FIRST (organisatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Engelse data in referenties. Zie ook hier

For Inspiration and Recognition of Science and Technology
Doel De missie van FIRST is om jonge mensen te inspireren om wetenschappelijke en technologische leiders en innovators te worden door hen te betrekken bij spannende, op mentor gebaseerde, programma's die vaardigheden op het gebied van wetenschap, techniek en technologie ontwikkelen, die innovatie inspireren en die goed doordachte levensmogelijkheden bevorderen. waaronder zelfvertrouwen, communicatie en leiderschap.
Motto of slagzin FIRST is More Than Robots
Oprichting 1989
Oprichter(s) Dean Kamen
Sleutelfiguren Dean Kamen, Oprichter; President, DEKA Research & Development Corporation

Robert M. Tuttle, Co-voorzitter; Directeur, Collins Aerospace
Dr. Laurie Leshin, Vice-voorzitter; President, Worcester Polytechnic Institute
Dr. Vincent Wilcznski, Penningmeester; Vice-decaan, School of Engineering & Applied Science, Yale University
Dr. Donald E. Bossi, Secretaris; President, FIRST
John E. Abele, Stichtende voorzitter, gepensioneerd, Boston Scientific Corporation
Virginia Addicott, President & Directeur, FedEx Custom Critical
Dr. Robin N. Coger, Decaan, College of Engineering, North Carolina Agricultural and Technical State University (A&T)
Walter P. Havenstein, Directeur, Gepensioneerd; Science Applications International Corporation (SAIC)
Karen Horting, Uitvoerend directeur en CEO, Society of Women Engineers
Dr. Paul E. Jacobs, Voorzitter & Directeur, XCOM
Lonnie Johnson, President en Oprichter, Johnson Research and Development Corporation
Scott McKay, Voormalig Executive Vice President en Chief Strategy Officer, Genworth Financial
Blake Moret, Voorzitter & CEO, Rockwell Automation
Dennis A. Muilenburg, Voorzitter, President & Directeur, The Boeing Company
David Siegel, Co-voorzitter, Two Sigma Investments
Dr. Woodie Flowers, Co-voorzitter & Distinguished Advisor; Pappalardo Professor Emeritus of Mechanical Engineering, Massachusetts Institute of Technology[1]

Land Verenigde Staten
Hoofdkantoor Manchester, NH
Werknemers 135 (in 2013)[2]
Industrie 501(c)(3) non-profit publieke liefdadigheid
Omzet $77,016,882[3]
Website http://www.firstinspires.org/
400,000+ studenten
34,000+ robots
90,000+ mentoren
38,700+ teams
90,000+ event vrijwillegers
120,0000 vrijwilligers[1]
Portaal  Portaalicoon   Economie

FIRST, wat staat voor For Inspiration and Recognition of Science and Technology, is een non-profitorganisatie die de FIRST Robotics Competition, FIRST Tech Challenge, FIRST LEGO League en FIRST Lego League Jr. competities organiseren.[4] FIRST is opgericht door Dean Kamen in 1989. Het doel van FIRST is om jongeren, scholieren in aanraking te brengen met technologie en wetenschap.

Het gaat niet zozeer om het winnen van wedstrijden, maar vooral om de scholieren te laten werken in een team dat samen een robot ontwerpt, bouwt en programmeert. FIRST filosofie wordt uitgedrukt als coopertition en gracieuze professionaliteit. FIRST exploiteert ook FIRST Place, een onderzoeksfaciliteit op FIRST-hoofdkantoor in Manchester, New Hampshire, waar educatieve programma's en dagkampen voor studenten en docenten georganiseerd worden.[5]

Structuur[bewerken]

FIRST opereert als een non-profit openbare liefdadigheidsinstelling. Het geeft gekwalificeerde teams, meestal aangesloten bij scholen of andere jongerenorganisaties, de toestemming om deel te nemen aan hun competities. De teams betalen op hun beurt een vergoeding aan FIRST; deze vergoedingen, waarvan het meeste worden herverdeeld om te betalen voor onderdelenpakketten en andere diensten voor teams, is de meeste omzet voor FIRST.[6]

