Naar inhoud springen

TOP Oss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf FC Oss)
TOP Oss
Naam Tot Ons Plezier Oss
Bijnaam TOP
Opgericht 9 april 1928
Plaats Oss
Stadion Frans Heesen Stadion
Capaciteit 4.700
Voorzitter Vlag van Nederland Joep Kemkens
Algemeen directeur Vlag van Nederland Bas van Rossum
Technisch directeur Vlag van Nederland Linton Posthumus
Trainer Vlag van Nederland Sjors Ultee
Meeste wedstrijden Vlag van Nederland Lorenzo Piqué (324)
Clubtopscorer(s) Vlag van Nederland Marcel van der Sloot (58)
(Hoofd)sponsor Quisine Restaurants
Begroting € 2,3 miljoen
Competitie Keuken Kampioen Divisie (2023/24)
Prijzen Topklasse (3de niveau) (1)
Website toposs.nl
Tenue
Geldig voor 2022/23
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

TOP Oss (afkorting van Tot Ons Plezier Oss), tot 1994 TOP genoemd en van 2009 tot 2018 FC Oss, is een betaaldvoetbalorganisatie uit Oss (Noord-Brabant). Vanaf het seizoen 2018/19 heeft de club weer de naam TOP Oss, zoals de club tussen 1994 en 2009 ook heette. De club speelt sinds het seizoen 2011/12 onafgebroken in de Eerste divisie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van TOP Oss voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Volgens overlevering voetbalden Toon Steinhauser en de broers Piet en Cor van Schijndel altijd in Oss op een plein na schooltijd. Op 9 april 1928 besloten zij een vereniging op te richten. KMD (Klein Maar Dapper) werd als naam gekozen, maar toen bleek dat meer clubs die naam hadden viel de keuze op TOP (Tot Ons Plezier).

Eind jaren veertig: De aanloop naar het profvoetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren 40 speelde TOP reeds geruime tijd in de top van de Tweede Klasse A. Eerst onder trainer Jan Bijl, en later nam Janus Spijkers het roer over. De ontlading was ook groot toen de club eindelijk het kampioenschap in 1949 had gewonnen. In de Tweede Klasse A, werd in de beslissingswedstrijd thuis tegen naaste concurrent VV DESK uit Kaatsheuvel gespeeld. Het stadion aan de Hescheweg was in deze wedstrijd uitverkocht, terwijl het gemiddeld aantal toeschouwers van 2500 dat seizoen ook hoog was. Het kampioenschap gaf recht op een plek in de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse. Hierin was coach Janus Spijkers niet in staat om met zijn ploeg het succes in de competitie te herhalen. Met dit succes had TOP echter zijn naam wel gevestigd in de (sub)top van het Nederlands voetbal.

Jaren vijftig: debuut in het betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 besloot het bestuur van TOP een proflicentie aan te vragen om niet achter te blijven bij de andere clubs die het betaalde voetbal ingingen. Met ingang van het seizoen 1955/1956 nam TOP deel aan de profcompetitie van de KNVB. Het eerste jaar sloot TOP af met 15 punten uit 30 wedstrijden, bij een publieke belangstelling van gemiddeld 5000 toeschouwers. In dit eerste seizoen was Piet Timmermans de clubtopscorer. Het volgende jaar werd de club laatste in de Tweede Divisie B en daarom werd besloten terug te keren naar de amateurs. Zo kwam er een einde aan twee jaar betaald voetbal.

Jaren 60 t/m 80: gloriejaren als regioclub[bewerken | brontekst bewerken]

Na de terugkeer naar het amateurvoetbal nam TOP weer deel aan de tweede klasse van het amateurvoetbal. Via deze tweede klasse wist de club zich gestaag op te werken tot een topclub in het Nederlands amateurvoetbal. Na twee seizoenen werd TOP namelijk in 1959 kampioen, waarmee een promotie naar de Eerste Klasse werd gerealiseerd. Hierna is de club gegroeid tot een topclub in de Hoofdklasse, en wist men twee keer de KNVB Districtsbeker te winnen, namelijk in de jaren '60 en '70.

In de jaren '80 wist TOP twee keer de Hoofdklasse C te winnen. De grote belangstelling vanuit de gemeente Oss, samen met de sportieve resultaten, en het financiële draagvlak resulteerde in een groter groeiende behoefte aan een terugkeer naar het betaald voetbal, wat men nog kende uit de jaren '50.

