FEI-wereldbeker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De FEI-wereldbeker (FEI World Cup) is de belangrijkste bekerkampioenschap binnen de internationale paardensport. De competitie wordt gecontroleerd door de internationale organisatie, de Fédération Equestre Internationale (FEI). Er wordt gereden in vier disciplines; dressuur, springen, eventing en aangespannen rijden. De finales van de wereldbeker worden voornamelijk in Europa gereden.

Geschiedenis[bewerken]

In 1985 werd de allereerste FEI-wereldbekercompetitie gereden.

Finales[bewerken]

1rightarrow blue.svg Waar ruiter wordt gezegd, wordt ook amazone bedoeld

Dressuur[bewerken]

Elke finale moet gereden worden in een indoorevenement aan het einde van het Wereldbekerseizoen, in maart of april. In de finale worden er twee proeven gereden: een officiële FEI Grand Prix en een kür op muziek-proef. Eventueel kan er een derde proef ingesteld worden als warming up voor de twee officiële. Deze proef zal dan moeten bestaan uit een FEI Intermediate II-proef. De officiële proeven worden beide geopend door een testruiter, zodat geen van de gekwalificeerden eerst hoeft te beginnen.

Een ruiter mag maar met één paard starten in de finale. Er zijn twee voorwaarden waaraan elke startende ruiter moet voldoen, voordat deze in de finale mag verschijnen. De ruiter moet aan minimaal een van de voorwaarden voldoen.

  • Minstens een proefpercentage van 68% hebben behaald op het onderdeel kür op muziek, in een FEI Wereldbeker Dressuur Kwalificatiewedstrijd (CDI-W), op minimaal twee verschillende evenementen
  • Minstens een proefpercentage van 68% hebben behaald op het onderdeel kür op muziek van de Grand Prix, in minstens twee verschillende internationale concours d'hippique (voor ruiters die niet behoren tot een van de League's)

Deelname[bewerken]

In de finales is het aantal ruiters dat mag verschijnen duidelijk vastgelegd.

League Aantal ruiters
West-Europese League 8
Centraal-Europese League 1
Pacifische League 1
Canadese League 1
Amerikaanse League 2
Zuid-Amerika/Azië 1
Optionele FEI Wildcards 2 -
Titelverdediger 1
Organiserend land 1[1]

Springen[bewerken]

1rightarrow blue.svg FEI Nations Cup

In de springfinale starten alle combinaties (ruiter en paard) opnieuw en heeft elke ruiter weer 0 punten. De finale duurt vijf of zes dagen, met in totaal drie competities. Als de finale vijf dagen duurt, dan is er een rustdag op de vierde dag. Duurt de finale zes dagen, dan zijn dag drie en dag vrij de rustdagen. De invulling van de finaledagen is strikt vastgelegd in de reglementen.

Finale van vijf dagen[bewerken]

Dag Activiteit
1 Trainingsessies en warming up-competities
2 Eerste finalecompetitie
3 Tweede finalecompetitie
4 Rustcompetitie[2]
5 Derde finalecompetitie

Finale van zes dagen[bewerken]

Dag Activiteit
1 Trainingsessies en warming up-competities
2 Eerste finalecompetitie
3 Rustdag
4 Tweede finalecompetitie
5 Rustcompetitie
6 Derde finalecompetitie

Externe link[bewerken]