FC Oss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FC Oss
Naam Football Club Oss
Bijnaam TOP
Opgericht 9 april 1928
Plaats Oss
Stadion Frans Heesen Stadion
Capaciteit 4.700
Voorzitter Vlag van Nederland Peter Bijvelds
Trainer Vlag van Nederland Klaas Wels
Competitie Jupiler League
Thuis
Uit
Geldig voor 2011/12
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Oss, tot 1994 TOP genoemd en tussen 1994 en 2009 TOP Oss, is een voetbalorganisatie uit Oss (Noord-Brabant).

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van TOP Oss voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Volgens overlevering voetbalden Toon Steinhauser en de broers Piet en Cor van Schijndel altijd in Oss op een plein na schooltijd. op 9 april 1928 besloten zij een vereniging op te richten. KMD (Klein Maar Dapper) werd als naam gekozen, maar toen bleek dat meer clubs die naam hadden viel de keuze op TOP (Tot Ons Plezier).

Jaren vijftig[bewerken]

In 1954 besloot het bestuur van TOP een proflicentie aan te vragen om niet achter te blijven bij de andere clubs die het betaalde voetbal ingingen. Met ingang van het seizoen 1955/1956 nam TOP deel aan de profcompetitie van de KNVB. Het werd echter geen succes. Het eerste jaar sloot TOP af met slechts 15 punten uit 30 wedstrijden hoewel de publieke belangstelling met gemiddeld 5000 toeschouwers wel hoog was. Het volgende jaar was ook niet al te best, de club werd laatste in de Tweede Divisie B en daarom werd besloten terug te keren naar de amateurs. Zo kwam er een einde aan twee jaar betaald voetbal.

Jaren negentig[bewerken]

In 1991 keerde TOP terug in het betaalde voetbal. Een marktonderzoek leek uit te wijzen dat er voldoende draagvlak voor zou zijn. Ook de KNVB ondersteunde de overgang naar de Eerste divisie omdat aan alle voorwaarden, zowel sportief als financieel, kon worden voldaan. Het bestuur wist de leden ervan te overtuigen dat TOP (opnieuw) de stap naar het betaalde voetbal wilde en moest maken. Uiteindelijk stemde de vergadering toe. In de beginjaren pendelde TOP onder de trainers Piet Schrijvers, Bram Braam en Hans Dorjee heen en weer tussen de middenmoot en de onderste regionen van de eerste divisie. Vanaf het seizoen 1994/1995 veranderde de naam van TOP in TOP Oss. Toen Adrie Koster in 1995/1996 trainer werd, werden de prestaties constanter. Yuri en Tim Cornelisse braken door en TOP Oss werkte zich op tot stabiele middenmoter. Twee seizoenen later nam Lex Schoenmaker de fakkel over van Koster en onder hem maakte TOP Oss een succesvol seizoen door. Na het vice-winterkampioenschap werd door een mindere tweede seizoenshelft de nacompetitie op een haar na gemist. Vervolgens braken magere jaren aan. In het tweede seizoen onder Schoenmaker en onder diens opvolger Jan Versleijen gleed TOP Oss af naar de kelder van de eerste divisie. Wel werd het stadion grondig verbouwd van een naar drie zittribunes.

Jaren 2000[bewerken]