Jaren negentig: terugkeer in het betaald voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 keerde TOP terug in het betaalde voetbal. Een marktonderzoek leek uit te wijzen dat er voldoende draagvlak voor zou zijn. Ook de KNVB ondersteunde de overgang naar de Eerste divisie omdat aan alle voorwaarden, zowel sportief als financieel, kon worden voldaan. Het bestuur wist de leden ervan te overtuigen dat TOP (opnieuw) de stap naar het betaalde voetbal wilde en moest maken. Uiteindelijk stemde de vergadering toe. In de beginjaren pendelde TOP onder de trainers Piet Schrijvers, Bram Braam en Hans Dorjee heen en weer tussen de middenmoot en de onderste regionen van de eerste divisie. In het eerste seizoen werd TOP 19e in de eerste divisie en schakelden ze in het bekertoernooi eredivisionist FC Volendam uit na strafschoppen. In het tweede seizoen werd TOP 9e en schakelde het weer een eredivisionist uit in het bekertoernooi. Dit keer werd de verliezend finalist van het vorige jaar Roda JC verslagen en TOP mocht in de achtste finale een uitwedstrijd tegen Feyenoord spelen; die ging met 3-1 verloren. Vanaf het seizoen 1994/1995 veranderde de naam van TOP in TOP Oss. Smaakmakers in deze periode waren onder andere Thijs Waterink, Remco Torken, en Peter Wubben. Laatstgenoemde heeft tevens het eerste doelpunt na de terugkeer in het profvoetbal tegen SC Heerenveen gemaakt. Toen Adrie Koster in 1995/1996 trainer werd, werden de prestaties constanter. Yuri en Tim Cornelisse braken door en TOP Oss werkte zich op tot stabiele middenmoter. Tevens wist Jerry Taihuttu in 1996 een unieke statistiek op zijn naam te schrijven door in 1 wedstrijd 6x te scoren. Dit was in de met 7-2 gewonnen wedstrijd tegen FC Eindhoven. Hiermee is Taihuttu samen met Johan Cruijff en Marco van Basten de enige speler die zo vaak in een profwedstrijd wist te scoren. Twee seizoenen later nam Lex Schoenmaker de fakkel over van Koster en onder hem maakte TOP een succesvol seizoen door. Na het vice-winterkampioenschap werd door een mindere tweede seizoenshelft de nacompetitie op een haar na gemist. Vervolgens braken magere jaren aan. In het tweede seizoen onder Schoenmaker en onder diens opvolger Jan Versleijen gleed TOP af naar de kelder van de Eerste divisie. Wel werd het stadion grondig verbouwd van een naar drie zittribunes.

Jaren 2000: ontwikkeling tot middenmoter in de Eerste Divisie[bewerken | brontekst bewerken]

Ook onder Wim van Zwam werden de prestaties niet aanzienlijk verbeterd. In 2000/2001 was het slechts aan topscorer Jansen (30 goals) te danken dat TOP Oss 10e werd, maar na zijn vertrek eindigde de club als laatste met honderd tegendoelpunten. In dit seizoen nam keeper Raymond Koopman na 10 jaar en meer dan 300 duels afscheid van TOP en het betaald voetbal.

Vanaf 2002/2003 werd het roer omgegooid. Het duo Bert Zwanenburg en Harry van den Ham renoveerde de organisatie en de selectie. Via een driejarenplan moest TOP Oss de weg omhoog zien te vinden. Het eerste seizoen was meteen het succesvolste met de 9e plek in de eindstand. De twee daaropvolgende seizoenen was een dalende lijn te bespeuren (11e en 16e) en Van den Ham vertrok. Zijn opvolger Hans de Koning leek met TOP Oss op weg naar een abominabel seizoen toen het team plotseling de geest kreeg en voor het eerst in de geschiedenis een periodetitel won. De supporters lieten zich gedurende het seizoen in steeds groteren getale zien. De beloning voor de periodewinst was deelname aan de play-offs om promotie. In de eerste ronde werd AGOVV Apeldoorn geklopt en in de tweede ronde vonden vervolgens drie heroïsche confrontaties met NAC Breda plaats. Na de 0-0 thuis kwam TOP Oss in de return in Breda van een 2–0 achterstand terug tot 2–2 en dwong zo een allesbeslissende derde wedstrijd af. In een uitverkocht en sfeervol stadion wist TOP Oss met spelers zoals Marcel van der Sloot, Wilko de Vogt, Charles Kazlauskas, en Dirk Schoofs opnieuw NAC Breda van winst af te houden (1–1). Pas in de verlenging delfden de Ossenaren het onderspit (1–3). Het volgende seizoen kon TOP Oss de hoge verwachtingen niet waarmaken. De selectie bleef intact, maar het aantal nederlagen en tegendoelpunten was veel te hoog om een rol van betekenis te spelen en TOP Oss werd dan ook kleurloos 17e. Een seizoen later kroonde Hans de Koning zich definitief tot succesvolste coach van TOP Oss ooit door voor de tweede keer in drie jaar de play-offs te bereiken, ditmaal door een achtste plaats in de eindrangschikking. In het seizoen 2008/2009 mocht TOP Oss, door het winnen van de vijfde periode, wederom meedoen aan de play-offs, maar promotie werd wederom niet afgedwongen.

