft Pico les en repareert in het zwart tv-toestellen. Xavier is beroepsmilitair, maar raakt niet verder dan de rang sergeant. Naast het veld en het café woont de garagist DDT. Vaak verenigen de Kampioenen zich tegen hem als hij pesterijen met hen uithaalt.

Tijdens de eerste seizoenen worden de humoristische situaties vaak vermengd met dramatische facetten, wat maakt dat de personages op dat moment in ruime mate uit het echte leven gegrepen lijken. Zo vormt op dat moment onder meer de nakende affaire tussen Balthasar Boma en Pascale De Backer een niet-komische rode draad, alsook de zorgen die Pascale en Oscar hebben omtrent hun opgroeiende tienerdochter Bieke en het geflirt van Pico, wat later werd aangewend om het personage uit de reeks te schrijven. In de latere jaargangen verdwijnen dit soort nuances veelal naar de achtergrond en zijn de (verhoudingen tussen de) personages sterk afgevlakt. Er wordt vanaf dan veelal met stereotypes gewerkt ("de domme", "de slimme", "de tegenstander") en met situaties en uitdrukkingen die op constante basis terugkeren en hun humor vooral halen uit de veelvuldigheid waarmee ze gebruikt worden.

Verdere ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Na vier seizoenen verlaten Pico en Oscar de rest van de Kampioenen. Pico is vertrokken met zijn nieuwe vriendin, Ria De Stekker, en Oscar is naar Kathmandu, Nepal, getrokken om er te verblijven in een sekte, de Hare Krishna's. Ondertussen komt er een nieuw personage de Kampioenen vergezellen, Pol De Tremmerie. Pol is een neef van DDT die vijf jaar in Afrika heeft gewerkt als ontwikkelingshelper en nu in België komt wonen. Nu er geen trainer meer is door het vertrek van Oscar, is Boma tijdelijk trainer-voorzitter geworden, maar zijn streng bewind zorgt voor vele problemen binnen en buiten de ploeg. Om deze problemen op te lossen wordt Xavier de nieuwe trainer; Marc Vertongen gaat Xavier vervangen in het doel en Pol wordt de nieuwe spits.

In tussentijd worden de relaties tussen Bieke en Marc en tussen Pol en Doortje steeds hechter. Zowel Marc als Pol gaan bij hun lief inwonen. Soms ontstaan er weleens wat problemen tussen de koppels, maar deze worden meestal weer snel opgelost. Na de breuk tussen Pascal en Oscar loopt Boma graag achter Pascale aan, maar meer dan een knipperlichtrelatie tussen hen zal het nooit worden.

In seizoen 8 wordt DDT gearresteerd vanwege fraude. Hierdoor gaat zijn moeder, Georgette "Ma DDT" Verreth, de garage verkopen. Bieke en Boma zijn kandidaat-kopers, maar uiteindelijk wordt de garage verkocht aan Bernard Theofiel Waterslaeghers (BTW), de neef van Xavier. Hij wil er een toprestaurant van maken, maar een succes zal het nooit worden. Aanvankelijk wil BTW alles alleen doen, maar na een tijdje neemt hij Doortje in dienst om hem te helpen met de zaal en de boekhouding. Na twee jaar komt er einde aan het restaurant van BTW. Doordat er geen volk over de vloer komt en hij geen geld meer krijgt van zijn vader komt hij in financiële problemen. Hij verkoopt zijn restaurant aan Fernand Costermans, die er een antiekzaak van maakt. Door het vertrek van BTW is Doortje weer werkloos, maar ze kan al snel terug aan de slag als secretaresse bij Boma.

Op vlak van de liefde blijven de Kampioenen ook niet stil zitten. In seizoen 15 vraagt Marc Bieke ten huwelijk. Na hun huwelijk willen de twee graag aan een kindje beginnen, maar dit loopt niet van een leien dakje. Na drie jaar slaagt Bieke er eindelijk in om zwanger te worden. Op het einde van het seizoen bevalt ze van een meisje, Paulien Vertongen. Ook Pascale vindt opnieuw liefde in haar leven. Ze zet definitief een punt achter het geflirt met Boma en begint een relatie met Maurice de Praetere. Ook Boma vindt uiteindelijk zijn ware liefde, Goedele Decocq, in seizoen 19. Aanvankelijk zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze beginnen toch een relatie met elkaar. Af en toe komt haar zoon, Ronald Decocq, eens over de vloer bij de Kampioenen. Later wordt hij zelfs de nieuwe spits van de ploeg.

Op het einde van het 21ste en tevens laatste seizoen trouwen zowel Pascale en Maurice als Boma en Goedele.

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste aflevering van F.C. De Kampioenen, die de naam De nieuwe truitjes kreeg, werd uitgezonden op 6 oktober 1990 op de Vlaamse openbare omroep BRT (nu VRT). In een van de eerste scènes van F.C. De Kampioenen trapt Oscar Crucke een bal door de ruit van de buurman en garagehouder Dimitri "DDT" De Tremmerie nadat de eerste op stang wordt gejaagd door Pico Coppens, die overigens als eerste in beeld wordt genomen: tijdens een opwarmingsoefening die voorafgaat aan een wedstrijd tegen F.C. De Spuiters, de ploeg van de brandweer. Oscar, die in een oranje overall de lijnen kalkt, trapt de bal kwaad weg. De ruit van DDT overleeft de klap niet. DDT stormt naar buiten en roept "Zal 't gaan, ja!?" Het was de geboorte van een in het Vlaamse televisielandschap iconische catchphrase en running gag. Er zouden daarna namelijk nog vele ruiten sneuvelen bij DDT.

