FC Wacker Innsbruck (2002)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie ook FC Wacker Innsbruck voor de oude club met dezelfde naam
FC Wacker Innsbruck
Competitiester
FC Wacker Innsbruck (altes Logo).svg
Naam FC Wacker Innsbruck
Opgericht 2002
Stadion Tivoli Neu
Capaciteit 16.008
Voorzitter Vlag van Oostenrijk Gerhard Stocker
Trainer Vlag van Oostenrijk Thomas Grumser
Competitie 2. Liga
Thuis
Uit
Geldig voor 2019/20
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Wacker Innsbruck is een Oostenrijkse voetbalclub uit Innsbruck, de hoofdstad van de deelstaat Tirol.

De club is onofficieel de opvolger van het failliete FC Tirol Innsbruck. De oorsprong van FC Tirol club ligt bij FC Wacker Innsbruck, die in 1915 is opgericht. Het is na de clubs uit Wenen, Rapid Wien en Austria Wien, de succesvolste club uit Oostenrijk. De club werd tien keer landskampioen en wist zeven keer de beker te winnen. Nadat FC Tirol in 2002 failliet ging, werd FC Wacker Tirol als vervanger opgericht. Om niet in de kelder van de competitie te starten werd een fusie aangegaan met WSG Wattens en speelde als SpG WSG Wattens-FC Wacker Tirol in de Regionalliga West, de 3de klasse. De club werd kampioen en promoveerde naar de tweede klasse, de fusie werd opgeheven en WSG Wattens werd naar de Landesliga verwezen. Wacker Tirol vierde een 2de opeenvolgende titel en speelde zo in 2004/05 in de hoogste klasse. In het eerste seizoen werd de zesde plaats bereikt maar in 2006 kon degradatie maar net vermeden worden.In 2007 eindigde men opnieuw net boven de degradatiestreep.Op 1 Juli 2007 veranderde de club van naam,en gaat het als FC Wacker Innsbruck verder. In 2008 degradeerde de club en in het seizoen 2009/2010 werd FC Wacker Innsbruck kampioen van de Erste Liga met twee punten meer dan FC Admira Wacker Mödling en beperkte de afwezigheid in de Oostenrijkse Bundesliga tot één jaar. In het seizoen 2013/2014 bestond de club 100 jaar als Innsbrucker voetbal vereniging, datzelfde jaar degradeerde de club weer naar het tweede niveau.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting en voorlopig einde als FC Sturm[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van voetbal in Tirol begon al in 1905 met de oprichting van Fußball Innsbruck. Zo'n 10 jaar later richtten Jakob Hanspeter, Benedikt Hosp, Josef Leitner, Josef Albrecht en nog enkele anderen die niet bekend zijn, een nieuwe club op Wacker Innsbruck, met officiële oprichtingsdatum 4 februari 1915. De Clubkleuren waren zwart-groen. De Eerste Wereldoorlog zorgde er echter voor dat het voetbal in Tirol stil kwam te liggen. De club was medeoprichter van de Tiroler voetbalbond en op 18 september 1920 speelde de club de eerste wedstrijd in deze competitie tegen Rapid Innsbruck (1-1). In 1922 werd Wacker laatste, om de degradatie te vermijden fuseerde Wacker met Rapid en werd zo FC Sturm Innsbruck. Ondanks een 3de plaats in 1923 werd de club opgeheven wegens onenigheden tussen het bestuur en de spelers.

Heroprichting en Tirolercompetitie[bewerken | brontekst bewerken]

Datzelfde jaar werd de club heropgericht met opnieuw de naam FC Wacker Innsbruck en in het seizoen 1924/25 werd Wacker toegelaten tot de Tiroler 2de klasse en nam de club het Tivolistadion in gebruik. In 1926 promoveerde de club naar de 1ste klasse. In de beker van Tirol speelde Wacker de finale tegen Innsbrucker AC, het werd 1-1 en er kwam geen replay maar beide clubs werden als winnaar uitgeroepen. Degradatie kwam er in 1936 maar na één seizoen keerde Wacker terug naar de Tiroler A-klasse. Intussen werd Oostenrijk door Duitsland geannexeerd en werd de Kreisliga de hoogste klasse in Tirol. In 1941 werd de club kampioen, al wordt deze titel niet officieel erkend door de Tiroler voetbalbond. Twee jaar later degradeerde de club echter

