FOM-instituut AMOLF

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
FOM-instituut AMOLF
AMOLF 2012
AMOLF 2012
Opgericht 1949
Directeur Huib Bakker
Aantal werknemers ca 200
Hoofdkantoor Science Park 104, Amsterdam in de Watergraafsmeer
Website
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

Het FOM-instituut AMOLF is één van de onderzoeksinstituten van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), en maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

AMOLF verricht fundamenteel onderzoek, met grote potentie voor technologische innovaties, op het gebied van Nanofotonica, Moleculaire Biofysica, Systeem Biofysica en Photovoltaics. Het instituut draagt bij aan de overdracht van kennis aan industrie en maatschappij en leidt jonge en hoogwaardige wetenschappers en technici op.

Op AMOLF werken circa 140 wetenschappers in 17 onderzoeksgroepen. Daarnaast kent het instituut 60 medewerkers in technische en administratieve ondersteunende afdelingen. Het instituut is gevestigd in het Science Park Amsterdam.

Onderzoek 2011-2016[bewerken]

Het onderzoek van AMOLF richt zich op twee hoofdthema’s:

  • Nanofotonica: het bestuderen van licht op extreem kleine lengte- en tijd-schalen, plasmon optica, optische metamaterialen en lichtkrachten; toepassingen in microscopie, LED lichtbronnen en efficiëntere zonnecellen.
  • Biofysica: het bestuderen van biomoleculaire dynamica en interacties, supramoleculaire structuren en actieve biomaterialen, en het ontwerp van biomoleculaire netwerken; met toepassingen in voedingstechnologie, kunstmatige weefsels en biomedische imaging

Geschiedenis[bewerken]

Het instituut begon in 1949 als Laboratorium voor Massascheiding en Analyse waar onder anderen Jacob Kistemaker werkte aan uraniumverrijking. In 1953 werd in dit laboratorium voor het eerst tien milligram verrijkt uranium geproduceerd, wat een primeur in Europa was. Belangrijk politiek resultaat hiervan was dat de Amerikanen geheimhouding van deze verrijkingstechnologie niet langer zinvol achtten. Zo kwamen isotopen voor medische en technologische toepassingen beschikbaar. In de jaren daarna werd in dit laboratorium de ultracentrifuge ontwikkeld, die tegenwoordig commercieel wordt gebruikt door de verrijkingsfabriek van Urenco.

Toen isotopen commercieel geproduceerd begonnen te worden, veranderde het type onderzoek. De naam van het instituut veranderde in FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica. Men ging de isotopenseparator onder andere gebruiken om samen met Philips ionenimplantatie te ontwikkelen voor de chiptechnologie. De aard van het onderzoek veranderde in de loop van de tijd van enkele grote projecten met omvangrijke infrastructuur naar een groter aantal, meer kleinschalige onderzoeksprojecten.

Tegenwoordig is de oorspronkelijke herkomst van de afkorting AMOLF verlaten en wordt het instituut aangeduid als FOM-instituut AMOLF, zonder verdere verwijzing naar atoom- en molecuulfysica.

Eind 2009 is het instituut verhuisd naar een nieuw gebouw op het Science Park in Amsterdam. Het nieuwe gebouw werd op 18 maart 2010 officieel geopend door Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Directeur van AMOLF was tot juli 2013 Prof. dr. Albert Polman. De nieuwbouw is ontworpen door Dick van Gameren Architecten. Dick van Gameren is tegenwoordig partner bij Mecanoo Architecten.

Externe link[bewerken]