Identiteitsverandering 2009[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2009-2010 onderging de club een gedaantewisseling. De naam van de club veranderde van TOP Oss naar FC Oss en ook de clubkleuren, het logo en het stadion werden aangepast.[1] Jong TOP Oss werd opgeheven en de jeugdopleiding werd samengevoegd met die van N.E.C. en ging spelen onder de naam N.E.C./FC Oss.

De jaren als FC Oss (2009-2018)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 april 2010 eindigde de club als laatste op de ranglijst van de Jupiler League, en FC Oss was daardoor aanvankelijk gedegradeerd naar de nieuw te vormen Topklasse. Door het faillissement van SC Veendam op 12 mei 2010 leek FC Oss toch in de Jupiler League te kunnen blijven spelen, maar door de vernietiging van het faillissement van BV Veendam op 4 juni 2010, degradeerde FC Oss alsnog naar de Topklasse.

Het jaar daarop werd FC Oss, onder leiding van Dirk Heesen kampioen van de Topklasse zondag. Belangrijke spelers waren onder andere Geoffrey Galatà, Roel van de Sande en clubtopscorer Jean Black. Ondanks de degradatie was de publieke belangstelling met gemiddeld ~2000 supporters nog onverminderd. Het algeheel amateurkampioenschap tegen zaterdagkampioen IJsselmeervogels werd verloren. IJsselmeervogels wilde niet gebruik maken van het promotierecht waarna dat recht bij FC Oss terechtkwam. De club maakte daar gebruik van en keerde in 2011 terug naar de Eerste divisie. Op deze manier werd de club niet alleen kampioen van het derde niveau van de voetbalpiramide, maar keerde de club ook direct weer terug naar de Eerste divisie. Hiermee was dit de tweede keer in de historie is dat TOP naar de eerste divisie promoveert (eerder in 1991). Deze terugkeer pakte goed uit en de ploeg eindigde in de middenmoot.

Desondanks is op 27 april 2012 afscheid genomen van clubman Dirk Heesen. Zijn contract werd na negentien jaar dienst als speler, jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdcoach, niet verlengd. Een overgang van Anton Janssen van N.E.C. naar FC Oss werd in februari 2012 bekendgemaakt. Spelers als Simone, Van der Sloot en Van de Sande werden behouden en er kwamen versterkingen, zoals Ossenaar Koopmans.

In september 2013 vertrok Janssen als hoofdtrainer naar N.E.C. Gert Aandewiel volgde hem op. Rein Baart werd zijn assistent-coach.

Nadat de club in het seizoen 2013/14 op 19e plaats was geëindigd, veranderde er het nodige bij FC Oss aan het begin van het seizoen 2014/15. Willy Boessen werd de nieuwe trainer van FC Oss en nieuwe spelers als Kevin van Veen, Jordi Balk, Istvan Bakx, Dean van der Sluys en een aantal gehuurde spelers van onder andere Willem II behoorde tot de selectie van FC Oss. Van Veen maakt tot en met januari 2015 16 treffers. Net voor het sluiten van de winterse transferperiode verkocht FC Oss Kevin van Veen aan Scunthorpe United (League One in Engeland), voor ongeveer €300.000. Op 27 februari werd FC Oss tweede achter N.E.C. om de derde periodekampioenschap. Doordat N.E.C. de eerste periode al had gewonnen kreeg FC Oss deze derde periode. Hierdoor is de club verzekerd van de nacompetitie op het einde van het seizoen.

In 2017 vierde de club de mijlpaal van het 25ste seizoen in de Eerste Divisie. In de laatste wedstrijd van het seizoen waren er festiviteiten. Tevens nam Joep van den Ouweland in deze wedstrijd afscheid als profvoetballer. Hij deed dit in de wedstrijd tegen de Graafschap. De club waar hij net als in Oss ook 5 jaar heeft gespeeld.

Terug als TOP Oss[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2017 werd bekend dat de club vanaf het seizoen 2018/19 weer onder de naam TOP Oss zou gaan spelen. Per 1 juli 2018 is de voormalige naam nieuw leven ingeblazen. Tevens werd deze naamswijziging gebruikt om een nieuw clublogo te introduceren. Dit logo is samen met de supporters gekozen, en combineert elementen van de voorgaande logo's. Hiermee doet het recht aan de volledige clubhistorie.

