FAIR data

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
31-05-2019
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

FAIR data zijn onderzoeksdata die volgens de internationale FAIR principes zijn beschreven, opgeslagen en gepubliceerd.[1]

FAIR principes

FAIR is een acroniem voor:

  • Findable - vindbaar
  • Accessible - toegankelijk
  • Interoperable - uitwisselbaar
  • Reusable - herbruikbaar

Het principe 'FAIR data' gaat ervan uit dat data beschikbaar moeten zijn onder duidelijk beschreven condities en licenties, met duidelijke referenties en goed beschreven metadata. De (meta)data moet leesbaar zijn voor machines. Dus ook data, die om redenen van bijvoorbeeld privacy niet geheel open gepubliceerd kunnen worden, kunnen voldoen aan alle FAIR principes. FAIR data betekent daarom niet per se Open data. Aan FAIR principes kun je tegemoet komen door met Linked data te werken. Maar FAIR data is niet hetzelfde als Linked (Open) data, dat een RDF structuur heeft.[2] De FAIR principes omvatten meer dan de Linked data structuur en FAIR data kan dus zonder RDF structuur bestaan.

Data types

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • (nl) FAIR data door ZonMw
  • (en) DTL Dutch Techcenter for Life Sciences
  • (en) ANDS Australian National Data Service