Luc Beerten, toenmalig scripteditor en met begeleidende regisseur Willy Vanduren en uitvoerend producent Bruno Raes concepthouder, zei dat het publiek moest beslissen wat er op langere termijn met de reeks gebeurt. Volgens hem waren de reacties van de personen die al met de reeks geconfronteerd werden bemoedigend. Terecht bleek, want de reeks was meteen een succes; vooral door de rol van de toen erg populaire Jacques Vermeire. De eerste seizoenen van de serie werden opgenomen voor een live-publiek. Nadien werd gewerkt met een lachband, die telkens per individuele aflevering werd opgenomen bij een voorvertoning, die meestal plaatshad in het Amerikaans Theater in Brussel.

Vanaf de eerste reeks werd F.C. De Kampioenen uitgezonden op het eerste net van de BRT, TV1 (nu Eén); later werd de serie meermaals heruitgezonden.

Op 16 juni 2009 kondigde de VRT aan dat de serie na haar 21ste seizoen zou worden stopgezet. Op 15 december 2010 werd de laatste scène opgenomen. De laatste woorden hierin komen van het personage Balthasar Boma, met zijn catchphrase "Tournée générale, mijn gedacht!". Deze laatste aflevering werd op 8 januari 2011 ingelachen en verscheen op 26 februari 2011 op het tv-scherm.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur Periode Seizoenen Afleveringen Films Kerstspecial
Balthasar Boma Marijn Devalck 1990–2020 1–21 1–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Pascale De Backer Danni Heylen 1990–2020 1–21 1–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Xavier Waterslaeghers Johny Voners 1990–2019 1–21 1–273 1, 2, 3 en 4 Nee Nee
Carmen Waterslaeghers Loes Van den Heuvel 1990–2020 1–21 1–241, 244, 246–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Doortje Van Hoeck Ann Tuts 1990–2020 1–21 1–101, 105–126, 131–258, 260–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Bieke Crucke An Swartenbroekx 1990–2020 1–21 1–6, 8–10, 12–16, 21–101, 105–132, 134–135, 138–264, 266–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Marc Vertongen Herman Verbruggen 1990, 1992–2020 1, 3–21 1, 3–4, 9, 11–13, 29, 36, 47–54, 56-72, 74-86, 88, 90–264, 266–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Dimitri De Tremmerie (DDT) Jacques Vermeire 1990–1998, 2010, 2015–2020 1–8, 20 1–104, 260 2, 3 en 4 Ja Ja
Oscar Crucke Carry Goossens 1990–1993, 2015–2019 1–4 1–52 2, 3 en 4 Nee Nee
Pico Coppens Walter Michiels 1990–1993 1–4 1–52 Nee Nee
Nero Moestiek (1992–2001)
Sloeber (2001–2004)
Lily (2004–2011)

Diverse hondjes (2013, 2015, 2017, 2019)
Whisky (2020)

1992–2020 3–21 28–36, 38-41, 43, 46-47, 52-54, 58, 60-66, 68-71, 74, 76-77, 82-83, 85, 88, 90, 92, 94, 96-97, 101, 103-109, 111-113, 115, 118-121, 123-127, 129, 131-141, 143-148, 150-164, 166-241, 244, 246-253, 255-258, 260-273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Pol De Tremmerie Ben Rottiers 1994–2020 5–21 53–258, 260–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Bernard Theofiel Waterslaeghers (BTW) Jakob Beks 1998–2000, 2019 9–10 105–130 4 Nee Nee
Fernand Costermans Jaak Van Assche 2000–2020 10–21 129–138, 140-205, 207–257, 259–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Maurice de Praetere Tuur De Weert 2003–2020 13–21 168–173, 175–176, 179–182, 184, 186-187, 189, 191–195, 197-198, 200, 202-215, 217-225, 227-230, 233-244, 246-249, 252-253, 255–257, 259–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Goedele Decocq Machteld Timmermans 2009–2020 19–21 246–248, 250, 252, 255, 257, 259, 262–265, 267–269, 273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
Ronald Decocq Niels Destadsbader 2010–2020 20–21 250, 254–255, 258, 261–262, 264–267, 269, 271–273 1, 2, 3 en 4 Ja Ja

In de loop der jaren zijn er verschillende wijzigingen in de rolbezetting doorgevoerd. Marijn Devalck, Danni Heylen, Johny Voners, Loes Van den Heuvel, An Swartenbroekx en Ann Tuts zijn de enige acteurs die er al vanaf het begin bij waren. Ben Rottiers, Jaak Van Assche en Tuur De Weert kwamen er pas later bij. Herman Verbruggen speelde ook vanaf het begin mee in de serie, maar zijn personage was in de eerste vier reeksen slechts een nevenfiguur.

Hoofdrolspelers Carry Goossens en Jacques Vermeire maakten een overstap naar VTM,[12] Walter Michiels werd ontslagen wegens wangedrag op de set[13][14] en Jakob Beks werd uit de reeks geschreven omdat zijn personage niet populair genoeg was. Beks gaf later in een interview toe nooit gelukkig te zijn geweest met zijn rol als BTW in de serie.[15] Dit weerhield de acteur echter niet om terug even op te duiken voor een scène in de vierde Kampioenenfilm.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Gastpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gastpersonages in F.C. De Kampioenen.