Het eerste seizoen na de naamswijziging was meteen de meest succesvolle uit de clubhistorie. Smaakmakers zoals Bryan Smeets, Hüseyin Doğan, Nick Olij, en Ragnar Oratmangoen droegen bij aan zeer attractief voetbal. Met meer dan 60 punten, een 6de plek in de competitie, een positief doelsaldo (+8), en de halve finale van de nacompetitie werden de begrotingstechnische verwachtingen ruim overschreden. Daarnaast zijn ook sportieve hoogtepunten geboekt met bijvoorbeeld uitoverwinningen bij FC Twente, NEC, Go Ahead Eagles, en Sparta. Als gevolg hiervan wisten ook meer supporters de weg naar het stadion te vinden. Zo was de thuiswedstrijd tegen Sparta in de nacompetitie met meer dan 4300 toeschouwers bijna uitverkocht.

Recente jaren[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen (2019/20) was TOP wisselvallig. In het KNVB Bekertoernooi werd onder andere via een stadsderby tegen derdedivisionist OSS '20 de achtste finale gehaald. In deze derde ronde was AZ Alkmaar de tegenstander in het Frans Heesen Stadion. In de competitie waren de resultaten wisselvallig en werden weinig punten gehaald. Het seizoen werd echter voortijdig afgebroken door de maatregelen in de bestrijding van de COVID-19-uitbraak. In het seizoen 2020/21 eindigde TOP Oss op een verdienstelijke tiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. In het voorjaar van 2021 maakte de club bekend dat het aflopende contract van trainer Klaas Wels niet verlengt zou worden. Hij werd opgevolgd door de Belg Bob Peeters. Daarnaast dwongen Ruben Roosken en Philippe Rommens beiden een transfer naar de Eredivisie af. Peeters zijn contract werd niet verlengd en hiervoor in de plaats wordt bij aanvang van seizoen '22/'23 trainer Kristof Aelbrecht aangesteld. Dit seizoen eindigde TOP op een teleurstellende 17de plek. Tevens wordt er afscheid genomen van clubicoon en assistent trainer Marcel van der Sloot.

Namen van de club[bewerken | brontekst bewerken]

TOP heeft door de jaren heen verschillende namen gehad. Hieronder staat een historisch overzicht:

Jaar Naamsverandering
1928 Ontstaan van voetbalclub Klein Maar Dapper (K.M.D.) in Oss.
1928 In hetzelfde jaar wordt de naam gewijzigd naar sv Tot Ons Plezier (T.O.P.).
1994 T.O.P. promoveert in 1991 naar de Eerste Divisie. In 1994 wordt de plaatsnaam toegevoegd aan de clubnaam: TOP Oss.
2009 De naam wordt naar FC Oss gewijzigd.
2018 Naamsverandering. De door supporters zo geliefde letters T.O.P. worden weer in ere hersteld: TOP Oss.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

seizoen 2005/2006 - 3de periode
seizoen 2008/2009 - 5de periode
seizoen 2014/2015 - 3de periode
seizoen 2005/2006
seizoen 2006/2007
seizoen 2008/2009
seizoen 2014/2015**
seizoen 2018/2019
seizoen 2010/2011**
seizoen 1991/1992*
seizoen 2010/2011**
seizoen 1985/1986*
seizoen 2010/2011**
seizoen 1985/1986*
seizoen 1987/1988*
seizoen 1990/1991*
seizoen 1948/1949*
seizoen 1958/1959*
seizoen 1963/1964 *
seizoen 1972/1973 *
* TOP
** FC Oss


Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Clublied[bewerken | brontekst bewerken]

Het clublied van TOP wordt voor aanvang van elke thuiswedstrijd in het Frans Heesen Stadion gespeeld.

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

De mascotte van TOP Oss is Ozzie. Ozzie is een os die het rood wit gestreepte shirt van de club draagt. Ozzie is altijd aanwezig bij activiteiten van de kidsclub, en loopt ook in de rust van elke thuiswedstrijd door het stadion.

Fanatieke aanhang[bewerken | brontekst bewerken]

De fanatieke supporters van TOP Oss zitten op de C-tribune achter de goal. Onder de C-tribune is niet alleen de amateurtak van de club (SV TOP) gevestigd, maar ook het supportershome van Vak C.[2]

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de terugkeer in het betaald voetbal (1992) heeft TOP Oss een sportieve rivaliteit met FC Den Bosch. Daar beide stadions slechts 20 km van elkaar liggen is er dan ook sprake van een derby die door beide supportersgroepen fanatiek wordt beleefd.

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Frans Heesen Stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

TOP speelt sinds 1946 aan de Heescheweg. Het complex is in die jaren uitgegroeid tot een multifunctioneel stadion (Frans Heesen Stadion).

