Factory outlet center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Batavia Stad te Lelystad

Een Factory Outlet Center (FOC) is een concentratie fabriekswinkels waar fabrikanten en handelaren partijen goederen (meestal merkkleding, maar ook bv. schoenen of sieraden) tegen hoge korting verkopen aan consumenten. De suggestie wordt gewekt dat het gaat om voorraden artikelen die uit de winkels worden teruggehaald omdat er een nieuwe collectie wordt geïntroduceerd, maar dat is meestal maar voor een klein deel van de producten het geval. In werkelijkheid wordt een groot gedeelte van het aanbod van de meeste outlets speciaal gemaakt of gekocht voor die goedkopere winkels.[1] Doorgaans zijn deze centra gevestigd op een perifere locatie (goedkope grond buiten de stad) met een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid.

Omdat klanten van grote afstand worden aangetrokken (tot maximaal 2 uur autorijden), is een dergelijk centrum erop gericht om de klant het gevoel te geven 'een dagje uit' te zijn. Daarom wordt extra aandacht besteed aan een gezellige inrichting, kinderspeelgelegenheid en aan horeca-faciliteiten. Ook wordt er aandacht besteed aan het bieden van vermaak aan de partner die mee komt en die minder interesse heeft in een hele dag 'shoppen'.

Kritiek[bewerken]

In 2015 zijn er diverse plannen bestaande FOC's uit te breiden dan wel nieuwe FOC's te ontwikkelen. Zowel de outletcentra in Roermond, Roosendaal als Lelystad hebben stevige groeiambities. Daarnaast wordt hard gewerkt aan een outlet in Halfweg en lopen er haalbaarheidsstudies in Assen, Winschoten en Zevenaar. Tevens zijn er binnensteden zoals Groningen waar gewerkt wordt aan een soort mini-outlets. Experts zijn het erover eens dat de markt voor outlets beperkt is. Belangrijk criterium is of er ook ontwikkeld wordt voor leegstand. Een veelgehoorde kritiek is dat Factory Outlet Centers een negatief effect op de binnensteden hebben omdat ze consumenten, investeerders en ondernemers wegtrekken. In ieder geval is duidelijk dat FOC's de binnensteden niet versterken. Anno 2015 verkeert de retailsector in zwaar weer en kampen we met een fors overaanbod aan retailmeters. De vraag is wat het duurzame effect van een FOC is in een krimpende markt met veel overaanbod zeker buiten de regio's Amsterdam en Utrecht. Uit zeer ruwe en oppervlakkige metingen blijken deze effecten op het eerste gezicht te overzien, maar er zijn geen langjarige data beschikbaar over deze effecten van vooral het wegtrekken van fashion. Fashion is namelijk een voorname trekker van binnensteden en binnensteden worden juist steeds belangrijker voor het binden en boeien van bezoekers, ondernemers en investeerders. Er zijn voorbeelden waarbij de branches mode en sport het in de binnenstad moeilijker hebben gekregen na de komst van een FOC. Alleen bij Designer Outlet Roermond is het omgekeerde het geval: daar profiteert Roermond juist van de bezoekersstroom die de FOC's genereren. Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat het succes van Roermond voornamelijk wordt bepaald door Duitse consumenten. De FOC-bezoeker is een type consument dat normaliter de stad mijdt en steeds duidelijker wordt dat hij of zij na een FOC-bezoek niet de dichtstbijzijnde binnenstad bezoekt. Op 18 november 2015[bron?] heeft Minister Kamp van Economische Zaken in totaal 31 retaildeals met gemeenten gesloten om juist het overaanbod van winkelmeters aan te pakken en meer te doen aan de beleving van binnensteden. Deze retaildeals sluiten de komst van een outlet of andersoortige perifere grootschalige ontwikkeling uit. Voorts maken steeds meer provincies zich zorgen over de gebrekkige voortgang bij regionale samenwerking om m2 te schrappen. Onder meer Limburg, Zuid-Holland en Noord-Brabant willen hier stevige afspraken over maken. Andere provincies denken aan soortgelijke afspraken. Opmerkelijk is dat juist de provincies Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe die te maken hebben met krimp nogal passief zijn.

Outlet centers in Nederland[bewerken]

Outlet centers in België[bewerken]