Personage Acteur Periode Seizoenen Afleveringen Films Kerstspecial
Bertha Boma Camilia Blereau 1998, 2011 9, 21 108, 273
De zus van Balthasar en werkelijke eigenaar van zijn imperium. Zijzelf runt met zus Barbara een kangoeroekwekerij in Australië.
Helga Botermans Kadèr Gürbüz 2002, 2004, 2006, 2010, 2011 12, 14, 16, 20, 21 150, 181, 198, 256, 270
Een psychotherapeute die zich specialiseert in verschillende soorten gedragstherapie. Ze heeft ze echter zelf niet allemaal op een rij.
Billie Coppens Diverse baby's 1992–1993 3–4 27, 29–31, 35, 39, 42, 46
Remco[bron?] 1994–1996 5–7 56, 63, 65, 70, 79–80
Laurent Roose 2001–2002 11–12 142, 145, 148–149, 153
Rob Teuwen 2002–2008, 2020 13–18 161–162, 165, 167, 170, 172, 174, 176, 178, 180, 182, 185, 188, 191, 193–196,
198, 201, 204, 209, 215, 218, 220, 224, 226–227
Ja Ja
Zoon van Doortje en haar ex-man Pico.
Madeleine De Backer Denise Daems 1996 7 82
Leah Thys 2000, 2005, 2009, 2011, 2013 11, 15, 19, 21 134, 195, 239, 273 1
De hautaine zus van Pascale. Ze zakt enkel voor speciale gelegenheden af naar de omgeving van de Kampioenen.
Kolonel De Brandt Peter Van De Velde 2008, 2009, 2011 18, 19, 21 230, 237, 266
De overste van Xavier na het vertrek van kolonel Vandesijpe.
Siska De Bruyn Els Trio 2002 12 149–150
Dienster in het café van Pascale.
Luitenant De Decker Bart Van Avermaet 2008, 2011 18–19, 21 230, 237, 266
Kordate luitenant in de kazerne waar Xavier werkt.
Sergeant De Kroet Dirk Vermiert 1991–1995 2, 3, 6 17, 31, 69
Kordate sergeant in de kazerne waar Xavier werkt.
Maman de Praetere Alice Toen (stem) 2003 14 173
Suzanne Juchtmans 2006, 2007 16–17 208, 210–212, 215, 216, 218, 220, 221
De moeder van Maurice. Ze dook één keer op in beeld, voor de rest was enkel haar stem te horen.
Jos Dobbelare Marc Schillemans 1997, 2001 8, 11 92, 139
Baas van Publi-Time, het magazine waarvoor Bieke werkt.
Jérôme Dubois Michel de Warzee 2000, 2005, 2009, 2011, 2013 11, 15, 19, 21 134, 195, 239, 273 1
De echtgenoot van Madeleine. Hij heeft een ernstig drankprobleem en brengt met zijn bijhorende jolige gedrag Madeleine vaak in verlegenheid.
Saartje Dubois Ella Leyers 2003–2006 13–17 162, 170, 174, 176, 178, 180, 182, 187–188, 191, 194–196, 198, 206–209
Kleindochter van Jérôme en Madeleine en een tijd vaste vriendin van Billie.
Pastoor Engelen Hugo Danckaert 2003, 2005, 2009 13, 15, 19 165, 195, 239
De pastoor van het dorp waar de serie zich afspeelt. Hij staat onder meer in voor het huwelijk van Marc en Bieke en voor het doopsel van Paulien.
Jean-Luc Grootjans Fred Van Kuyk 1997, 2003, 2005–2011, 2013 8, 13, 15–21 93, 164, 187, 192, 205, 211, 223–224, 238, 245, 249, 258, 272–273 1
Voorzitter van voetbalploeg De Schellekes.
Jean Michelin Stef Van Litsenborgh 1996–2001, 2004–2011 6–11, 14–15, 17–21 76, 85, 104, 108, 129, 137, 141, 179, 195, 210, 216, 228, 243, 249, 252, 271
Een van de politieagenten in het dorp waar de serie zich afspeelt. Hij kan het meestal goed vinden met de Kampioenen.
Truus Pinckers Vera Puts 1991–1992, 1999, 2005 2, 3, 9, 16 16, 28, 112, 200
Psychiater en vroegere echtgenote van BTW.
Senne Stevens Ludo Hellinx 2003, 2005, 2007, 2009 13, 15, 17, 19 160, 162, 183, 221, 237–238
Een collega en tevens goede vriend van Xavier.
Nicolas Van Bouwel Sven De Ridder 2010 20 251, 254
Zingt samen met Doortje in het kerkkoor en is hopeloos verliefd op haar.
Seppe Van De Kruis Daan Hugaert 1995, 2000 6, 10 69, 128
Een collega en tevens goede vriend van Xavier.
Kolonel Vandesijpe Ron Cornet 1992, 1995, 1997, 1998–2000, 2002 3, 6–10, 12–13 31, 69, 86, 93, 96, 103, 106, 114, 117, 128, 130, 156–157
Kolonel van de kazerne waar Xavier te werk is gesteld en een goede vriend van Boma.
Freddy Van Overloop Luk D'Heu 2003–2004, 2006–2009, 2011, 2015-2020 13–14, 16–19, 21 167, 171, 175–177, 208–209, 217, 223, 236, 243–245, 271, 273 2, 3 en 4 Ja Ja
Burgemeester van de plaats waar de serie zich afspeelt en een goede vriend van Boma.
André Van Roost Sjarel Branckaerts 1998 9 105
Garagist en rechtstreekse concurrent van DDT.
André Van Tichelen Achiel Van Malderen 1992–1993, 1997, 2001, 2005 3–4, 7, 12, 16 28, 43, 89, 146, 198
De vaste dierenarts van Carmen en haar hondje Nero. Hij is tevens een goede vriend van Boma.
Liliane Verhoeven Agnes De Nul 1992, 1997, 1999, 2000, 2010 3, 7, 9–10, 21 29, 86, 114, 124, 263
Schepen van het dorp waarin de serie zich afspeelt.
Georgette Verreth Jenny Tanghe 1990, 1992–1993, 1995–1998, 2005–2006 1, 3–5, 7–9, 15–16 12, 33, 52, 65, 80, 92, 101–103, 105, 193, 201
De moeder van DDT.
Marie-Paule Vertongen Lea Couzin 1997, 2003, 2005, 2009–2010, 2013 7, 14–15, 19–20 86, 171, 190–191, 195, 239, 253 1
De echtgenote van Theo Vertongen en moeder van Marc. Zij is begrafenisonderneemster.
Paulien Vertongen Fien Saerens 2008 18 234
Diverse baby's 2008–2010 19–20 235, 237–240, 243, 245–251, 253, 255–260
Luna Maryns 2010–2011 21 264, 267, 273
Billie Verbruggen 2013-2020 1, 2, 3 en 4 Ja Ja
De dochter van Marc en Bieke.
Theo Vertongen Alex Cassiers 1997, 2003, 2005, 2009–2010 7, 14–15, 19–20 86, 171, 190, 195, 239, 253
De echtgenoot van Marie-Paule Vertongen en vader van Marc. Hij is begrafenisondernemer.
Firmin Voordeckers Jef Demedts 2001, 2006, 2010 11, 16, 21 140, 205, 262
Rechter van een naburige stad.
Agnes Maja Hendrickx 2003, 2006–2007, 2009, 2011 13, 17–19, 21 167, 209, 223, 243, 271
De secretaresse en tevens minnares van burgemeester Freddy.
Fons Ben Hemerijckx 2005, 2007–2009 15, 17–19 190, 215, 229, 232, 234, 247
Een vriend van Fernand.
Fredje Lieven Van Gils 2009–2011 20–21 249, 258, 273
Voetballer bij De Schellekes.
Jos Wouter Van Lierde 2008–2010 19–20 237, 247, 260
Vormt samen met agent Pol een politieduo in het dorp waar de serie zich afspeelt.
Kaat Greet Verstraete 2002–2004 12–14 152–154, 159–160, 162, 164–166, 169–170, 172–173, 175
Dienster in het café van Pascale na het vertrek van Siska.
Marijke Greet Rouffaer 1990–1992, 2020 1–3 1, 10, 14, 16, 31 Ja Ja (stem)
Fotografe en journalist bij Radio Hallo. Verscheen in de eerste vier seizoenen iedere aflevering in beeld op de begingeneriek.
Minou Myriam Mulder 1997–2000, 2011 7–11, 21 86, 98, 106, 111, 121, 123, 134, 265
Het favoriete meisje van Boma in The Pussycat, de nachtclub die hij geregeld bezoekt.
Mimi Vanstraelen Saartje Vandendriessche 2002 12 149
Sofie Mora 2008 18–19 229, 237
Een meisje uit The Pussycat.
Pol Peter Michel 2002, 2008–2010 12, 19–20 152, 237, 247, 260
Vormt samen met agent Jos een politieduo in het dorp waar de serie zich afspeelt.
Steven Joren Seldeslachts 2003, 2005, 2007 14–17 170, 191, 196, 198, 215
Een goede vriend van Billie.
Willeke Sandrine André 2006–2007 17 211, 219
De uitbaatster van het clublokaal van De Schellekes, een concurrerende voetbalploeg.
Pia Maria Isabel Leybaert 1992, 1996, 1999 3, 7, 10 33, 83, 122
Een meisje uit The Pussycat.
Schepen Degrave Veerle Eyckermans 2006, 2008 17–18 210, 225
Schepen van sport.
Jeroen Quentin Smits 2007, 2008 17–18 220, 226
Een goede vriend van Billie.

