Falkirk-wiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Falkirk-wiel in actie, met uiterst links het bezoekersgebouw

Het Falkirk-wiel is een draaiende scheepslift genoemd naar de nabijgelegen stad Falkirk in Centraal-Schotland. De lift verbindt het Forth and Clyde Canal met het Union Canal, waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. De scheepslift werd voltooid in 2002. De volledige realisatie van het project kostte 84,5 miljoen pond. Voorheen waren deze kanalen verbonden met behulp van elf sluizen die in 1933 zijn ontmanteld. Het is de enige roterende scheepslift ter wereld en wordt beschouwd als een uniek kunstwerk.

In 1994 begon men met het maken van de plannen voor een nieuwe verbinding tussen beide kanalen. Het duurde tot 1998 voordat men begon met de werkzaamheden. In 2002 was het wiel gereed en werd het officieel geopend door koningin Elizabeth.

Om het wiel te bereiken moeten schepen vanaf het Forth and Clyde Canal een schutsluis door. Union Canal is alleen te bereiken via de 180 meter lange Roughcastle tunnel.

Hoe de lift werkt[bewerken]

De bassins, waarin de vaartuigen zich bevinden, zijn niet vast aan het wiel bevestigd, waardoor ze parallel aan het grondoppervlak kunnen blijven. Zowel aan het grote wiel als aan het bassin zijn ringen gemonteerd. Zodra het wiel draait, zullen de ringen ten opzichte van elkaar draaien. Binnen anderhalve minuut is het wiel 180° gedraaid.

Externe links[bewerken]