FOM-instituut AMOLF

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AMOLF
AMOLF.jpg
AMOLF 2012
AMOLF 2012
Opgericht 1949
Directeur Huib Bakker
Aantal werknemers ca 200
Hoofdkantoor Science Park 104, Amsterdam in de Watergraafsmeer
Website
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

AMOLF (voorheen FOM-instituut AMOLF) is één van de onderzoeksinstituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Onderzoek 2011-2016[bewerken]

Het onderzoek van AMOLF richt zich op twee hoofdthema’s:

  • Nanofotonica: het bestuderen van licht op extreem kleine lengte- en tijd-schalen, plasmon optica, optische metamaterialen en lichtkrachten; toepassingen in microscopie, LED lichtbronnen en efficiëntere zonnecellen.
  • Biofysica: het bestuderen van biomoleculaire dynamica en interacties, supramoleculaire structuren en actieve biomaterialen, en het ontwerp van biomoleculaire netwerken; met toepassingen in voedingstechnologie, kunstmatige weefsels en biomedische imaging

Geschiedenis[bewerken]

Het instituut begon in 1949 als Laboratorium voor Massascheiding en Analyse waar onder anderen Jacob Kistemaker werkte aan uraniumverrijking. In 1953 werd in dit laboratorium voor het eerst tien milligram verrijkt uranium geproduceerd, wat een primeur in Europa was. Belangrijk politiek resultaat hiervan was dat de Amerikanen geheimhouding van deze verrijkingstechnologie niet langer zinvol achtten. Zo kwamen isotopen voor medische en technologische toepassingen beschikbaar. In de jaren daarna werd in dit laboratorium de ultracentrifuge ontwikkeld, die tegenwoordig commercieel wordt gebruikt door de verrijkingsfabriek van Urenco.

Toen isotopen commercieel geproduceerd begonnen te worden, veranderde het type onderzoek. De naam van het instituut veranderde in FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica. Men ging de isotopenseparator onder andere gebruiken om samen met Philips ionenimplantatie te ontwikkelen voor de chiptechnologie. De aard van het onderzoek veranderde in de loop van de tijd van enkele grote projecten met omvangrijke infrastructuur naar een groter aantal, meer kleinschalige onderzoeksprojecten.

Tegenwoordig is de oorspronkelijke herkomst van de afkorting AMOLF verlaten en wordt het instituut aangeduid als FOM-instituut AMOLF, zonder verdere verwijzing naar atoom- en molecuulfysica.

Eind 2009 is het instituut verhuisd naar een nieuw gebouw op het Science Park in Amsterdam. Het nieuwe gebouw werd op 18 maart 2010 officieel geopend door Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Directeur van AMOLF was tot juli 2013 prof. dr. Albert Polman en tot 2015 prof. dr. Vinod Subramaniam, waarna prof. dr. Huib Bakker deze functie overnam. De nieuwbouw is ontworpen door Dick van Gameren Architecten. Dick van Gameren is tegenwoordig partner bij Mecanoo Architecten.

Op 1 januari 2017 is de Stichting FOM omgevormd tot NWO-I, de institutenorganisatie van NWO. Dit had o.a. tot gevolg dat het instituut haar naam aanpaste in AMOLF, zonder verwijzing naar FOM.

Externe link[bewerken]