Cameo's[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal bekende Vlamingen traden in een cameo op als zichzelf.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van F.C. De Kampioenen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Onderstaande tabel toont de uitgezonden afleveringen en het gemiddelde aantal kijkers per seizoen. De best bekeken aflevering is De sympathiekste uit seizoen 6 met 2.050.000 kijkers. De laatste aflevering van de serie, getiteld De mooiste dag, bereikte 1.697.876 kijkers.

Seizoen Eerste uitzending Afleveringen Aantal Gemiddeld live-kijkcijfer
1 6 oktober 1990 – 29 december 1990 1 – 13 13 1.091.000
2 5 oktober 1991 – 28 december 1991 14 – 26 13 1.627.000
3 10 oktober 1992 – 2 januari 1993 27 – 39 13 1.722.000
4 2 oktober 1993 – 25 december 1993 40 – 52 13 1.725.000
5 3 december 1994 – 25 februari 1995 53 – 65 13 1.681.000
6 2 december 1995 – 24 februari 1996 66 – 78 13 1.794.000
7 7 december 1996 – 1 maart 1997 79 – 91 13 1.719.000
8 6 december 1997 – 28 februari 1998 92 – 104 13 1.429.000
9 28 november 1998 – 20 februari 1999 105 – 117 13 1.197.000
10 27 november 1999 – 19 februari 2000 118 – 130 13 1.027.000
11 2 december 2000 – 24 februari 2001 131 – 143 13 1.020.000
12 8 december 2001 – 2 maart 2002 144 – 156 13 1.141.000
13 7 december 2002 – 1 maart 2003 157 – 169 13 1.291.000
14 6 december 2003 – 28 februari 2004 170 – 182 13 1.277.000
15 4 december 2004 – 26 februari 2005 183 – 195 13 1.300.000
16 3 december 2005 – 25 februari 2006 196 – 208 13 1.076.000
17 16 december 2006 – 10 maart 2007 209 – 221 13 1.374.000
18 15 december 2007 – 8 maart 2008 222 – 234 13 1.376.086
19 13 december 2008 – 7 maart 2009 235 – 247 13 1.221.026
20 19 december 2009 – 20 maart 2010 248 – 260 13 1.381.000
21 4 december 2010 – 26 februari 2011 261 – 273 13 1.372.796

Regie[bewerken | brontekst bewerken]

Doorheen de jaren zijn de afleveringen verzorgd door negen regisseurs:

Langspeelfilms[bewerken | brontekst bewerken]

