Familie Duck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie de lijst van Disneypersonages voor een vollediger overzicht van Disney-personages

Dit is een stamboom met daarin alle familierelaties van Donald Duck zoals die door schrijver en tekenaar Don Rosa zijn bepaald. De stamboom valt uiteen in twee delen: de Prul-tak (nazaten van Cornelis Prul, de stichter van Duckstad), en de McDuck-clan. Donald Duck is via zijn vader, Woerd Snater Duck, familie van Cornelis Prul en via zijn moeder, Hortensia Duck, lid van de McDuck-clan.

Prul-tak[bewerken]

De Prul-tak van de stamboom van Donald Duck ziet er als volgt uit:

 
 
 
 
 
 
 
 
Cornelis Prul
 
onbekend
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Theodoor Prul
 
Petronella Prul
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Koenraad Prul
 
Sjaantje Waterhoen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmus Duck
 
Dora Duck - Prul
(Oma Duck)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wouter Waterhoen
 
Archibald Gans
 
Annie Prul
 
Woerd Snater Duck
 
Hortensia Duck
 
Fortunus Geluk
 
Trijntje Duck
 
Driekus Duck
 
Zwaantje Meerkoet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gijs Gans
 
Donald Duck
 
onbekend
 
Dumbella Duck
 
Guus Geluk
 
 
 
Diederik Duck
 
Wisse Duck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kwik Duck
 
Kwek Duck
 
Kwak Duck

Dagobert Duck is dus volgens deze stamboom geen familie van Cornelis Prul of van Dora Duck-Prul ("Oma Duck"). Hij is afkomstig uit de McDuck-clan, en is de broer van Donalds moeder, Hortensia Duck. In het Engels is zijn achternaam dan ook McDuck in plaats van simpelweg Duck.

1rightarrow blue.svg Zie #McDuck-clan en het hoofdartikel Clan McDuck

Cornelis Prul[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Cornelis Prul voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Cornelis Prul is degene die begin 19e eeuw op de plek van Fort Drakeburg Duckstad stichtte.

Theodoor Prul[bewerken]

Theodoor Prul (Engels: Clinton Coot) (1830-1910) is de enige zoon van Cornelis Prul. Hij is getrouwd met Petronella Prul en samen hebben zij twee kinderen gekregen: Dora Prul (Oma Duck) en Koenraad Prul (de grootvader van Gijs Gans). Theodoor is ook de oprichter van de Jonge Woudlopers.

Petronella Prul[bewerken]

Petronella Prul is de moeder van Oma Duck en echtgenote van Theodoor Prul.

Koenraad Prul[bewerken]

Koenraad Prul (Engels: Casey Coot) (1860-1959) is de zoon van Theodoor en Petronella Prul en de broer van Oma Duck. Ook is hij de grootvader van Gijs Gans. Hij is getrouwd met Sjaantje Prul-Waterhoen, en samen hebben ze twee kinderen: Annie Prul en Wouter Waterhoen.

Hij was degene die Dagobert Duck de heuvel verkocht waarop Dagobert later zijn geldpakhuis bouwde.

Sjaantje Waterhoen[bewerken]

Sjaantje Waterhoen is de moeder van Annie Prul en Wouter Waterhoen en de echtgenote van Koenraad Prul.

Wilhelmus Duck[bewerken]

Wilhelmus (Willem) Duck (Engels: Humperdink Duck) is de man van Dora Duck-Prul. Hij is de opa van Donald Duck, Guus Geluk, Diederik Duck en de minder bekende Wisse Duck. Wilhelmus zou omstreeks het midden van de 19e eeuw geboren moeten zijn, want hij kreeg kinderen in 1875. Diverse verhaallijnen doen vermoeden dat hij rond 1930 is overleden.

Wilhelmus komt waarschijnlijk uit Groot-Brittannië. Rond 1870 verhuisde hij naar Duckstad, waar hij in 1874 met Oma Duck trouwde.

In een verhaal uit 1964, The Good Old Daze (van Tony Strobl) wordt in een flashback verteld hoe de jonge Donald werd opgevoed op de boerderij van Oma Duck en haar man Grandpa Duck, die dus dezelfde als Wilhelmus Duck moet zijn.

Dora (Oma) Duck[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oma Duck voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wouter Waterhoen[bewerken]

Wouter Waterhoen is de zoon van Koenraad Prul en Sjaantje Prul-Waterhoen. Hij is de broer van Annie Prul en zodoende ook een oom van Gijs Gans.

Archibald Gans[bewerken]

Archibald Gans is de vader van Gijs Gans.

Annie Prul[bewerken]

Annie Prul is de moeder van Gijs Gans. Ze is de dochter van Koenraad Prul, de kleindochter van Theodoor Prul en de achterkleindochter van Cornelis Prul, de stichter van Duckstad. Ze heeft één broer: Wouter Waterhoen.

