Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden
Oorspronkelijke titel Fantastic Beasts and Where to Find Them
Auteur(s) J.K. Rowling
Vertaler Wiebe Buddingh'
Uitgever De Harmonie
Pagina's 41 blz.
Grootte en
gewicht
130x13x208 mm
215 gram
ISBN-code 9061696283
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden (Engels: Fantastic Beasts and Where to Find Them) is zowel een fictief boek beschreven in de Harry Potter boeken van de Britse schrijfster J.K. Rowling, als een echt boek van diezelfde auteur.

Het fictieve boek[bewerken]

In de fictieve wereld van Harry Potter is Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden geschreven door Newt Scamander, een beroemde magie-zoöloog. In die wereld beleeft het boek momenteel zijn 52e druk en wordt het nog steeds veel verkocht.

Het boek beschrijft de geschiedenis van magie-zoölogie (de zoölogie van magische dieren) en geeft gegevens over magische dieren van de hele wereld.

Het boek is een verplicht studieboek op Zweinstein; studenten moeten het voor hun eerste jaar aanschaffen. Het is niet geheel duidelijk waarom studenten het in hun eerste jaar nodig hebben, want het vak Verzorging van Fabeldieren wordt pas in het derde jaar gegeven. Misschien wordt het boek gebruikt als naslagwerk voor Zwarte magische dieren die worden bestudeerd in de lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten.

Het echte boek[bewerken]

Het echte boek is geschreven door J.K. Rowling, alhoewel het lijkt alsof het is geschreven door Newt Scamander. De opbrengsten van het boek gaan naar de Britse liefdadigheidsinstelling Comic Relief. Het boek heeft tevens vele (aan)tekeningen die zogenaamd afkomstig zijn van Harry en zijn vrienden Ron en Hermelien. Sommige wezens uit de Harry Potter serie als Boemannen, Dementors, Necroten, Feeksen, Reuzen en Glamorgana's staan er niet in omdat dat wezens in plaats van dieren zijn.

Het boek is in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij De Harmonie. De 2e druk van het boek werd op 16 november 2009 uitgebracht.

Verfilmingen[bewerken]

Op 12 september 2013 maakte Joanne Rowling bekend dat ze een spin-off filmserie zal maken gebaseerd op de wereld van Harry Potter. De hoofdpersoon zal Newt Scamander zijn, de auteur van het boek. Deze rol zal worden vertolkt door Eddie Redmayne. De film zal Fantastic Beasts and Where to Find Them gaan heten.[1] Op 29 maart 2014 werd door Kevin Tsujihara, CEO van Warner Brothers bekendgemaakt dat de filmserie uit drie delen zal bestaan.[2] De eerste film zal naar verwachting in november 2016 uitkomen.