Fairuza Balk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fairuza Balk
Fairuza Balk in 2006
Fairuza Balk in 2006
Algemene informatie
Volledige naam Fairuza Alejandra Balk
Geboren 21 mei 1974
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fairuza Alejandra Balk (Point Reyes Station, 21 mei 1974) is een Amerikaanse actrice.

Biografie[bewerken]

Balks moeder, Cathryn Balk, was ten tijde van haar geboorte een buikdanseres en had Nederlands bloed in zich. Haar vader was Solomon Feldthouse, een rondreizende muzikant.

Nadat haar ouders scheidden, reisde ze samen met haar moeder rond door heel Amerika. Ze werd als kind opgevoed in San Francisco.

Toen ze 11 was, verhuisden ze naar Londen. Hier begon ze een professionele baan als acteur aan te nemen en werd zo in de midden jaren 80 een actrice. Een van de bekendste films waar ze als kind een hoofdrol in had, was Return to Oz (1985). Hierin speelde ze de rol van Dorothy.

Ze heeft rond deze tijd nog in Parijs en Vancouver gewoond, maar verhuisde in de begin jaren 90 naar Hollywood. Ze bouwde hier al snel een succesvolle carrière op: In 1992 kreeg ze een Independent Spirit Award voor haar rol in Gas, Food Lodging.

Na een paar minder bekende films, kreeg ze haar grote doorbraak in 1996. Ze speelde toen een hoofdrol in de wicca-film The Craft. Een andere bijblijvende rol van Balk was in 1998. Toen was ze te zien in American History X. Ook had ze een klein rolletje in Almost Famous (2000).

Sinds de 21e eeuw speelt Fairuza in weer wat onbekendere films. Ook heeft ze al meer dan eens haar stem ingesproken voor een videospel.

Filmografie[bewerken]