Zie F.C. De Kampioenen (franchise)#Langspeelfilms voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1993 ontstonden plannen voor een langspeelfilm die een brug moest slaan tussen het vierde en vijfde seizoen van de serie. Het project werd echter voortijdig afgevoerd omdat acteurs Carry Goossens (Oscar) en Walter Michiels (Pico) uit de serie verdwenen. Een nieuwe filmintentie werd aangekondigd in 2008, maar een jaar later opnieuw ingetrokken omdat de acteurs het scenario "Te plat, niet grappig en ordinair" vonden.[16] Door het weigeren van dit filmscenario was de VRT zo gepikeerd dat men uit rancune besloot de stekker uit de populaire comedyserie te trekken.[17]

Enige tijd na afloop van de serie kwam alsnog een langspeelfilm tot stand. Eind 2013 kwam Kampioen zijn blijft plezant in de bioscoopzalen. De film is de 5de meest succesvolste Belgische film. Vanwege het grote succes van de prent, werd er een tweede film gedraaid voor het 25-jarig bestaan van de Kampioenen. De film ging op 28 oktober 2015 in première. Een derde film, F.C. De Kampioenen 3: Forever, kwam uit op 20 december 2017. Op 18 december 2019 ging de vierde film F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma! in première. Begin 2020 bereikte de film reeds meer dan 500.000 bezoekers, meer dan alle Vlaamse films samen in 2019.[18]

Kerstspecial[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 december 2020 zond Eén een kerstspecial van F.C. De Kampioenen uit. De special is een hommage aan Johny Voners, die in 2020 overleed, en zijn personage Xavier. De aflevering duurde anderhalf uur en kwam in de plaats van de geschrapte nieuwe reeks ter ere van de dertigste verjaardag van de reeks. Rob Teuwen maakt in deze special een comeback als Billie Coppens. Na 28 jaar horen we ook Marijke, vertolkt door Greet Rouffaer, terug als dj van Radio Hallo. In de kerstspecial worden ook beelden getoond van de voorbije 30 jaar F.C. De Kampioenen.

De kerstspecial haalde het kijkcijferrecord van 2020 binnen met 2.283.418 kijkers (met uitgesteld: 2.382.942 kijkers). Het werd zo het meest bekeken niet-sportgerelateerde programma aller tijden.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Zes maanden na het overlijden van Xavier Waterslaeghers houdt de rest van F.C. De Kampioenen een kerstfeest in het café. Carmen heeft geen zin om naar het feest te gaan tot ze zich bedenkt door een postuum verstuurde brief van Xavier. Fernand en DDT zijn ook uitgenodigd, maar zijn te gierig om te betalen voor eten en kerstcadeaus en bedriegen Marc om zo, met geld van het nieuw opgerichte Xavier Waterslaeghers Fonds, te kunnen gaan eten. Iedereen moest een cadeau kopen voor iemand anders. Als cadeau voor Doortje heeft Pol haar zoon Billie uitgenodigd. Het blijkt dat Billie al die jaren in Amerika heeft gewoond. Carmen wordt als cadeau gevraagd meter te worden van de zoon van Ronald en Niki, die ze naar Xavier willen noemen.

10 jaar Kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de reeks zond TV1 een huldeprogramma uit. Het programma werd elke dinsdag van 31 augustus tot en met 26 oktober 1999 om 20.25u uitgezonden op TV1. Een aflevering duurde gemiddeld 40 minuten. Ben Crabbé ontving daarin wekelijks een van de acht hoofdacteurs voor een gesprek. Opvallend was dat de VRT had gekozen om Carry Goossens (Oscar Crucke) en Jacques Vermeire (Dimitri De Tremmerie) niet uit te nodigen, aangezien zij de overstap maakten naar de commerciële zender VTM. Walter Michiels (Pico Coppens) was wel te zien, in de aflevering waarin Johny Voners te gast was.

Elke acteur koos ook zijn of haar favoriete aflevering, die op het einde van de uitzending werd heruitgezonden. Er werden ook filmpjes en interviews met fans getoond. Copresentatrice Sabine De Vos zocht iedere week een van de acteurs op een onverwacht moment op. Verder waren er ook prijsvragen, live optredens en nog veel meer.

In de eerste aflevering werd er algemene informatie meegegeven over de reeks, maar was er nog geen acteur te gast. De aflevering van die week werd gekozen door de luisteraars van Radio Donna.

Aflevering Uitzenddatum Gast Favoriete aflevering
1 31 augustus 1999 n.v.t. Weekend aan Zee
2 7 september 1999 Marijn Devalck (Balthasar Boma) De Optimist
3 14 september 1999 Danni Heylen (Pascale De Backer) FC Championettes
4 21 september 1999 Ann Tuts (Doortje Van Hoeck) Doortje Waterslaeghers
5 28 september 1999 Ben Rottiers (Pol De Tremmerie) Boma's List
6 5 oktober 1999 Johny Voners (Xavier Waterslaeghers) Blauwhelmen
7 12 oktober 1999 An Swartenbroekx (Bieke Crucke) Liefdesverdriet
8 19 oktober 1999 Herman Verbruggen (Marc Vertongen) Marc Macho
9 26 oktober 1999 Loes Van den Heuvel (Carmen Waterslaeghers) Tango d'Amore

25 jaar Kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van de eerste aflevering stond Van Gils & gasten op 15 oktober 2015 volledig in het teken van F.C. De Kampioenen. Het praatprogramma werd voor de gelegenheid omgedoopt in Van Gils & De Kampioenen. Lieven Van Gils ontving de acteurs uit de serie aan zijn tafel om terug te blikken op 21 seizoenen en een langspeelfilm, met een tweede langspeelfilm op komst. Daarnaast waren ook superfans Guga Baúl en Niels Destadsbader te gast en stelden The Championettes hun nieuwe single voor.