Het stadion bestaat uit 3 tribunes met een totale capaciteit van 4750 supporters. Aan de vierde zijde is als onderdeel van de talentencampus een school gebouwd. In de periode 2016-2018 is het stadion verder verbouwd. Het resultaat hiervan is dat o.a. de hoofdtribune grondig is gerenoveerd. Deze huisvest nu ook een restaurant, business club en meerdere skyboxen.

Tijdens reguliere competitiewedstrijden zitten er ongeveer 2000 supporters op de tribune.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Directie
Joep Kemkens Vlag van Nederland Nederland Voorzitter
Bas van Rossum Vlag van Nederland Nederland Algemeen directeur
Linton Posthumus Vlag van Nederland Nederland Technisch directeur

Laatste update: 18 augustus 2023

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Contract Vorige club
Doelmannen
1 Mike Havekotte Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Helmond Sport
16 Lars van Meurs Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland MVV Maastricht
30 Maarten Schouten Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland N.E.C.
Verdedigers
2 Ilounga Pata Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Engeland Huddersfield Town
3 Calvin Mac-Intosch Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland Cambuur
4 Xander Lambrix Vlag van België België 2024 Vlag van België Roda JC
12 Dean van der Sluys Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Helmond Sport
17 Roshon van Eijma Vlag van Curaçao Curaçao 2024 Vlag van Duitsland Preußen Münster
21 Thomas Cox Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland N.E.C.
23 Guus Gertsen Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland N.E.C.
24 Vasilios Pavlidis Vlag van Griekenland Griekenland 2024 Vlag van Griekenland AZ
27 Jonathan Mulder Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Telstar
Middenvelders
6 Joshua Eijgenraam Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Excelsior
8 Thijs van Leeuwen Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Twente
18 Ömer Gündüz Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Feyenoord
19 Rick Dekker Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland De Graafschap
22 Enrico Dueñas Vlag van Honduras Honduras 2025 Vlag van Spanje Cartagena
26 Julian Kuijpers Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland N.E.C.
31 Sven Zitman Vlag van Nederland Nederland 2025 Vlag van Nederland PEC Zwolle
Aanvallers
9 Delano Ladan Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Feyenoord
11 Konstantinos Doumtsios Vlag van Griekenland Griekenland 2024 Vlag van Griekenland Levadiakos
39 Arthur Allemeersch Vlag van België België 2025 Vlag van België OH Leuven
Amine Rehmi Vlag van Nederland Nederland 2024 Vlag van Nederland Cambuur

Laatste update: 18 augustus 2023

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Ruud Brood Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2023 2024 Vlag van Nederland ADO Den Haag
Robin Andriaenssen Vlag van België België Assistent-trainer 2023 Vlag van Denemarken Esbjerg
Robert Braber Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2023 Vlag van Nederland Nederland RBC
Ronnie Buitenkamp Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2020 2024
John Tiemissen Vlag van Nederland Nederland Teammanager