Naoorlogse successen en promotie naar de hoogste klasse[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1946 een verkorte competitie gespeeld waaraan Wacker echter niet kon deelnemen omdat de club te weinig spelers ter beschikking had. Voor het seizoen 1946/47 schreef de club zich weer in voor de 2de klasse en haalde meteen de titel. Wacker werd echter meteen weer naar de B-klasse Innsbruck verwezen na een 10e plaats. In 1949 werd opnieuw de titel behaald en speelde tot 1953 in de A-klasse van de stad Innsbruck, daarna promoveerde de club naar de Tiroler Landesliga waar in 1958 de titel behaald werd en zo promoveerde Wacker naar de Arlbergliga, een 2de klasse in de Oostenrijkse competitie. Na een 3de plaats in 1960 werd de club voor het eerst kampioen van Tirol. Ook in 1961 en 1962 werd deze titel behaald. In 1964 werd Wacker kampioen van de Regionalliga West en promoveerde zo voor het eerst naar de hoogste klasse van Oostenrijk, de Staatsliga A.

De weg naar de eerste landstitel[bewerken | brontekst bewerken]

Na 2 goede seizoen werd Wacker in 1967 en 1968 vicekampioen achter Rapid Wien. Het volgende seizoen werd voor het eerst de kwartfinale van de beker bereikt. In 1970 won de club zelfs de beker in de finale tegen Linzer ASK met 1-0. In de Europacup werd in de 1/8ste finale de thuiswedstrijd gewonnen tegen het almachtige Real Madrid, in Madrid leek het tot 15 minuten voor het einde dat de kwalificatie binnen was maar met 2 late doelpunten sloeg Real de droom van Wacker stuk.

In 1971 moesten de grote clubs uit Wenen toekijken hoe de titelstrijd ging tussen Wacker en Austria Salzburg. Aan de winterstop stond Salzburg aan de leiding maar op het einde van het seizoen greep Wacker de macht. Op 19 juni 1971 won de club met 2-4 tegen SC Wacker Wien (meteen ook de laatste wedstrijd van deze club die fuseerde en verdween) en werd zo kampioen. Bij de terugkomst van de spelers in Innsbruck wachtten duizenden fans hen op en werd er tot in de vroege uurtjes gefeest in de stad.

Verbond met WSG Wattens[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 juli 1971 besloot het bestuur van Wacker en dat van WSG Wattens (ook een eersteklasser) om de handen ineen te slaan en zo kwam de fusieclub SpG Swarovski Wattens-Wacker Innsbruck tot stand. De club werd meestal SSW Innsbruck (Spielgemeinschaft Swarovski Wacker Innsbruck) genoemd. In de jaren zeventig was de club de sterkste van heel Oostenrijk en won 4 keer de landstitel en evenveel keer de beker. Ook de Mitropacup werd 2 keer binnen gehaald. In 1975 trof de club Boedapest Honvéd SE in de finale en won met 3-1 thuis en 1-2 in Boedapest. Het volgende seizoen was het Joegoslavische Velez Mostar de tegenstander en SSW won 2 keer met 3-1. In 1978 werd ook een eerste succes geboekt in de Europacup I, FC Basel en Celtic FC werden opzij geschoven, maar in de kwartfinale was het Duitse Borussia Mönchengladbach te sterk.

Het volgende seizoen kwam echter de ontnuchtering, een sterk afgezwakt SSW degradeerde voor het eerst naar de 2de klasse. In 1981 promoveerde de club terug en werd 3de. In 1982 en 1983 werd de bekerfinale bereikt maar de club verloor telkens met duidelijk cijfers van respectievelijk Rapid en Austria Wien. De economische status van de club werd alsmaar slechter en het profvoetbal stond op de helling.

Nieuwe start in voetbalkelder[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983 besloten Wacker en WSG Wattens hun wegen te scheiden en verbraken de fusie. In 1986 werd FC Swarovski Tirol opgericht die de eersteklasseplaats van Wacker overnam en ook het grootste deel van het elftal. FC Wacker Innsbruck begon opnieuw in de kelder van de competitie. Ondanks het lage niveau werden toch goede Tirolerspelers aangetrokken om voor de club te spelen. Wacker was te sterk voor de kleine amateurclubs en won vaak met monsterscores, 19-0 tegen Igsl was de topscore. Promoties volgden elkaar snel op en in 1990 speelde de club in de 2. Landesliga West. In 1991 promoveerde de club naar de Tiroler Liga (5de klasse). In het voorjaar van 1992 werd bekend dat Wacker de lste klasselicentie van Swarovski Tirol overnam nadat deze club opgeheven werd. Het toenmalige team bleef ook nog verder voetballen in de Regionalliga Tirol.

