Fallout (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fallout
Fallout logo.svg
Ontwikkelaar(s) Interplay Entertainment
Black Isle Studios
Micro Forte
Bethesda Game Studios
Obsidian Entertainment
Masthead Studios
Uitgever(s) Interplay Entertainment
14 Degrees East
Bethesda Softworks
Genre(s) Role-playing game
Platform(s) DOS, Microsoft Windows, Mac OS X, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One
Navigatie
Eerste spel Fallout
(30 september 1997)
Laatste spel Fallout 4
(10 november 2015)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Fallout is een serie van computer role-playing games, geproduceerd door Interplay Entertainment en Bethesda Softworks. De delen zijn:

Interplay was begonnen met een derde deel van de serie (bekend onder codenaam Van Buren), vanwege financiële problemen heeft Interplay echter de licentie van Fallout verkocht aan Bethesda Softworks. Interplay bezit nog enkel de licentie voor een eventuele Fallout MMORPG.[1]

Een post-nucleaire RPG[bewerken]

De Verenigde Staten zijn in een nucleaire oorlog met China omdat het Alaska is binnengevallen. De Verenigde Staten besluiten om Canada te annexeren waarna ze het door China bezette Alaska weer bevrijden. Hierop volgt een kernoorlog, genaamd The Great War of De Grote Oorlog waarbij niet duidelijk is wie de eerste raket afvuurde. De gehele VS zijn binnen twee uur verwoest, waarbij een groot deel van de bevolking omkomt. De overlevenden zijn veelal blootgesteld aan grote hoeveelheden straling. Slechts sommigen hebben veilig kunnen overleven in door het bedrijf Vault-Tec gebouwde bunkers genaamd Vaults. In totaal zijn 122 Vaults gebouwd. Mensen konden een plaats in een Vault reserveren als zij daar genoeg geld voor hadden en er nog plaats was. De officiële bedoeling van de Vaults was het garanderen van het voortbestaan van de mensheid na een kernoorlog. In de spellen, met name in Fallout 3, blijkt dat de Vaults bedoeld waren als sociaal en medisch experiment door de regering en het leger van de VS. Elke Vault had een specifiek testdoel waarbij een bepaalde variabele afweek van de andere Vaults.

De bewoners van de Vaults konden vele jaren onafhankelijk van de buitenwereld leven maar uiteindelijk moeten ze toch naar buiten om aan hun behoeften te kunnen blijven voldoen. Daarnaast speelt de vraag wat de waarde van het leven is als men het hele leven opgesloten blijft in de toch vrij kleine Vault.

De buitenwereld kenmerkt zich door een verwoest landschap en de afwezigheid van openbare orde. Door de alomtegenwoordige straling zijn bij velen genetische mutaties ontstaan. Later blijkt ook dat sommige mutaties opzettelijk door de mensheid (het leger) opgewekt zijn in de hoop onverslaanbare strijdkrachten te krijgen.

De speler is in de verschillende delen van het spel vrij om te doen wat hij of zij wil. Het samenstellen van een personage wordt mogelijk gemaakt door een uniek systeem genaamd S.P.E.C.I.A.L. (Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck). Door een bepaalde hoeveelheid punten te investeren in deze eigenschappen (kracht, perceptie, uithoudingsvermogen, charisma, intelligentie, behendigheid of geluk) wordt het karakter gevormd. Het gehele spel past zich aan op basis van dit puntensysteem. Zo zal een minder charismatisch personage anders worden behandeld en hebben personages met weinig intelligentie een spraakgebrek.

De Fallout wereld[bewerken]

Men kiest een karakter, waarvan men zelf de basisvaardigheden moet bepalen. Na deze keuze mag men de Fallout-wereld in. Deze wereld is Californië in de toekomst. Het centraal gezag is weggevallen en een ontmoeting kan dus een gesprek, een deal, of een gevecht betekenen. Behalve voor de mensen dient men ook op de hoede te zijn voor mutanten.