Het hoogste orgaan van FIRST is de raad van bestuur, waaronder bedrijfsleiders en voormalige overheidsfunctionarissen. FIRST heeft ook een executive adviesraad en verschillende senior adviseurs; deze adviseurs omvatten ingenieurs, betrokken vrijwilligers en andere senior organisatoren. De dagelijkse bedrijfsvoering wordt geleid door een senior managementteam, bestaande uit een president en vijf vice-voorzitters.[7]

Activiteiten[bewerken]

FIRST Robotics Competition[bewerken]

Het eerste en meest uitgebreide programma dat via FIRST is ontwikkeld, is de FIRST Robotics Competition (FRC), FRC is ontworpen om middelbare scholieren te inspireren om ingenieur te worden door hen echte ervaring te bieden door met ingenieurs samen een robot te ontwikkelen. De inaugurale FIRST Robotics Competition werd in 1992 gehouden in het gymnasium van de Manchester Memorial High School.[8] Vanaf 2019 hebben meer dan 3.700 middelbare schoolteams in totaal meer dan 46.000 studenten uit Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Turkije, Israël, Mexico, Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, en meer meegedaan in de jaarlijkse competitie, met meer dan 7500 (actieve en inactieve) teams.

FIRST Tech Challenge[bewerken]

De FIRST Tech Challenge (FTC), voorheen FIRST Vex Challenge (FVC), is een mid-level robotwedstrijd die FIRST op 22 maart 2005 aankondigde. Volgens FIRST was deze wedstrijd bedoeld als een meer toegankelijke en betaalbare optie voor scholen . FIRST heeft ook gezegd dat het FTC-programma is gemaakt voor mensen met een gemiddeld vaardigheidsniveau. FIRST Tech Challenge-robots zijn ongeveer een derde van de schaal van hun FRC-tegenhangers. De FTC-competitie is bedoeld als een overgang voor studenten van de FLL-competitie naar de FRC-competitie. FTC is ontwikkeld voor het Vex Robotics Design System, dat commercieel verkrijgbaar is.

FIRST LEGO League[bewerken]

In 1998 werd de FIRST LEGO League (FLL), een programma vergelijkbaar met de FIRST Robotics Competition, gevormd. Het is bedoeld voor 9 tot 14-jarige studenten en maakt gebruik van LEGO Mindstorms-sets (EV3, NXT, RCX) om LEGO-robots van palmformaat te bouwen, die vervolgens worden geprogrammeerd met behulp van de ROBOLAB-software (op RCX gebaseerde systemen) of Mindstorms NXT of EV3-software (voor respectievelijk NXT- of EV3-gebaseerde systemen) om autonoom te concurreren met andere teams.[9] De ROBOLAB-software is gebaseerd op de LabVIEW industriële besturingssoftware van National Instruments. De combinatie van uitwisselbare LEGO-onderdelen, computer-stenen, sensoren en de eerder genoemde software, biedt jonge kinderen en tieners de mogelijkheid om eenvoudige modellen van robotsystemen te bouwen.[10] Deze competitie maakt ook gebruik van een onderzoekselement dat een thema heeft met de game van elk jaar en gaat over een situatie in de echte wereld waar studenten het seizoen doorheen kunnen leren.

FIRST LEGO League Jr.[bewerken]

FIRST LEGO League Jr. is een variant van de FIRST LEGO League, gericht op basisschool kinderen, waarbij kinderen van 5 tot 8 jaar LEGO-modellen bouwen om de uitdaging van dat jaar aan te gaan. Ten minste één deel van een model heeft een bewegend onderdeel. De teams nemen deel aan tentoonstellingen in het hele land, waar ze hun modellen en onderzoek demonstreren en uitleggen voor mogelijke prijzen.

FIRST Championship[bewerken]

Het FIRST Championship is het jaarlijkse evenement dat de finale van al FIRST programma's viert door ze allemaal samen te brengen voor hun laatste rondes in hetzelfde evenement. Het FIRST Championship werd opgesplitst in twee locaties: St. Louis, Missouri en Houston, Texas in 2017 als gevolg van de stijging van teams. Van 2018 tot 2020 worden de FIRST Championship gehouden in Detroit, Michigan en Houston, Texas.[11] Op het Championship van 2014 heeft FIRST wijzigingen in de 2015-structuur aangekondigd die een meer "Olympisch dorp" -gevoel zullen brengen, en omvat een herschikking van de programma's rond de stad.

Support[bewerken]

Het programma wordt onder andere gesponsord door NASA en een groot aantal bedrijven.

Externe links[bewerken]