Laatste update: 18 augustus 2023

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1932 7e
  Derde klasse D
 • 1933 6e
  Derde klasse E
 • 1934 2e
  Derde klasse D
 • 1935 1e
  Derde klasse D
 • 1936 1e
  Derde klasse D
 • 1937 1e
  Derde klasse D
 • 1938 2e
  Derde klasse E
 • 1939 1e
  Derde klasse E
 • 1940 8e
  Noodcompetitie
 • 1941 12e
  Tweede klasse C
 • 1942 3e
  Tweede klasse D
 • 1943 3e
  Tweede klasse D
 • 1944 7e
  Tweede klasse D
 • 1945
 • 1946 2e
  Tweede klasse B
 • 1947 5e
  Tweede klasse B
 • 1948 3e
  Tweede klasse B
 • 1949 1e
  Tweede klasse A
 • 1950 3e
  Tweede klasse A
 • 1951 5e
  Tweede klasse A
 • 1952 7e
  Tweede klasse A
 • 1953 2e
  Tweede klasse A
 • 1954 6e
  Tweede klasse A
 • 1955 7e
  Tweede klasse A
 • 1956 15e
  Eerste klasse (prof) C
 • 1957 15e
  Tweede divisie B
 • 1958 3e
  Tweede klasse A
 • 1959 1e
  Tweede klasse A
 • 1960 6e
  Eerste klasse C
 • 1961 8e
  Eerste klasse D
 • 1962 9e
  Eerste klasse E
 • 1963 10e
  Eerste klasse E
 • 1964 8e
  Eerste klasse E
 • 1965 2e
  Eerste klasse E
 • 1966 4e
  Eerste klasse E
 • 1967 3e
  Eerste klasse E
 • 1968 5e
  Eerste klasse E
 • 1969 9e
  Eerste klasse E
 • 1970 7e
  Eerste klasse E
 • 1971 8e
  Eerste klasse E
 • 1972 3e
  Eerste klasse E
 • 1973 9e
  Eerste klasse E
 • 1974 3e
  Eerste klasse E
 • 1975 3e
  Hoofdklasse C
 • 1976 8e
  Hoofdklasse C
 • 1977 6e
  Hoofdklasse C
 • 1978 4e
  Hoofdklasse C
 • 1979 9e
  Hoofdklasse C
 • 1980 2e
  Hoofdklasse C
 • 1981 3e
  Hoofdklasse C
 • 1982 11e
  Hoofdklasse C
 • 1983 2e
  Hoofdklasse C
 • 1984 5e
  Hoofdklasse C
 • 1985 9e
  Hoofdklasse C
 • 1986 1e
  Hoofdklasse C
 • 1987 3e
  Hoofdklasse C
 • 1988 2e
  Hoofdklasse C
 • 1989 4e
  Hoofdklasse C
 • 1990 8e
  Hoofdklasse C
 • 1991 1e
  Hoofdklasse C
 • 1992 19e
  Eerste divisie
 • 1993 9e
  Eerste divisie
 • 1994 18e
  Eerste divisie
 • 1995 9e
  Eerste divisie
 • 1996 12e
  Eerste divisie
 • 1997 11e
  Eerste divisie
 • 1998 7e
  Eerste divisie
 • 1999 16e
  Eerste divisie
 • 2000 18e
  Eerste divisie
 • 2001 10e
  Eerste divisie
 • 2002 18e
  Eerste divisie
 • 2003 9e
  Eerste divisie
 • 2004 11e
  Eerste divisie
 • 2005 16e
  Eerste divisie
 • 2006 11e
  Eerste divisie
 • 2007 17e
  Eerste divisie
 • 2008 8e
  Eerste divisie
 • 2009 14e
  Eerste divisie
 • 2010 19e
  Eerste divisie
 • 2011 1e
  Derde divisie
 • 2012 14e
  Eerste divisie
 • 2013 10e
  Eerste divisie
 • 2014 19e
  Eerste divisie
 • 2015 9e
  Eerste divisie
 • 2016 19e
  Eerste divisie
 • 2017 15e
  Eerste divisie
 • 2018 15e
  Eerste divisie
 • 2019 6e
  Eerste divisie
 • 2020 16e
  Eerste divisie
 • 2021 10e
  Eerste divisie
 • 2022 15e
  Eerste divisie
 • 2023 17e
  Eerste divisie
 • 2024 18e
  Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1955 – 1994: TOP
 • 1994 – 2009: TOP Oss
 • 2009 – 2018: FC Oss
 • 2018 – heden: TOP Oss