Documentaire Voor altijd Kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2021 liep er een vierdelige documentairereeks over de serie onder de naam Voor altijd Kampioen. In de documentaire praten regisseurs, schrijvers, acteurs ... over het ontstaan van De Kampioenen en het verloop van de serie. Naast de hoofdrolspelers praten ook bekende nevenpersonages over hun rol in F.C. De Kampioenen, zoals Ron Cornet als Kolonel Vandesijpe, Greet Rouffaer als Marijke, Kadèr Gürbüz als dokter Helga Botermans en Myriam Mulder als Minou. De eerste aflevering haalde 637.640 kijkers.

Elke aflevering eindigde met een korte toespeling van superfans Guga Baúl en Wesley Sonck.

Aflevering Kijkcijfers Te zien op de tv naast vaste cast
1 637.640 Greet Rouffaer (Marijke), Ron Cornet (Kolonel Vandesijpe), Kadèr Gürbüz (Helga Botermans), Carry Goossens (Oscar Crucke), Jacques Vermeire (Dimitri De Tremmerie), Marc Peeters, Isabel Leybaert (Pia Maria), Daan Hugaert (Seppe), Martine Jonckheere (Chantal De Graaf)
2 453.780 Myriam Mulder (Minou), Jacques Vermeire (Dimitri De Tremmerie), Carry Goossens (Oscar Crucke)
3 378.802 Leah Thys (Madeleine De Backer), Jakob Beks (Bernard Theofiel Waterslaeghers), Carry Goossens (Oscar Crucke), Jacques Vermeire (Dimitri De Tremmerie)
4 570.971 Greet Rouffaer (Marijke), Ron Cornet (Kolonel Vandesijpe), Kadèr Gürbüz (Helga Botermans), Carry Goossens (Oscar Crucke), Jacques Vermeire (Dimitri De Tremmerie), Leah Thys (Madeleine De Backer), Myriam Mulder (Minou), Jakob Beks (Bernard Theofiel Waterslaeghers), Isabel Leybaert (Pia Maria), Daan Hugaert (Seppe), Vera Puts (Truus Pinckers), Katrien De Becker (Brenda/Sandrine), Martine Jonckheere (Chantal De Graaf)

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

F.C. De Kampioenen won meerdere prijzen. Hieronder een (onvolledig) overzicht:

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

2006

 • Prijs voor het collectief geheugen van TeVe-Blad

2007

2008

 • EIC Award voor succesvolle dvd-verkoop reeks 17

2009

 • EIC Award voor succesvolle dvd-verkoop reeks 18

2011

 • EIC Award voor succesvolle dvd-verkoop reeks 20

F.C. De Kampioenen werd ook enkele malen genomineerd voor een prijs, die het uiteindelijk niet won. Eveneens een (onvolledig) overzicht:

2008

2009

Exposities en evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast een tal van signeersessies en fotomomenten zijn er ook enkele grotere evenementen.

F.C. De Kampioenen Expo[bewerken | brontekst bewerken]

Zie F.C. De Kampioenen Expo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de laatste opnamen van F.C. De Kampioenen werden de decorstukken tentoongesteld. De expositie liep van eind december 2010 tot eind maart 2011 in station Antwerpen-Centraal.[19] Van juli tot begin september 2011 was de expositie onder de naam F.C. De Kampioenen aan zee te zien in het Kursaal Oostende.[20]

Na de expositie werden bijna alle decors van de televisieserie weggegooid omdat ze te hard versleten waren. Van de grote decorstukken is alleen het "Bolleke", het autootje waar Marcske mee rondreed in de serie, behouden gebleven en staat bij Herman Verbruggen thuis in de hal.[21] Ook zijn de kostuums van de acteurs, de juwelen en wat herkenbare spullen bewaard gebleven.

F.C. De Kampioenen in 3D aan zee[bewerken | brontekst bewerken]

In het Kursaal Oostende liep er in de zomer van 2019 een expo rond de stripreeks van F.C. De Kampioenen. De bezoekers konden er onder meer rondlopen in de decors van de strip.

Plopsaland[bewerken | brontekst bewerken]

Het café werd nagebouwd in Plopsaland De Panne.[22][23][24] In de Plopsashop aan de ingang is er ook een F.C. De Kampioenen-gedeelte.

Zoektochten[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden zoektochten georganiseerd in Kortrijk, Poperinge en De Haan.

Zandsculpturenfestival[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2021 kregen de Kampioenen een eerbetoon in zand op een terrein van meer dan 5.000 m².

Vaste locaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Café "De Kampioen" (uitgebaat door Pascale, tot 1993 samen met Oscar) met de bijhorende toiletten en kleedkamers, gelegen aan Veldweg 12
 • Huis van Pascale en Maurice (voorheen ook bewoond door Pol, Doortje, Billie, Marc, Bieke en Oscar)
 • Voetbalveld
 • Villa van Boma, Goedele en Ronald (Carmen en Doortje werken hier), gelegen aan Konijnenweg 69
 • Loft van Marc, Bieke en Paulien (voorheen bewoond door Pol en Doortje) boven de antiekzaak van Fernand. Tijdelijk bewoond door Ronald Decocq.
 • Huis van Pol en Doortje
 • Huis van Xavier en Carmen
 • Krantenwinkel "Bij Xavier" van Carmen (1996 tot 2002)
 • Antiekzaak van Fernand, gelegen op de Veldweg 21 (voorheen garage van DDT (1990 tot 1998) en restaurant "Bij Mij" van BTW (1998 tot 2000)
 • Slaapkamer van Fernand
 • Radiostudio Radio Hallo (Marc werkt hier)
 • Gemeentehuis (Marc, Maurice, Agnes en de burgemeester werken hier)
 • Appartement van Doortje, Pico en Billie, nadien van Doortje, Pol en Billie (1990 tot 1996)
 • Appartement van Doortje, Pol en Billie (2002 tot 2009)
 • Legerkazerne waar Xavier werkt