Ook onder Wim van Zwam werden de prestaties niet aanzienlijk verbeterd. In 2000/2001 was het slechts aan topscorer Jansen (30 goals) te danken dat TOP Oss 10e werd, maar na zijn vertrek eindigde de club als laatste met honderd tegendoelpunten. Vanaf 2002/2003 werd het roer flink omgegooid. Het duo Bert Zwanenburg en Harry van den Ham renoveerde de organisatie en de selectie. Via een driejarenplan moest TOP Oss de weg omhoog zien te vinden. Het eerste seizoen was meteen het succesvolste met de 9e plek in de eindstand. De twee daaropvolgende seizoenen was een dalende lijn te bespeuren (11e en 16e) en Van den Ham vertrok. Zijn opvolger Hans de Koning leek met TOP Oss op weg naar een abominabel seizoen toen het team plotseling de geest kreeg en voor het eerst in de geschiedenis een periodetitel won. De supporters lieten zich gedurende het seizoen in steeds grotere getale zien. De beloning voor de periodewinst was deelname aan de play-offs om promotie. In de eerste ronde werd AGOVV Apeldoorn ruim geklopt en in de tweede ronde vonden vervolgens drie heroïsche confrontaties met NAC Breda plaats. Na de 0-0 thuis kwam TOP Oss in de return in Breda van een 2-0-achterstand terug tot 2-2 en dwong zo een allesbeslissende derde wedstrijd af. In een uitverkocht en sfeervol stadion wist TOP Oss opnieuw NAC Breda van winst af te houden (1-1). Pas in de verlenging delfden de Ossenaren het onderspit (1-3). Het volgende seizoen kon TOP Oss de hoge verwachtingen niet waarmaken. De selectie bleef intact, maar het aantal nederlagen en tegendoelpunten was veel te hoog om een rol van betekenis te spelen en TOP Oss werd dan ook kleurloos 17e. Een seizoen later kroonde Hans de Koning zich definitief tot succesvolste coach van TOP Oss ooit door voor de tweede keer in drie jaar de play-offs te bereiken. Ditmaal door een achtste plaats in de eindrangschikking. In het seizoen 2008/2009 mocht TOP Oss, door het winnen van de vijfde periode, wederom meedoen aan de play-offs, maar promotie werd wederom niet afgedwongen.

Identiteitsverandering 2009[bewerken]

In het seizoen 2009-2010 onderging de club een gedaantewisseling. De naam van de club veranderde van TOP Oss naar FC Oss en ook de clubkleuren, het logo en het stadion werden aangepast.[1] Jong TOP Oss werd opgeheven en de jeugdopleiding werd samengevoegd met die van N.E.C. en ging spelen onder de naam N.E.C./FC Oss.

Beginjaren onder de naam FC Oss[bewerken]

Op 23 april 2010 eindigde de club als laatste op de ranglijst van de Jupiler League, en FC Oss was daardoor aanvankelijk gedegradeerd naar de nieuw te vormen Topklasse. Door het faillissement van SC Veendam op 12 mei 2010 leek FC Oss toch in de Jupiler League te kunnen blijven spelen, maar door de vernietiging van het faillissement van BV Veendam op 4 juni 2010, degradeerde FC Oss alsnog naar de Topklasse. Het jaar daarop werd FC Oss, onder leiding van Dirk Heesen kampioen van de Topklasse zondag. Het algeheel amateurkampioenschap tegen zaterdagkampioen IJsselmeervogels werd verloren. IJsselmeervogels wilde niet gebruik maken van het promotierecht waarna dat recht bij FC Oss terechtkwam. De club maakte daar gebruik van en keerde in 2011 terug naar de Eerste divisie. Deze terugkeer pakte goed uit en de ploeg eindigde in de middenmoot. Op 27 april 2012 is er afscheid genomen van clubman Dirk Heesen. Zijn contract werd, na negentien jaar dienst als speler, jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdcoach, niet verlengd.

Anton Janssen aan het roer[bewerken]

Een overgang van Anton Janssen van N.E.C. naar FC Oss werd in februari 2012 bekendgemaakt. Spelers als Simone, Van der Sloot en Van de Sande werden behouden en er kwamen versterkingen, zoals Ossenaar Koopmans.

Gert Aandewiel[bewerken]

In september 2013 vertrok Janssen als hoofdtrainer naar N.E.C. Gert Aandewiel volgde hem op. Rein Baart werd zijn assistent-coach.

Seizoen 2014/15[bewerken]

Nadat de club in het seizoen 2013/14 op 19e plaats was geëindigd, veranderde er het nodige bij FC Oss aan het begin van het seizoen 2014/15. Willy Boessen werd de nieuwe trainer van FC Oss en nieuwe spelers als Kevin van Veen, Jordi Balk, Istvan Bakx, Dean van der Sluys en een aantal gehuurde spelers van onder andere Willem II behoorde tot de selectie van FC Oss. Van Veen maakt tot en met januari 2015 16 treffers. Net voor het sluiten van de winterse transferperiode verkocht FC Oss Kevin van Veen aan Scunthorpe United (League One in Engeland), voor om en nabij €300.000. Op 27 februari werd FC Oss tweede achter N.E.C. om de derde periodekampioenschap. Doordat N.E.C. de eerste periode al had gewonnen kreeg FC Oss deze derde periode. Hierdoor is de club verzekerd van de nacompetitie op het einde van het seizoen.

