Faiaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Faiaken (ook Phaiaken, Phaeaken, Phaeacen of Feaken; Grieks: Phaièkes/Φαίηκες, of Phaiakes/Φαίακες) zijn in Homerus' Odyssee het volk van koning Alcinoüs (Alkinoös) op het eiland Scheria. Odysseus belandde er als schipbreukeling en werd door de koningsdochter Nausikaä gevonden en geholpen. Scheria kan vandaag worden geïnterpreteerd als de eerste technologische utopie. In de mythe van de Argonauten komen de Argonauten op hun terugreis op het eiland van de Faiaken, dat door Apollonius Rhodius Drepane wordt genoemd.

Zij worden getypeerd als een zorgeloos, opgewekt en gastvrij volk van zeevaarders dat eenieder die er belandt, gul onthaalt en thuisbrengt op gedachtenlezende schepen die zonder stuurman of roer hun weg vinden. Op die manier keerde een slapende Odysseus terug op Ithaca, waar hij ontwaakte naast de geschenken die de Faiaken bij hem hadden achtergelaten.

Scheria is een mythologisch eiland, maar wordt al sinds de oudheid geïdentificeerd met het Griekse eiland Korfu (Grieks: Kerkyra). Een van de huidige deelgemeenten van het eiland is direct naar het volk genoemd, Faiakes (Φαίακες).