De Kampioenen buiten Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1994 kwam een Nederlandse versie van de serie op het scherm onder de naam De Victorie. Het werd geen succes en er werden maar 13 afleveringen van gemaakt.[25] In 1993, tijdens de eerste aflevering van Mark Uytterhoevens talkshow Morgen Maandag, dreef Uytterhoeven de spot met het toenmalige plan van omroepvereniging VARA om deze Nederlandse versie te maken van de populaire Vlaamse sitcom. Uytterhoeven noemde de Nederlandse versie een grove onderschatting van de acteerkunst van de oorspronkelijke acteurs en toonde toen een filmpje waarin Loes Van den Heuvel, Jacques Vermeire, Johny Voners, Marijn Devalck en Carry Goossens als hun personages Amsterdams spraken. Dit filmpje werd klassiek en is talloze malen herhaald in archiefprogramma's.
 • Van de serie bestaat een remake in Portugal onder de titel Clube dos Campeões.
 • In Wallonië is er een remake gemaakt onder de naam Vestiaires.
 • In Frankrijk is er een gedubde versie uitgezonden van F.C. De Kampioenen.

James de Musical[bewerken | brontekst bewerken]

De cast van de serie stond centraal tijdens een aflevering van James de musical, die uitgezonden werd op 1 februari 2024.[26] De aflevering had 488.426 kijkers.

In de zetel bij James namen volgende hoofdpersonages plaats:

Carry Goossens (Oscar Crucke) en Ivo Chiang (Chinees met de jerrycan) maakte een korte opwachting als gast tijdens de musicals.

De laatste musical was gewijd aan het overlijden van Johny Voners (Xavier Waterslaeghers), waarbij de zanger Udo een passend lied zong.

Een groot deel van de figuranten waren te zien tijdens de eerste musicalscène.

Daarnaast waren de volgende personen te zien in de tussenbeelden:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het veld waar de buitenopnamen van de reeks plaatsvonden, lag in Emblem, een deelgemeente van Ranst. Voor het laatste seizoen van de serie werd gebruikgemaakt van het voetbalveld van Stormvogels Haasrode. Het veld aan café Stinne in Meldert (Oost-Vlaanderen) deed dienst als locatie van het voetbalplein in de films. De eerste locatie, het veld in Emblem, werd verkocht en er is inmiddels een golfterrein aangelegd. De nieuwe eigenaar beloofde zo veel mogelijk de sfeer en het interieur van het decor in de serie te behouden.
 • In 1998 hebben de Kampioenen een gastrol gespeeld in een videoclip van Samson & Gert, genaamd Wij willen voetballen. De kleuren van de voetbalclub uit Samson & Gert zijn rood en groen, maar omdat F.C. De Kampioenen al geel en groen gebruikten, werden de kleuren veranderd in rood en zwart. De enige bekende uit de serie die men zag in de videoclip was Pol, voor het overige waren het allemaal figuranten. Daarnaast was Carmen Waterslaeghers in 1992 te zien in de aflevering als de werkvrouw van Samson en Gert.
 • De vier vrouwelijke hoofdrolspeelsters (Pascale, Carmen, Doortje en Bieke) vormden gedurende een korte periode de meidengroep The Championettes.[27] Ze toerden door Vlaanderen en namen een paar plaatjes op.
 • Sommige rollen en gastrollen werden al door verschillende acteurs of actrices gespeeld. Zo namen Denise Daems en Leah Thys de rol van Madeleine De Backer voor hun rekening en speelden Laurent Roose en Rob Teuwen allebei Billie Coppens.
 • Sommige acteurs die later een vaste rol kregen, doken eerder al eens op in de reeks als een ander personage: Jakob Beks, BTW tussen 1998 en 2000, verscheen al eens in reeks 5 als Mike, een vriend van DDT. Tuur De Weert, sinds 2003 te zien als Maurice de Praetere, verscheen voordien ook al twee keer. Eerst speelde hij een inspecteur van de post die DDT betrapte op schending van briefgeheim in reeks 8. Nadien speelde hij een collega-duivenmelker van Fernand in reeks 12.
 • Greet Rouffaer kreeg in 1993 de vraag om zich bij de vaste cast van F.C. De Kampioenen te voegen. De rol van journaliste Marijke, die Rouffaer tot dan toe in vijf afleveringen had vertolkt, zou worden uitgebreid. Rond diezelfde tijd kreeg ze echter ook een vaste rol in de soapserie Wittekerke aangeboden en ze koos voor die laatste.[28]
 • Carmino D'haene (scenarist sinds 2009) en Niels Destadsbader (vanaf 2010 te zien als Ronald Decocq) waren beide als kind reeds fan van F.C. De Kampioenen. De twee jonge West-Vlamingen slaagden erin zelf mee te werken aan de reeks.
 • In de strip Tournée Zénérale zegt Marc Vertongen dat hij geen tweelingbroer heeft, wat hij in de reeks wel heeft: Bart Vertongen. Hij dook één keer op in de serie.
 • F.C. De Kampioenen is na De Kotmadam de langstlopende sitcom in België met in totaal 21 seizoenen.
 • Er waren oorspronkelijk slechts drie seizoenen gepland.
 • In de strips wordt Marc met een k geschreven, terwijl het in de serie met een c is. In zijn trouwring staat Marc in de televisiereeks echter ook, foutief, met een k.
 • De beginmelodie van F.C. De Kampioenen vertoont sterke gelijkenissen met het Libische nationale volkslied Libië, Libië, Libië en met het liedje Mondiale van Rocco Granata.[29]
 • Eddy Lipstick nam in 1996 een pornoparodie op, F.C. De Kapoenen. Het was de meest succesvolle Vlaamse pornofilm aller tijden.[30] De namen van de personages werden licht aangepast, zo heette Carmen Carmelleke en werd Doortje Clitoortje. In 2014 kwam er een sequel.[31]
 • In aflevering 1 van seizoen 21 blikt Xavier in een fotoboek terug op een wedstrijd uit 1995. Hij zegt dat hij toen heel goed gekeept had. Echter was hij in die periode niet de keeper maar de trainer van de ploeg.
 • In aflevering 12 van seizoen 4 worden de Kampioenen uitgenodigd om een match te spelen tegen de 'Nottingham Hotspurs'. De naam van deze ploeg komt voort uit Nottingham Forest FC en Tottenham Hotspur FC, die tegenover elkaar stonden in de Engelse bekerfinale van 1991.
 • Een drie minuten durende en dus lange versie van het introlied, het Kampioenenlied geproduceerd door Guido Van Hellemont, werd uitgebracht als single in 1990.[32]
 • Enkele seizoenen van de reeks zijn sinds 2004 verkrijgbaar op dvd. Vanaf 2011 werden ook verschillende boxsets uitgebracht, met in 2019 een boxset waarin alle seizoenen en de 3 films werden opgenomen. De reeks is ook volledig te bekijken op het Vlaamse streamingplatform Streamz.
 • In 2020 werd een speciale editie van Monopoly uitgebracht dat in het teken staat van F.C. De Kampioenen. Tevens werden er ook F.C. De Kampioenen-edities ontwikkeld van onder andere Mens erger je niet! & Wie is het?.
 • Enkele keren wordt verwezen naar Marino Falco, het artiestenbestaan van Marijn Devalck. In de aflevering Vrolijke Vrienden verkoopt Fernand bijvoorbeeld platen van Falco en in De Bende van Boma verwijzen ze naar Devalcks ongeval waarbij hij in de prikkeldraad eindigde.

