Factotum (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Factotum
Tagline "What matters most is how well you walk through the fire."
Regie Bent Hamer
Producent Bent Hamer
Jim Stark
Hoofdrollen Matt Dillon
Lili Taylor
Marisa Tomei
Distributie IFC Films
Speelduur 94 minuten
Taal Engels
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Factotum is een film van de Noorse regisseur Bent Hamer uit 2005. De film is gebaseerd op het gelijknamig boek van Charles Bukowski uit 1975, waarin het hoofdpersonage Henry Chinaski, een alter ego van Bukowski, wordt gevolgd. Hoewel de film grotendeels een Noors product is, zijn de acteurs Amerikaans. De film kwam op 20 april 2006 uit in Nederland en op 17 mei 2006 in België.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film volgt de alcoholist Henry Chinaski (Matt Dillon), een man van middelbare leeftijd in Los Angeles, die probeert als schrijver aan de bak te komen. In de tussentijd volgen we hem tijdens zijn talloze baantjes en relaties met diverse vrouwen. Al in de openingsscène van de film wordt duidelijk dat Chinaski het niet zo nauw neemt met de regels en hij wordt dan ook ontslagen voor alcoholgebruik onder werktijd. Wat volgt is een afwisseling van werk zoeken, werk behouden en werk verliezen. Ondertussen raakt Chinaski in romances met een aantal vrouwen van dubieus allooi en verdoet hij zijn tijd met alcohol en paardenwedraces. Daarnaast probeert hij zijn schrijverschap van de grond te krijgen door korte verhalen op te sturen naar een dagblad in New York. Het schrijven en het alcoholgebruik zijn terugkerende thema's in de film en bieden Chinaski houvast in zijn leven. Hoewel de roman van Bukowski zich afspeelt in 1944, gebruikt de film de achtergrond van heden ten dage.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Factotum kreeg wisselende kritieken. Metacritic waardeert de film met een 7.1, IMDb geeft een 6.6. Toch ontving Factotum enkele nominaties en won ze de Gouden Zwaan voor beste actrice (Lili Taylor) en die voor beste regisseur (Bent Hamer) op het International filmfestival van Kopenhagen 2005.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]