Fab lab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fablab Amsterdam, Waag Society

Een fab lab (afkorting van het Engelse fabrication laboratory), is een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur. Hier staan onder meer computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen.

Om de naam fab lab te mogen dragen, moet deze werkplaats voldoen aan het Fab Lab Charter.[1] Het is gebruikelijk op ontwikkelde producten geen patenten te nemen omdat het verdedigen van een patent dat in een Fab Lab is ontwikkeld vrij moeilijk is (er zijn meer dan 220 labs wereldwijd; hun output te monitoren is onmogelijk voor een Fab Lab uitvinder) en omdat Fab Labs in de spirit van open source werken.

Bij grotere fab labs zoals onder andere in Amsterdam, Middelburg, Utrecht, Tilburg en Maastricht worden ook opleidingen in de vorm van cursussen en workshops gekoppeld aan de digitale werkplaats. Hierdoor ontstaan langzaamaan totaalconcepten waarin het complete traject van leren, maken, verspreiden en presenteren in de fab labs terug te vinden is.

Externe links[bewerken]