Fale (Tokelaus eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fale (Tokelau-eilands eiland))
Fale
Eiland in Tokelau
Fale (Tokelau)
Fale
Locatie
Eilandengroep Fakaofo
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 9° 23′ ZB, 171° 15′ WL
Algemeen
Oppervlakte 0,045 km²
Hoofdplaats Fale (enige nederzetting)
Lengte 370 m (voor zover men een groot onbegroeid maar bebouwd gedeelte meetelt dat met een brugje met de rest van de landmassa is verbonden)
Breedte 250 m
Detailkaart
Kaart van Fale
Poolstalige kaart van Fakaofo met Fale aangeduid
Portaal  Portaalicoon   Oceanië

Fale is naast Fenua Fala het enige bewoonde eiland van het Tokelaus atol Fakaofo. Veruit de meeste inwoners van het atol wonen op dit eiland, dat met een oppervlakte van slechts 4,5 hectare een heel hoge bevolkingsdichtheid heeft. Als oplossing hiervoor is men in 1960 Fenua Fale gaan bevolken.

De bestuursgebouwen, alsook het post- en politiekantoor, het transportbureau en de enige winkel van Fakaofo zijn allemaal gevestigd in het gelijknamige enige dorp. De school, het ziekenhuis en de telefoonwinkel liggen echter op Fenua Fala; meerdere malen per dag pendelt een schoolboot dan ook tussen de beide eilanden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fale ligt op 1,6 km ten zuidoosten van Fenua Fala. Tussen de beide eilanden liggen de nog kleinere eilanden, Te Afua Tau Lua en Te Afua Tau Tahi, dat op 860 m van Fale ligt. 1,3 km verder naar het zuidoosten ligt Nukumatau.

De rustige straten van Fale worden overschaduwd door broodbomen.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De MV Tokelau, die Tokelau met de Samoaanse hoofdstad Apia verbindt, meert tijdens het halthouden in Fakaofo aan in Fale, omdat er enkel hier een goede in het koraal uitgehakte toegang voor sloepen is. Zie voor meer informatie over deze internationale verbindingen Fakaofo#Internationaal en interinsulair.

Bij laagwater is het water tussen Fale en Fenua Fala doorwaadbaar.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De bewoners houden varkens in kooien en achter omheiningen in het water tussen Fale en Fenua Fala. Deze doen zich tegoed aan schelpdieren die ze er vinden, aangevuld met kokosnoten die ze krijgen van de bevolking.