Fallout 1[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fallout (computerspel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vault 13 (Bunker 13) aan de West-Amerikaanse kust is 80 jaar lang afgesloten geweest van de buitenwereld. Na een catastrofale kernoorlog is de beschaving in elkaar gezakt. Aan het begin van het verhaal wordt duidelijk dat de computerchip die het water voor de bunkerbewoners moet zuiveren kapot is. Het is de taak van de protagonist, de "Vault Dweller" (De Bunkerbewoner), om de bunker te verlaten en een nieuwe chip te vinden. Na het kiezen van een voorgeprogrammeerd karakter of een uniek door de speler gemaakt karakter, begint het verhaal echt. Eerst moet duidelijk worden hoe de wereld er na al die jaren voorstaat. Al snel komt men erachter dat er mensen zijn die de oorlog en de jaren erna hebben overleefd. Zij leven in kleine gemeenschappen en zijn voor hun overleving afhankelijk van hun eigen kracht. Na dit eerste contact blijkt dat er grote problemen zijn met verschrikkelijke mutaties van mens en dier. De speler zal uiteindelijk niet alleen voor zijn eigen bunker, maar voor de hele mensheid moeten vechten en maar weinigen zullen kunnen waarderen wat hij zal moeten doorstaan.

Fallout 2[bewerken]

De speler is een afstammeling van de hoofdpersoon uit Fallout 1. Het dorp waar de speler verblijft, dreigt niet meer in zijn bestaan te kunnen voorzien. Daarom verlaat de protagonist zijn dorp om een Garden of Eden Creation Kit (G.E.C.K.) te vinden.

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel[bewerken]

In Fallout Tactics: Brotherhood of Steel is de speler een soldaat van de Brotherhood of Steel met een squad onder zijn hoede en moet hij missies uitvoeren in opdracht van generaal Barnecy. Het spel speelt zich af in dezelfde omgeving als Fallout 1 en 2, maar het verhaal staat compleet los van de eerdere delen. In de eerste missie vecht de speler enkel tegen mensen en dieren, in de laatste missie neemt hij het op tegen grote snelle robots. Ook is er in dit deel voor het eerst een multiplayer functie naast de single player functie toegevoegd.

Fallout 3[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fallout 3 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Fallout 3 begint de speler in Vault 101, die gebouwd is ergens aan de westkant van Washington D.C. De Vault is onderdeel van een aantal experimentele Vaults. De Vault is als onderdeel van dit experiment 200 jaar gesloten geweest. Het spel speelt dus ruim na de periode waarin Fallout 1 en 2 speelden.

Fallout: New Vegas[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fallout: New Vegas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fallout: New Vegas is op de markt gebracht in oktober 2010 en speelt zich af in het jaar 2280, drie jaar na Fallout 3 en 203 jaar na de Grote Oorlog van 2077. Het spel speelt zich af in het post-apocalyptische Las Vegas, Nevada en de Mojavewoestijn. In tegenstelling tot andere steden in de Fallout-serie, werd Vegas niet rechtstreeks getroffen door de nucleaire aanval. De gebouwen zijn grotendeels intact gebleven en mutatie van de bewoners is minimaal. De stad is verdeeld tussen verschillende facties, onder andere The New California Republic (NCR), Caesar's Legion en de facties van New Vegas zelf. Er zijn verschillende monumenten opgenomen in de speelwereld van Fallout: New Vegas. Onder meer de Hoover Dam en de HELIOS One zonne-energie-installaties.

Fallout 4[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fallout 4 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Fallout 4 speelt men de laatste overlevende van Vault 111. In de eerste 10 minuten speelt het spel zich af op 23 oktober 2077, de dag dat de bommen werden gedropt. Na deze intro speelt het spel zich af op 23 oktober 2287, 210 jaar na de grote oorlog en 10 jaar na Fallout 3. Als de speler Vault 111 verlaat, gaat hij op zoek naar zijn zoon, die werd gekidnapt toen zij nog in de Vault waren.