Erelijst[bewerken]

Kampioen in 2011
Kampioen in 1986, 1988, 1991
Promotie naar Eerste Divisie in 2011
Winnaar in 1964 *, 1973 *
* TOP

Stadion[bewerken]

naam: Frans Heesen Stadion
bijnaam: Het Osse kuipje
adres: Mondriaanlaan 4, 5342 CN Oss
totale capaciteit: 4700
Hoofdtribune A: 1647
Tribune B: 1419
Tribune C: 1309
Bezoekersvak D: 325

In samenwerking met de gemeente Oss, de amateurtak en enkele scholen ontwikkelt hoopt TOP Oss vanaf 2008 het project 'Talentencampus' te realiseren. De huidige tribunes moeten worden ingekapseld met nieuwe gebouwen als onderwijsvoorzieningen, ruimtes voor de SV TOP en de BVO TOP Oss en commerciële ruimten. Ook de aanleg van parkeervoorzieningen en kunstgrasvelden rondom het stadion hoort bij het plan.

Statistieken[bewerken]

Competitieresultaten 1956–2017[bewerken]

15 C
15 B
19
9
18
9
12
11
7
16
18
10
18
9
11
16
11
17
8
14
19
1
14
10
19
9
19
15
56 57 - - - 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17
Eerste klasse (profniveau)
 • 1955 – 1994: TOP
 • 1994 – 2009: TOP Oss
 • 2009 – heden: FC Oss

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Seizoensoverzichten[bewerken]

Clubstatistieken[bewerken]

Competitie (Over de periode 1991/1992-2008/2009)
Gespeelde wedstrijden 636
Gewonnen 198
Gelijkspel 143
Verloren 295
Punten 697
Doelpunten voor 861
Doelpunten tegen 1082
Grootste overwinning FC Oss - FC Emmen 8-0(2013/2014)
Grootste nederlaag SC Heerenveen - FC Oss 11-1 (2011/2012)

Spelersstatistieken[bewerken]

Meeste competitiewedstrijden voor TOP Oss / FC Oss
1. Raymond Koopman 314
2. Dirk Schoofs 229
3. Marcel van der Sloot 214
4. Wilko de Vogt 209
5. Berry Arends 202
6. Edwin de Wijs 168
7. Ruben Jordan 164
8. Roel van de Sande 157
9. Thijs Waterink 153
10. Dennis Janssen 151
10. Davy Zafarin 151
12. Leon van Dalen 147
13. Mischa Rook 140
14. Jay Driessen 132
15. Danny Guijt 126
Meeste doelpunten voor TOP Oss / FC Oss
1. Marcel van der Sloot 58
2. Edwin de Wijs 50
3. Stefan Jansen 43
4. Jerry Taihuttu 41
5. Thijs Waterink 41
6. Erik Quekel 36
7. Tom Boere 33
8. Marinus Dijkhuizen 30
9. Remco Torken 29
10. Jay Driessen 26

*Zie ook Lijst van voormalige en huidige TOP Oss-spelers

Topscorers[bewerken]

 • 1955/56: Niet bekend (–)
 • 1956/57: Niet bekend (–)
 • 1991/92: Niet bekend (–)
 • 1992/93: Vlag van Nederland Remco Torken (12)
 • 1993/94: Niet bekend (–)
 • 1994/95: Vlag van Nederland Remco Torken (12)
 • 1995/96: Vlag van Nederland Jay Driessen (12)
 • 1996/97: Vlag van Nederland Jerry Taihuttu (17)
 • 1997/98: Vlag van Nederland Jerry Taihuttu (24)
 • 1998/99: Vlag van Nederland Stefan Jansen (13)
 • 1999/00: Vlag van Nederland Edwin de Wijs (9)
 • 2000/01: Vlag van Nederland Stefan Jansen (30)


Trainers[bewerken]


Externe link[bewerken]