FMeXtra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

FMeXtra is een techniek om een digitaal signaal toe te voegen aan een analoog radiosignaal op de FM-band.

FMeXtra gebruikt, net als bijvoorbeeld RDS, de overtollige ruimte in de bandbreedte van de FM-kanalen die niet voor geluid nodig is (van 62–98 kHz); dit is de ruimte die door sommige zenders voor extra (zakelijke) digitale informatie gebruikt wordt (bijvoorbeeld via het DARC-systeem). Een RDS-signaal daarnaast blijft mogelijk.

Naast een analoog signaal biedt FMeXtra 40 kbit/s aan digitale bandbreedte; wanneer het analoge signaal uitgeschakeld wordt, biedt het 156 kbit/s. De mogelijke digitale bitrates variëren van 8 (spraak) tot 96 kbit/s (surround sound). Als codering wordt AAC gebruikt.

In Nederland werd FMeXtra op 18 mei 2007 in gebruik genomen op de zender voor de Randstad van Radio 538, daarna ook op hun andere zenders. Op deze zenders werden ook twee andere stations van Talpa Radio doorgegeven: Juize FM en Radio 10 Gold. Via de FM-zender van Sky Radio waren kort daarna ook TMF-radio en Kink FM digitaal te horen, en via Q-music werd Radio Bem Bem doorgegeven. In november 2007 worden deze testuitzendingen echter beëindigd omdat "FMeXtra niet op overzienbare termijn het migratiepad naar digitale distributie kan bieden".[1] Halverwege januari 2008 werden de uitzendingen echter hervat.[2] De techniek wordt ook getest bij vier lokale omroepen.

In België zendt Imagine FM in Brussel het eigen programma ook uit via FMeXtra. Ook in de Verenigde Staten, Noorwegen, Italië en Letland wordt het FM-eXtra-systeem gebruikt.

Andere technieken om radio digitaal te verspreiden zijn DAB, DRM en DVB-T. Deze komen echter langzaam van de grond. Ook voor FM-eXtra is overigens een speciale ontvanger nodig, die nog nauwelijks verkrijgbaar is.

Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

Freq. Station Locatie Digitale kanalen
93,9 MHz Megastad FM Rotterdam, Nederland Megastad Classics
96,5 MHz Imagine FM Brussel, België simulcast
98,4 MHz Radio 538 Goes, Nederland Radio 10 Gold & JuizeFM
100,4 MHz Q-music Rotterdam & Oude Polder, Nederland Radio Bem Bem (inmiddels opgeheven)
100,7 MHz Q-music Lopik, Nederland Radio Bem Bem (inmiddels opgeheven)
101,2 MHz Sky Radio Hilversum, Nederland TMF Radio & Kink FM
101,9 MHz Radio 538 Alphen, Nederland Radio 10 Gold & JuizeFM
102,1 MHz Radio 538 Hilversum, Nederland Radio 10 Gold & JuizeFM
102,4 MHz Radio 538 Terneuzen, Nederland Radio 10 Gold & JuizeFM
102,7 MHz Radio 538 Rotterdam, Nederland Radio 10 Gold & JuizeFM
105,3 MHz Delta Radio Twente, Nederland Delta Piraat

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]