Tijdelijk verwijderde afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf circa 2020 besloot de VRT om meerdere afleveringen niet meer uit te zenden in de herhalingen van F.C. De Kampioenen op televisie en van de streamingdienst VRT MAX te verwijderen. Dit omdat de afleveringen niet meer in de tijdgeest zouden passen of omdat er gastacteurs in meedoen die veroordeeld zijn voor zedenfeiten. Na een petitie en vele reacties van de cast en fans, besloot de VRT om de eerste groep van die afleveringen weer op VRT MAX te zetten met een disclaimer die wijst op de gewijzigde standaarden. De afleveringen met voor zedenfeiten veroordeelde acteurs bleven weg van het platform.

Aflevering Seizoen Nummer Reden voor verwijdering
Verliefd 2 26 Bieke, als reactie op haar moeder die informeert naar haar nieuwe vriend: "Ik ga om met wie ik wil. Ook al is het een zwarte". Oscar vult aan: "Welja, een neger" nadat Pascale schrikt en vraagt "Een zwarte?".
Rode vlekjes 4 43 Aanwezigheid van gastacteur David Verbeeck, die veroordeeld werd voor kinderporno en aanzetten tot Jodenhaat. (Nog verwijderd)
Blauwhelmen 6 69 "Xavier gaat vechten bij de bosnegers in Joegoslavië”, aldus Carmen over Xavier die volgens haar als blauwhelm is opgeroepen.
Bij Xavier 6 72 DDT al grappend tegen een arbeidsinspecteur: "Ik werk met kleine negertjes, geïmporteerd uit Congo."
Prijs 6 73 Bevat een scène waarin Boma bijzonder opdringerige avances maakt tegen Bieke, die hiervan niet gediend is.
Sinterklaas Kampioentje 7 79 Xavier speelt Zwarte Piet (zie over de algemene controverse rond Zwarte Piet meer hier: Zwartepietendebat).
Zwarte liefde 7 87 "Pol bedriegt Doortje met een negerin", aldus Carmen.
Roger 8 96 "We zijn hier niet in de brousse, hoewel er beneden een bosaap werkt", aldus Pol.
Vuil spel 12 146 Fernand toont een foto van een wit en een zwart kindje, en zegt dat het witte kind zwart is geworden door vergiftiging.
De enquête 12 152 Guy Van Sande speelt een yogaleraar, gevangenisstraf wegens kinderporno. (Nog verwijderd)
Kamer te huur 13 158 Dieudonné huurt een kamer bij Pascale.
Nennieuwennoed 13 161 De Kampioenen zingen Driekoningen: Markske (Herman Verbruggen) schminkt zich zwart. Hij speelt immers de zwarte koning. De situatie neigt naar blackface. Gastrol van acteur Walter Quartier, werd veroordeeld tot vier jaar effectief voor aanranding van zijn dochters. (Nog verwijderd)
Kopzorgen 16 196 Bevat meerdere momenten waarop een stereotiep beeld wordt geschetst van homo’s.
Spaghetti Championaise 17 211 Aanwezigheid van gastacteur Jan Van Hecke, die veroordeeld werd voor bezit en verspreiding van kinderporno. (Nog verwijderd)
Dierbaar vaderland 18 230 Boma zegt dat zijn koffie "precies negerzweet" is.
Hakuna matata 19 244 Boma zegt tegen het Plan Internationalkind van Pol, dat ze zijn worsten niet moet pellen, "zoals de bananen in Afrika".
Home Sweet home 20 248 Gastrol van acteur Walter Quartier, werd veroordeeld tot vier jaar effectief voor aanranding van zijn dochters. (Nog verwijderd)
Bella Afrika 20 254 Men maakt er gewag van dat men in Afrika op een strorokje na naakt rondloopt.
Wodka 21 272 Aanwezigheid van gastacteur Jan Van Hecke, die veroordeeld werd voor bezit en verspreiding van kinderporno. (Nog verwijderd)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over F.C. De Kampioenen.
Zie de categorie F.C. De Kampioenen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.