FC Dinxperlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FC Dinxperlo
Naam Fusieclub Dinxperlo
Opgericht 1 juli 2019
Plaats Dinxperlo
Complex Sportpark 't Welink
Voorzitter Henk Rijks
Competitie Zon: 4e klasse C
Website http://fcdinxperlo.nl/
Tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Dinxperlo (Fusieclub Dinxperlo) is een amateurvoetbalvereniging uit Dinxperlo in de Nederlandse provincie Gelderland.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De club FC Dinxperlo is een fusieclub bestaande uit de voorgaande twee Dinxperlose voetbalverenigingen DZSV en SV Dinxperlo. De club is officieel gefuseerd op 1 juli 2019, met ingang van seizoen 2019/20. De clubkleuren zijn antraciet en turquoise, echter bestaat het thuistenue uit een zwart tenue met een turquoise verticale streep op het shirt. De club kent een vrijdag-, zaterdag-, zondag- en een zaalafdeling, doordat de zaalvoetbalvereniging Futsal Club Dinxperlo ook opgegaan is in de fusieclub.

ontstaansgeschiedenis fusie SV DINXPERLO, DZSV tot FC Dinxperlo[bewerken | brontekst bewerken]

2013 De jeugdcommissies van Ajax, DZSV en SVD willen onderzoeken of de juniorenteams van de drie clubs samengevoegd kunnen worden. Op verzoek van SVD komen afvaardiging van de besturen van de drie clubs in Breedenbroek bij elkaar, omdat de vraag leeft bij SVD of het eventuele samenvoegen van de junioren een eerste stap zou kunnen zijn in de richting van een mogelijke fusie. Men vraagt zich af “of er dan nog wel een weg terug is.” Er wordt besloten een enquête te houden onder de leden van de clubs of en zo ja in welke mate de clubs moeten gaan samenwerken. In een volgende vergadering wordt ook besloten te vragen of de leden een fusie zien zitten met de andere verenigingen.

2014 De enquête wordt gehouden met als resultaat dat Ajax Breedenbroek afhaakt in het traject en er onderzocht gaat worden of DZSV en SV Dinxperlo in de toekomst kunnen gaan fuseren. Op de beide ledenvergaderingen stemmen in oktober de leden van beide clubs voor een haalbaarheidsonderzoek.

2015. Het traject dreigt in het begin van 2015 te eindigen nadat SVD spreekt met een van de twee beoogde projectleiders. Het gesprek zou informeel gehouden worden, maar krijgt een formeler karakter. DZSV stelt de vraag of SVD nog wel objectief kan oordelen over wie het fusieproject moet leiden. Hans Martijn Ostendorp, dan nog burgemeester van Bunnik, neemt contact op met de voorzitters van DZSV en SVD en bemiddelt tussen de besturen van beide clubs. De clubs besluiten het fusieproces voort te zetten, maar gaan dat anders invullen dan eerst de bedoeling was. Er komt een haalbaarheidscommissie waarin twee leden van SVD en twee leden van DZSV zitting hebben. Namens DZSV zijn dat oud-voorzitter Han Rutgers en Rudi ‘Abe’ Legters. Namens SVD zijn dit Patrick Aaldering en Karsten Gussinklo. Aan Hans Martijn Ostendorp wordt gevraagd of hij voorzitter wil worden van deze commissie. Pascal Kamperman is namens de KNVB betrokken bij het proces. Hans Martijn Ostendorp presenteert op zowel de ledenvergadering van DZSV als SVD de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek of een fusie haalbaar is tussen SVD en DZSV.

2016 In het Blauwe Meer wordt een avond georganiseerd waarbij de stand van zaken wordt gepresenteerd aan pers en publiek. Onder leiding van Domien Esselink wordt een soort voetbal Inside gehouden waarbij ook fusieclubs als FC Eibergen en FC Winterswijk zijn uitgenodigd om te praten over het proces bij die clubs. De KNVB en de gemeente Aalten zijn ook aanwezig. Voor de leden is er tevens de gelegenheid tot het stellen van vragen aan de commissie en de besturen van SVD en DZSV. De haalbaarheidscommissie presenteert in mei haar rapport aan de leden van SVD en DZSV. Conclusie: een fusie is mogelijk maar er zal een volgende fase moeten komen voordat de leden kunnen gaan stemmen. De leden moeten wel instemmen met het ingaan van een tweede fase. Bij zowel SVD als DZSV stemmen zo’n 95% van de stemgerechtigde en aanwezige leden voor het ingaan van een tweede fase.

De voorzitters Ed Naves en Sandy Schreur hebben in de zomer een eerste kennismakingsgesprek met Richard Migchielsen. Richard is door Pascal Kamperman naar voren geschoven namens de KNVB. Richard wordt de begeleider van de KNVB in fase 2. In het najaar gaan de besturen van SVD en DZSV elkaar pas echt leren kennen in een vijftal sessies onder begeleiding van Richard. Tegenstellingen worden bespreekbaar gemaakt en overeenkomsten worden gezocht en gevonden. Kernwaarden, beloftes en doelstellingen worden gezamenlijk vastgesteld.