Seizoensoverzichten (betaald voetbal)[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van TOP Oss sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1955
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Topscorer Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1955/56 Eerste klasse C 30 5 5 20 40 80 15 15e Tweede divisie Geen bekertoernooi Vlag van Nederland Piet Timmermans (12) TOP treedt toe tot het betaald voetbal.
1956/57 Tweede divisie B 28 3 8 17 42 90 14 15e 2e ronde Vlag van Nederland Wim Koelen (8) TOP keert vrijwillig terug naar de amateurs.
1991/92 Eerste divisie 38 6 10 22 40 77 22 19e 4e ronde Vlag van Nederland Peter Wubben (20) TOP treedt opnieuw toe tot het betaald voetbal.
1992/93 Eerste divisie 34 13 9 12 49 49 35 9e 4e ronde Vlag van Nederland Robert van der Weert (14)
1993/94 Eerste divisie 34 7 7 20 39 69 21 18e 2e ronde Vlag van Nederland Robert van der Weert (7)
1994/95 Eerste divisie 34 14 10 10 59 47 38 9e Groepsfase Vlag van Nederland Thijs Waterink (13) TOP verandert zijn naam in TOP Oss.
1995/96 Eerste divisie 34 8 15 11 46 50 39 12e 2e ronde Vlag van Nederland Jay Driessen (12)
1996/97 Eerste divisie 34 13 8 13 46 50 47 11e 2e ronde Vlag van Nederland Jerry Taihuttu (17)
1997/98 Eerste divisie 34 16 4 14 59 50 52 7e 2e ronde Vlag van Nederland Jerry Taihuttu (24)
1998/99 Eerste divisie 34 9 10 15 43 50 37 16e Groepsfase Vlag van Nederland Stefan Jansen (13)
1999/00 Eerste divisie 34 8 3 23 35 74 27 18e Groepsfase Vlag van Nederland Edwin de Wijs (9)
2000/01 Eerste divisie 34 14 3 17 59 67 45 10e 3e ronde Vlag van Nederland Stefan Jansen (30) Stefan Jansen is topscorer van het seizoen.
2001/02 Eerste divisie 34 3 5 26 25 100 14 18e Groepsfase Vlag van Nederland Ron Heesakkers (4),
Vlag van Nederland Bas Dreef (4) &
Vlag van Nederland Patrick Molendijk (4)
2002/03 Eerste divisie 34 13 5 16 48 68 44 9e 2e ronde Vlag van Nederland Marinus Dijkhuizen (10)
2003/04 Eerste divisie 36 12 9 15 57 60 45 11e 1e ronde Vlag van Nederland Danny Guijt (12)
2004/05 Eerste divisie 36 10 9 17 41 66 39 16e Kwartfinale Vlag van Nederland Marinus Dijkhuizen (9)
2005/06 Eerste divisie 38 15 10 13 51 53 55 11e Nacompetitie 2e ronde Vlag van Nederland Reginald Faria (11) Wedstrijden tegen AGOVV Apeldoorn (3–0 en 2–0), tweede ronde tegen NAC Breda (0–0 en 2–2, beslissingswedstrijd 1–3)
2006/07 Eerste divisie 38 11 7 20 59 78 40 17e 2e ronde Vlag van Nederland Marcel van der Sloot (11)
2007/08 Eerste divisie 38 15 10 13 58 61 55 8e Nacompetitie 2e ronde Vlag van Nederland Erik Quekel (16) Wedstrijden tegen Helmond Sport (2–2 en 0–3)
2008/09 Eerste divisie 38 11 9 18 50 63 42 14e Nacompetitie 2e ronde Vlag van Nederland Karim Fachtali (12) Wedstrijden tegen FC Dordrecht (0–2 en 0–1)
2009/10 Eerste divisie 36 6 11 19 42 79 29 19e Rechtstreekse degradatie 2e ronde Vlag van Congo-Kinshasa Joël Tshibamba (5) TOP Oss verandert zijn naam in FC Oss
2011/12 Eerste divisie 34 10 5 19 56 76 35 14e - Achtste finale Vlag van Nederland Marcel van der Sloot (11) &
Vlag van Nederland Tim Nelemans (11)
FC Oss keert opnieuw terug in profvoetbal na kampioenschap in Topklasse zondag.
2012/13 Eerste divisie 30 10 7 13 40 57 37 10e 2e ronde Vlag van Nederland Marcel van der Sloot (9)
2013/14 Eerste divisie 38 9 4 25 49 78 31 19e 1e ronde Vlag van Nederland Guyon Philips (10)
2014/15 Eerste divisie 38 17 5 16 73 67 56 9e Nacompetitie 2e ronde Vlag van Nederland Kevin van Veen (16) &
Vlag van Nederland Johnatan Opoku (16)
Wedstrijden tegen VVV-Venlo (1–2 en 0–0)
2015/16 Eerste divisie 36 7 8 21 43 80 29 19e 2e ronde Vlag van Nederland Fatih Kamaçi (12) &
Vlag van Curaçao Felitciano Zschusschen (12)
2016/17 Eerste divisie 38 12 5 21 67 95 41 15e 1e ronde Vlag van Nederland Tom Boere (33) Tom Boere is met 33 goals de topscorer van het seizoen
2017/18 Eerste divisie 38 12 10 16 53 65 46 15e 1e ronde Vlag van Nederland Fatih Kamaçi (15)
2018/19 Eerste divisie 38 18 8 12 48 40 62 6e Halve finale nacompetitie 2e ronde Vlag van Nederland Huseyin Dogan (21) Herinvoering naam TOP Oss. Directe kwalificatie halve finale play-offs (tegen Sparta Rotterdam). Puntenrecord in reguliere competitie.
2019/20 Eerste divisie 29 6 7 16 25 28 53 n.v.t. Gestaakt seizoen Achtste finale Vlag van België Philippe Rommens (9) Seizoen vroegtijdig gestaakt t.g.v. de coronacrisis. Geen eindstand, kampioen, promotie/degradatie toegepast.
2020/21 Eerste divisie 38 13 8 17 40 57 47 10e 1e ronde Vlag van Nederland Mart Remans (11) Klaas Wels neemt afscheid na 13 jaar dienstverband en 4.5 jaar hoofdtrainerschap
2021/22 Eerste divisie 38 11 8 19 41 48 62 15e 1e ronde Vlag van Nederland Kay Tejan (14)
2022/23 Eerste divisie 38 10 7 21 37 45 67 17e 1e ronde Vlag van Nederland Jearl Margaritha (12) Kristof Aelbrecht wordt vroegtijd ontslagen. Technisch directeur Klaas Wels wordt opnieuw hoofdtrainer.
2023/24 Eerste divisie 1e ronde

Clubstatistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie (Over de periode 1991/1992-2008/2009)
Gespeelde wedstrijden 636
Gewonnen 198
Gelijkspel 143
Verloren 295
Punten 697
Doelpunten voor 861
Doelpunten tegen 1082
Grootste overwinning FC Oss - FC Emmen 8-0(2013/2014)
Grootste nederlaag SC Heerenveen - FC Oss 11-1 (2011/2012)

Spelersstatistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Meeste competitiewedstrijden voor TOP in het betaald voetbal
1. Lorenzo Piqué 324
2. Rick Stuy van den Herik 320
3. Raymond Koopman 314
4. Dirk Schoofs 229
5. Dennis Janssen 215
6. Marcel van der Sloot 214
7. Wilko de Vogt 209
8. Berry Arends 202
9. Edwin de Wijs 168
10. Ruben Jordan 164
11. Roel van de Sande 157
12. Thijs Waterink 153
13. Davy Zafarin 151
14. Leon van Dalen 147
15. Istvan Bakx 145
16. Mischa Rook 140
17. Fatih Kamaçi 136
18. Lion Kaak 134
19. Jay Driessen 132
Meeste doelpunten voor TOP
1. Marcel van der Sloot 58
2. Edwin de Wijs 50
3. Stefan Jansen 43
4. Jerry Taihuttu 41
5. Thijs Waterink 41
6. Erik Quekel 36
7. Fatih Kamaçi 35
8. Tom Boere 33
9. Marinus Dijkhuizen 30
10. Remco Torken 29

Bekende (oud-)Ossenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van spelers van TOP Oss voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van trainers van TOP Oss voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voetbalacademie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 werd, samen met de terugkeer naar het betaald voetbal, de TOP Oss jeugdopleiding opgericht. Samen met de reorganisatie die leidde tot de naamswijziging; fuseerde de opleiding van TOP met die van NEC Nijmegen. Deze gecombineerde voetbalacademie heeft van 2009 tot 2019 bestaan onder de naam ‘’NEC Nijmegen/FC Oss Voetbalacademie’’ (later werd dat NEC Nijmegen/TOP Oss). De academie gaat sinds 1 juli 2019 weer door het leven als Voetbalacademie NEC en valt weer volledig onder NEC. Echter, TOP werkt nog steeds samen binnen deze jeugdopleiding met NEC.

Zowel de uit de individuele, als de gecombineerdeerde voetbalacademie zijn verschillende voetballers doorgestroomd naar het betaald voetbal. In het onderstaand overzicht staat een selectie van doorgebroken jeugdspelers van TOP.

Doorgebroken spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Erelijst VA NEC/TOP Oss[bewerken | brontekst bewerken]

 • N.E.C./TOP Oss A1: Eerste divisie B 2010
 • N.E.C./TOP Oss A1: Finalist beker 2016
 • N.E.C./TOP Oss B1: Bekerwinnaar 2017

Internationals met een link naar TOP[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlands Elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende spelers die in de jeugdopleiding van TOP hebben gespeeld, hebben later hun debuut gemaakt in Oranje. Voorbeelden zijn Marc van Hintum, Vincent Janssen en Arnaut Danjuma. Ook heeft Ossenaar Cihat Çelik tijdens zijn gehele jeugdopleiding bij TOP in alle jeugdelftallen (t/m Nederlands Beloftenelftal) gespeeld.

Daarnaast is Kees Aarts in 1966 gedebuteerd in het Nederlands Elftal (tegen Oostenrijk). Aarts is via het Schaijkse DAW bij TOP terecht gekomen alwaar hij furore maakte. Uiteindelijk heeft Aarts van TOP de overstap gemaakt naar Willem II. Vanuit Willem II heeft hij vervolgens de stap naar ADO gemaakt. Bij de laatstgenoemde club debuteerde hij tevens in Oranje.[3] Jan Ruijs is een keeper uit dezelfde generatie als Aarts, en speelde van 1955 tot 1961 bij TOP waarna hij zijn loopbaan vervolgde bij NEC Nijmegen. Ruijs was in deze periode ook keeper bij het Nederlandse militaire elftal.

Keeper Herman Teeuwen speelde van 1979 tot 1988 bij TOP. In die tijd kwam Teeuwen ook uit voor het Nederlands amateurvoetbalelftal. Na zijn periode bij TOP kwam Teeuwen ook nog uit voor RKC Waalwijk. Na zijn actieve spelers loopbaan was Teeuwen ook actief in de directie van TOP.

In het Frans Heesen Stadion in het verleden een (jeugd)interland gespeeld.

Overige internationals[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele spelers die tijdens hun Osse dienstverband uitkwamen voor hun nationale elftallen zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]