Gazimağusa (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Famagusta (plaats))
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige district, zie Gazimağusa (district).
Gazimağusa
Αμμόχωστος
Plaats in Noord-Cyprus Vlag van Noord-Cyprus
Gazimağusa (stad)
Gazimağusa (stad)
Situering
District Gazimağusa
Coördinaten 35° 7′ NB, 33° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 40.920
Burgemeester İsmail Arter[1]
Overig
Tijdzone OET (UTC+2)
Website Gemeente Gazimağusa
Foto's
Uitzicht op Gazimağusa
Uitzicht op Gazimağusa

Gazimağusa (Grieks: Αμμόχωστος, Ammóchostos), ook wel Famagusta genoemd, is een stad aan de oostkust van Cyprus nabij de grens met Republiek Cyprus. Het is de hoofdstad van het district Gazimağusa in de Turkse Republiek Noord-Cyprus en telde in 2011 ongeveer 40.920 inwoners. De stad ligt ten oosten van Nicosia, en beschikt over de diepste haven van het eiland.

Tijdens de middeleeuwen, en dan vooral onder de republieken van Genua en Venetië, was Gazimağusa de belangrijkste havenstad van het eiland. Aan deze bloei kwam een einde, nadat de stad deel ging uitmaken van Noord-Cyprus en de havens hierdoor niet meer erkend werden door de internationale gemeenschap.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd rond 274 voor Christus door Ptolemaeus II Philadelphus gesticht, na de ernstige schade door een aardbeving bij de stad Salamis. Het kreeg de naam Arsinoe en werd vernoemd naar de zus van Ptolemaeus. Arsinoe bleef voor een lange tijd bestaan als een klein vissersdorp. Pas later, als gevolg van de geleidelijke ontruiming van Salamis vanwege een Arabische invasie, ontwikkelde het dorpje tot een kleine havenstad.

1960 tot 1974[bewerken]

Vanaf de onafhankelijkheid in 1960 tot de Turkse interventie in 1974 bloeide Gazimağusa zowel cultureel als economisch. Dit was vooral te danken aan Britse investeerders op het eiland die van de relatief lagere belastingtarieven genoten. De stad ontwikkelde zich richting het zuidoosten en hier ontstond een toeristisch centrum, genaamd Varosha. Eind jaren zestig werd Gazimağusa een van 's werelds meest bekende toeristische centra. De moderne gebouwen werden massaal gebouwd in Varosha. Van een kleine havenstad in de zevende eeuw, groeide Gazimağusa in de jaren 1970 uit tot een stad van de moderne architectuur.

1974[bewerken]

Een straat in het huidige Gazimağusa, 2005.

In juli 1974 zijn de oorspronkelijke bewoners door Turkse bezetters uit de stad verdreven. De stad is sindsdien onderdeel geworden van Turkse Republiek Noord-Cyprus). De hele wijk Varosha (de kustwijk) is nu omgeven door een hek en wordt beschouwd als niemandsland dat voor geen van beide partijen toegankelijk is. Hotels en huizen zijn compleet leeggehaald. Alleen het betonnen skelet staat er nog en het hele gebied van Varosha wordt nu bewaakt door het Turkse leger.

De reden waarom dit gedeelte bewaakt wordt en er deels nog staat is: mocht er ooit schot komen in de onderhandelingen tussen het Turkse Noorden en het Griekse Zuiden, dan is dit het gedeelte dat als eerste teruggegeven wordt aan de Grieks-Cyprioten. De reden hiervan: vóór 1974 (voor de opsplitsing) was Famagusta de belangrijkste stad van Cyprus, met aantrekkelijke stranden, vier- en vijfsterrenhotels, en een groot uitgaansgebied.

1974 tot heden[bewerken]

Tegenwoordig wonen de Turks-Cyprioten ten noorden van Varosha, vooral in de oude ommuurde binnenstad. Dit gedeelte is zeer populair bij de toeristen, vooral door de vele uitgaansplekken.[2][3]. In de stad bevindt zich ook de Doğu Akdeniz Üniversitesi (de Universiteit van Gazimağusa).

De bevolking van de stad vóór 1974 was ongeveer 60.000. Hiervan waren ongeveer 26.500 inwoners Grieks-Cyprioten, 8.500 inwoners waren Turks-Cyprioten en 4000 inwoners bestonden uit andere etnische groepen. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 41.000 inwoners, waarvan de meeste inwoners Turks-Cyprioten of Turkse immigranten zijn.

Sport[bewerken]

Voetbalclubs Anorthosis Famagusta en Nea Salamina Famagusta spelen nu vanuit de stad Larnaca. Mağusa Türk Gücü SK speelt nog steeds in de stad.

Geboren in Famagusta[bewerken]

Stedenbanden[bewerken]