FairFin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FairFin
Geschiedenis
Opgericht 1982
Structuur
Directeur Els Lauriks
Hoofdkantoor Vooruitgangstraat 333/9, 1030 Schaarbeek
Type vereniging zonder winstoogmerk
Media
Website www.fairfin.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

FairFin is een sociaal-culturele beweging die ijvert voor een duurzame en sociaal-rechtvaardige maatschappij, waarin geld een eerlijke rol speelt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 juni 1982 richtten mensen uit de hoek van het vormingswerk en sociale coöperatieven het 'Netwerk Zelfhulp Vlaanderen' op. Aanleiding was een uitzending van het BRT-televisieprogramma 'Ommekaar' over het 'Netzwerk Selbsthilfe Berlin' dat geld leende aan organisaties die geen banklening kregen omwille van hun kritische maatschappijvisie en vernieuwende karakter.[1] De organisatie draaide op vrijwilligers (waaronder sinds januari 1983 de latere coördinator Hugo Wanner) en voorzag fondsen voor duurzame initiatieven en sociale coöperatieven dankzij giften en subsidies.

Midden jaren 80 stelde Netwerk Vlaanderen de ambitie om een alternatieve bank op te richten bij tot het vinden van een financiële partner. In 1990 opende ASLK een agentschap in het gebouw van Netwerk Vlaanderen om spaargelden ethisch te beleggen via het Krekelsparen.[2]

In 1995 besloot de algemene vergadering om zich meer als beweging te profileren met kritische vragen over de rol van geld in de samenleving. 'Anders omgaan met geld' werd de baseline die aangaf dat het Netwerk meer wilde zijn dan een alternatieve financier. In 1998 werd Kristien Vermeersch coördinator van de beweging die als zodanig werd gesubsidieerd door het ministerie van Cultuur.

In 2003 stelde het Netwerk samen met de vredesbeweging bancaire investeringen in de wapenindustrie publiekelijk te kijk. In 2004 startte Netwerk Vlaanderen de cvba Netwerk Rentevrij om renteloze leningen te verstrekken met steun van het federale Kringloopfonds, Ethias, de Koning Boudewijnstichting en enkele particulieren. Geïnspireerd op The Yes Men kwam er in 2006 media-aandacht voor de fictieve ACE bank die protesteerde tegen de 'hetze van maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

In 2012 herdoopte Netwerk Vlaanderen zich tot FairFin vanuit de overtuiging dat geld de motor kan zijn voor een faire maatschappij, waarin het uiteindelijk om meer dan geld draait.[3] In 2013 werd Netwerk Rentevrij omgedoopt tot Socrowd en het ethisch belegginsproduct Krekelsparen stopgezet door BNP Paribas Fortis. Na de privatisering van ASLK had opvolger Fortis het product niet meer actief gepromoot hoewel het in 2007 wel 106 miljoen euro had verzameld. Netwerk Vlaanderen verwees bewuste beleggers door naar Triodos Bank, vdk bank of de toen pas opgerichte coöperatieve maar nog niet operationele bank NewB.[4]

In 2015 lanceerde FairFin de Bankwijzer als Belgische poot van Fair Finance International en haar eerste Move Your Money campagne.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]