Laatste seizoen in de Bundesliga[bewerken | brontekst bewerken]

Na zes jaar keerde de club dus terug op het hoogste niveau. Voorzitter Fritz Schwab haalde Branko Elsner terug naar de club, hij trainde ook al in de jaren zeventig met de club. De Daniel Swarovski Corporation was opnieuw de sponsor van de club. De clubnaam luidde dan ook FC Wacker Swarovski Innsbruck. In de competitie werd de vijfde plaats behaald en ook de beker werd binnen gehaald na een 3-1 zege tegen Rapid. In de supercup nam de club het op tegen Austria Wien en speelde eerst gelijk 1-1, maar in de remise won Austria met 1-3. Na politieke druk werd de profafdeling van de club afgescheiden en ging verder als FC Tirol Innsbruck, het amateurelftal speelde weer gewoon verder in de Regionalliga Tirol.

Weer een nieuwe start en de ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 werd de 2de plaats veroverd in de Regionalliga. Toch viel de overgang van profclub naar amateurclub zwaar, in de beker trad de club aan als titelverdediger maar werd in de 2de ronde uitgeschakeld door FC Kufstein met 0-8. De volgende jaren ging Wacker sportief nog meer achteruit en degradeerde. Het doel van de club werd van promotie veranderd naar behoud. In 1998 werd Wacker vijftiende, maar koos voor een vrijwillige degradatie naar de 2de klasse van Tirol. In de zomer van 1999 fuseerde de club met de amateurs van FC Tirol en zo was Wacker geschiedenis. Echter, na het faillissement van FC Tirol in 2002 wilde men Wacker Innsbruck nieuw leven inblazen. Fußballclub Wacker Innsbruck - Abkürzung: FC Wacker Innsbruck werd als officiële naam geregistreerd. In oktober 2006 werd beslist om samen met FC Wacker Tirol dezelfde weg in te gaan en vanaf 2007/08 komt FC Wacker Innsbruck weer tot leven. Datzelfde seizoen degradeerde de club uit de hoogste klasse. Na twee jaar afwezigheid promoveerde de club weer en in het lopende seizoen doet de club voorlopig nog mee voor de titel.

Tussen Bundesliga en Erste Liga[bewerken | brontekst bewerken]

Na een spannende competitie in 2009/10 konden de groen-zwarten na de wedstrijd tegen Red Bull Juniors opnieuw promoveren naar de Bundesliga. Het verbleef er tot en met 2014, toen moest het na een kansloos seizoen verder in de Erste Liga. Hoewel de verwachtingen van Wacker Innsbruck elk jaar weer hoog waren, lukte het niet om terug te keren bij de elite. Dat gebeurde pas in het seizoen 2017/18, toen na een 3-1-thuiszege tegen SV Ried de promotie werd behaald. Na vier seizoenen Erste Liga keert de Tiroler club weer terug in de Bundesliga, die in 2018/19 met twaalf ploegen van start zal gaan. De groen-zwarten verbleven het hele jaar in de degradatiezone en ook in de play-offs kon men geen potten breken, waardoor men na een jaar alweer terug zakte naar de 2. Liga.

Naamsveranderingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1915 — opgericht als FC Wacker Innsbruck
  • 1971 — fusie met WSG WattensSSW Innsbruck
  • 1986 — opheffing fusie, naam veranderd in FC Tirol Innsbruck
  • 1992 — overname FC Wacker Innsbruck
  • 2002 — sluiting club
  • 2002 — heroprichting FC Wacker Tirol
  • 2002 — fusie met WSG WattensSPG WSG Wattens-FC Wacker Tirol
  • 2003 — opheffing fusie → FC Wacker Tirol
  • 2007 — naamsverandering in FC Wacker Innsbruck

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

1970/71, 1971/72, 1972/73, 1974/75, 1976/77, 1988/89, 1989/90, 1999/00, 2000/01, 2001/02
1969/70, 1972/73, 1974/75, 1977/78, 1978/79, 1988/89, 1992/93
1974/75, 1975/76

Eindklasseringen (grafisch) vanaf 2003[bewerken | brontekst bewerken]

1
1
6
9
9
10
2
1
6
7
8
10
6
3
4
1
12
03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Bundesliga
2. Liga (1.Liga)
Regionalliga

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Clubs Divisie Duels Winst Gelijk Verlies Doelsaldo Punten Tsch
2014–2015 6 10 1. Liga 36 11 10 15 32–43 43 3.959
2015–2016 3 10 1. Liga 36 17 8 11 61–47 59 3.747
2016–2017 4 10 1. Liga 36 15 9 12 58–53 54 2.986
2017–2018 1 10 1. Liga 36 21 8 7 60–31 71 3.487
2018–2019 12 12 Bundesliga 32 8 5 19 32-51 29 4.169

Bekende (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van spelers van FC Wacker Innsbruck voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club of voor een van de voorgangers van de club, FC Tirol Innsbruck.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]