F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General
Regie Jan Verheyen
Producent Skyline Entertainment
VRT
Eric Wirix
Screen Flanders
Telenet
Scenario Hec Leemans
An Swartenbroekx
Bart Cooreman
Johan Gevers
Muziek Steve Willaert
Distributie Independent films
Première Vlag van België 20 oktober 2015
Genre Komedie
Speelduur 96 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van België België
Aantal bezoekers 678.065 (18 maart 2016)[1]
Opbrengst $ 5.6 miljoen (1 februari 2016)[2]
Voorloper Kampioen zijn blijft plezant (2013)
Vervolg F.C. De Kampioenen 3: Forever (2017)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General is een Vlaamse film uit 2015 die een vervolg is op de film F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant en op de Vlaamse televisieserie F.C. De Kampioenen.[3] De titel verwijst naar het 25-jarig jubileum van De Kampioenen.[4]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Kampioenen bereiden een groots feest voor om het 25-jarig bestaan van de voetbalploeg te vieren, met een wederopstanding van het zangkwartet The Championettes (Carmen, Doortje, Pascale en Bieke) als hoofdact. Marc en Xavier hebben in het geheim de kers op de taart voorbereid en bevinden zich in Thailand, waar ze hun originele trainer Oscar trachten te overtuigen om na meer dan twintig jaar zijn sekteleven weer op te geven. Oscar gaat uiteindelijk akkoord, maar zijn terugkeer in België rijt oude wonden open. Zowel Maurice als Pol merken dat hij hun plaats probeert in te nemen, en samen met zijn dochter en ex-vrouw belandt Oscar weer als vanouds in een spiraal van ouderlijk geruzie. Het grootste tumult ontstaat echter na zijn confrontatie met Goedele en Ronaldinho.

Intussen wordt oervijand DDT na een jarenlange gevangenisstraf vrijgelaten. Wanneer hij Boma tegen het lijf loopt in diens favoriete nachtclub, de Pussycat, slaagt hij er tijdens een rondje poker in om Boma's Cadillac, het café en het veld van de Kampioenen in zijn bezit te krijgen. Boma wil verhinderen dat DDT het jubileum verpest en huurt Fernand in om hem uit te schakelen. Doortje begeeft zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, waardoor zij uiteindelijk samen met DDT in een container Bomaworst belandt die per boot naar Afrika wordt gevoerd. Na een hels avontuur raken de twee weer heelhuids thuis en zint DDT op wraak. Hij trekt meteen met enkele bulldozers richting het voetbalterrein om er plaats te ruimen voor de bouw van zijn nieuwe garage.

Na een mislukt schot van Xavier, dat met een legertank werd afgevuurd en het café nog meer vernielde, komt de burgemeester aan bij het café. Het café werd onlangs benoemd tot een beschermd monument en dus moet DDT op zijn eigen kosten het café herstellen en krijgt hij enkel nog de Cadillac van Boma, die Marc kort daarna met een tweede schot vernielt. Uiteindelijk kan de jubilee doorgaan.

Rolverdeling[bewerken]

Bijrollen


Productieverloop[bewerken]

Eerste ontwikkelingen[bewerken]

Bij een setbezoek tijdens de laatste opnamedagen van de eerste film lieten verschillende acteurs verstaan dat er mits voldoende succes een tweede film in zit, op voorwaarde dat de hele groep weer meewerkt en het scenario goed zit. Marijn Devalck gaf echter aan met acteren te stoppen en noemde de kans op een tweede film onbestaande.[5] In een interview enkele weken voor de release van de film had ook An Swartenbroekx het over een definitief einde.[6] Ook Danni Heylen zei dat dit het einde van de Kampioenen zou betekenen. In augustus 2014 werd duidelijk dat men toch bezig was met een verhaal voor de tweede film. De scenaristen van de eerste film schrijven opnieuw het verhaal.[7] Producer Erik Wirix zei dat Er plannen op tafel liggen voor een tweede Kampioenen-film maar dat de bal in het kamp van de VRT ligt. Begin september gaf de VRT uiteindelijk groen licht voor de tweede film. De opnames zouden in de zomer van 2015 starten.[8]

Verdere ontwikkelingen[bewerken]

In september werd gezegd dat voormalige hoofdpersonages Oscar en DDT zouden terugkeren. Jacques Vermeire toonde snel interesse om terug te keren, ook Carry Goossens maakte in oktober bekend dat hij zou terugkeren. Begin oktober werd bevestigd dat Jan Verheyen deze film zou regisseren. Daarmee wou de productie mikken op een sterke nieuwe prent en niet op een simpele sequel.[9] Daarnaast zouden er opnames in Sri Lanka plaatsvinden en zou de meidengroep The Championettes terugkeren voor deze film.[10] Uiteindelijk werd om logistieke redenen beslist om in Thailand te filmen.

Opnames[bewerken]

Op 10 mei 2015 zijn de opnames gestart in Thailand. Acteurs Herman Verbruggen, Johny Voners en Carry Goossens draaiden een week opnames. Vanaf 1 juni 2015 werden er opnames gedraaid in België. Er werd onder andere gedraaid in Reet in een zelfopgebouwde kantine, in de AED Studios te Lint, in Vollezele, in de Broederschool in Sint-Niklaas[11], in Overmere en in Elzele. De opnames werden op 17 juli 2015 afgerond, er werd wel nog één dag gedraaid op 11 augustus 2015.

Promotie en première[bewerken]

In juli verscheen reeds de affiche van de tweede film, eind augustus verscheen de allereerste trailer. Op 20 oktober 2015 ging de film in avant-première in Kinepolis in Antwerpen. Van 21 tot 27 oktober 2015 ging men langs bioscoopzalen in Hasselt, Genk, Gent, Kortrijk, Brugge, Roeselare, Geraardsbergen, Mechelen, Turnhout, Brussel, Aalst en Sint-Niklaas om de film te promoten. Voor deze tour werden er meer dan 25.000 tickets verkocht. Vanaf 28 oktober startten de reguliere vertoningen. Op 2 november werd bekendgemaakt dat de teller voor de film al op meer dan 148.000 betalende bioscoopbezoekers stond, wat binnen die tijdspanne een Belgisch record is. In de derde week hadden al bijna 500.000 mensen de film gezien.[12] De film haalde uiteindelijk 678.065 bezoekers en komt zo op plaats 9 van de meest bezochte Vlaamse films.[bron?]

Prijzen[bewerken]

Op het gala van de gouden K's 2015 op 17 januari 2016 heeft F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General de prijs gewonnen in de categorie "Bioscoopfilm van het jaar".

Trivia[bewerken]

  • De Britse kapitein van het schip dat containers Bomaworsten vervoerd, werd gespeeld door Mark Smith, in het echte leven de echtgenoot van Ann Tuts.
  • Acteur Guido De Craene, die ambulancier speelde, is de echtgenoot van An Swartenbroekx.