2017 De kernwaarden, beloftes en doelstellingen worden gepresenteerd. Tevens is er een concept organogram opgesteld waaruit blijkt hoe de nieuwe vereniging eruit moet komen te zien. Er zullen vijf commissies samengesteld gaan worden die zich zullen bezighouden met Technische Zaken, het Secretariaat, Facilitaire Zaken, Financiële Zaken en Marketing en PR. Deze gezamenlijke commissies hebben als doel de inrichting van de nieuwe vereniging. De commissies worden voorgezeten door een bestuurslid van SVD en DZSV. Een zesde bestuurslid van SVD gaat de bevindingen van de vijf commissies verzamelen en bundelen tot een eindrapport. Een voorlopig rapport wordt in september gepresenteerd aan de leden van de vijf commissies. Deze wordt in de periode september-december gefinetuned. In ’t Blauwe Meer presenteert Hans Martijn Ostendorp half december de voorlopige rapportage. Er zijn dan nog een aantal onduidelijkheden waaronder de bijdrage van de gemeente Aalten aan de club inzake de privatisering van SV Dinxperlo en de bijdrage van de gemeente om het hoofdveld dat nu nog in eigendom is van SVD over te nemen.

2018 De gesprekken tussen DZSV en SVD over het vervolg zijn in februari weer opgestart. Er komt een fusie website, een facebookpagina en een twitteraccount waarop de laatste informatie gedeeld gaat worden. De besturen gaan gezamenlijk statuten en reglementen opstellen en de gesprekken met de gemeente over hun bijdrage worden voortgezet. Er wordt een tijdspad opgesteld dat moet leiden tot een stemming in het najaar.

30 november 2018. D-day voor FC Dinxperlo. Grote spanning aan beide zijden en dat heeft vooral te maken met het aantal stemgerechtigde leden dat op de ledenvergadering aanwezig moet zijn. 294 leden van moeten aanwezig zijn en het is de vraag of dit gehaald wordt. Tien minuten voor de start van de vergadering haalt lid nummer 294 het stembiljet op. Beide ledenvergadering juichen bij het bekend worden dat er gestemd kan worden. FC Dinxperlo is een feit als meer dan 90% van de beide ledenvergaderingen stemmen voor een fusie.

2019 Het “ja” van de leden leidt tot een race tegen de klok. Binnen een half jaar moet de juridische fusie een feit zijn. Het voorstel tot fusie moet een maand voor de ledenvergadering ingediend zijn bij de KvK en bij de KNVB. Eind april zit het interim-bestuur van FC Dinxperlo in Aalten bij de notaris. SV Dinxperlo en DZSV worden opgeheven en FC Dinxperlo is ook juridisch een feit door het ondertekenen van de notariële akte. Op 12 juli is er de eerste algemene ledenvergadering van de FC Dinxperlo. Tijdens deze eerste vergadering wordt het beoogde bestuur ook definitief tot het eerste bestuur verkozen.

Standaardelftal[bewerken | brontekst bewerken]

De club startte met twee standaardelftallen. De Technische Commissie heeft op verzoek van het bestuur onderzoek verricht naar de meest gewenste speeldag. Een enquête onder de spelers die nu en de komende jaren in de selectie zouden komen te spelen leidde, met grote meerderheid, tot selectievoetbal op zondag. Het voorstel van het bestuur/TC om alleen selectievoetbal te spelen op zondag werd met grote meerderheid aangenomen op een bijzondere algemene ledenvergadering. Dit leidde tot grote onrust en een protest tegen de uitslag van de ledenvergadering. De uitkomst van het protest was dat FC Dinxperlo nog minimaal 2 seizoenen een zaterdag standaardelftal zou formeren naast het zondagelftal. Uiteindelijk bleek dat er te weinig spelers beschikbaar waren voor een zaterdag standaardelftal, dat was ook de conclusie na de enquête onder de spelers, en dat vervolgens vanuit de spelers besloten werd geen zaterdag1 meer in te schrijven in de competitie. Vanaf het seizoen 2020-2021 kent FC Dinxperlo nog maar 1 standaardelftal en wordt er op zaterdag recreatievoetbal bedreven door de senioren.

FC Dinxperlo 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het standaardelftal voor de zondag komt in seizoen 2020/21 uit in de 4e klasse C van het KNVB-district Oost. Het eerste seizoen 2019-2020 werd vanwege Corona afgebroken terwijl het team met 1 verliespunt meer als koploper Gendringen nog uiterst kansrijk was in de race om het kampioenschap. Het seizoen 20-21werd onderbroken na twee gewonnen wedstrijden.