Woerd Snater Duck[bewerken]

Woerd Snater Duck is de vader van de tweeling Donald en Dumbella Duck en de man van Hortensia Duck die de zus is van Dagobert Duck. En hij is de zoon van Oma Duck. Hij ontmoette Hortensia in 1902 toen Dagobert Duck samen met zijn zussen naar Duckstad kwam om een hoofdkwartier voor zijn zakenimperium te vestigen. In 1908 werkte hij als boekhouder op het kantoor van Dagobert Duck. Rond 1920 trouwde hij met Hortensia. Toen Dagobert na een lange wereldreis om zijn zaken uit te breiden terugkeerde in Duckstad had zijn familie een reünie georganiseerd. Door Dagoberts onplezierige gedrag werden zijn zussen zo boos dat ze wegliepen. Wat er daarna van Woerd of Hortensia is geworden weet niemand. Dit is de versie zoals door Don Rosa verteld in zijn levensverhaal van oom Dagobert. Andere schrijvers hebben een andere kijk op Donalds leven en negeren daarin Woerd. Hortensia en Woerd zijn allebei heetgebakerd. Donald heeft zijn humeur dus niet van een vreemde. De Nederlandse naam van Woerd Snater Duck is gebaseerd op de naam waarmee Donald Duck de eerste jaren werd vertaald naar het Nederlands, Woerd Snater.

Hortensia Duck[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hortensia Duck voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fortunus Geluk[bewerken]

Fortunus Geluk (Engels: Goosetave Gander) is de vader van Guus Geluk. Hij heeft nooit van zijn leven hoeven werken.

Trijntje Duck[bewerken]

Trijntje Duck (Engels: Daphne Duck) (1876-1949) is de enige dochter van Oma Duck en Wilhelmus Duck (Engels: "Humperdink Duck") en heeft één oudere broer (Woerd Snater Duck) en één jongere broer (Driekus Duck). Ze is getrouwd met Fortunus Geluk (Engels: Goosetave Gander), met wie ze één zoon heeft, Guus Geluk. Ze is, net als haar zoon, een eeuwige geluksvogel. Trijntje Duck komt voor in twee verhalen van Keno Don Rosa. Het eerste verhaal, "The Invader Of Fort Duckburg" (in het Nederlands vertaald als "De bezetter van Fort Duckburg"), beschrijft hoe Dagobert naar Duckstad komt en daar Oma met haar man en kinderen ontmoet. Hier is het eeuwige geluk van Trijntje al zichtbaar. In het tweede verhaal, "The Sign of The Triple Distelfink" (in het Nederlands vertaald als "Guus de pechvogel"), vertelt Don Rosa dat een schilder op de dag dat Trijntje werd geboren een drievoudige distelvink schilderde op de schuurdeuren. Om de een of andere reden bracht dit teken Trijntje zeer veel geluk. Guus Geluk heeft dit geluk later van haar geërfd.

Driekus Duck[bewerken]

Driekus Duck (Engels: Eider Duck) (1877-19??) is de jongste zoon van Oma Duck en Wilhelmus Duck. Hij heeft één oudere zus: Trijntje Duck, en één oudere broer: Woerd Snater Duck. Hij is getrouwd met Zwaantje Meerkoet (Engels: Lulubelle Loon) met wie hij twee kinderen heeft: Diederik en Wisse Duck. Hij is een boer in hart en nieren. Driekus Duck dook voor het eerst op in augustus 1944 in het verhaal "The Fighting Falcon" (Nederlands: "De vechtende valk") van Carl Barks. In dit verhaal ontvangt Donald Duck een valk als cadeautje van zijn oom Driekus. In geen enkel ander verhaal van Barks komt Driekus nog een keer voor, maar Keno Don Rosa nam Driekus wel op in zijn "Duck Family Tree".

In Donald Duck nr. 32 van 2008 komt er ook een eend voor met de naam Driekus Duck die een oom van Donald Duck is. Hij woont in Knetterdijk en is 84 jaar oud.

Zwaantje Meerkoet[bewerken]

Zwaantje Meerkoet is een tante van Donald. Zwaantje is getrouwd met Driekus Duck, met wie ze twee kinderen kreeg genaamd Diederik Duck en Wisse Duck. Zwaantje heeft niet zo veel met het boerenleven (haar man is boer). Daarom richtte ze samen met andere vrouwen uit Duckstad de Damesclub op, met wie ze, als de kinderen naar school waren, theekransjes organiseerde.

Gijs Gans[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Gijs Gans voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Donald Duck[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Donald Duck (personage) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dumbella Duck[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dumbella Duck voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Guus Geluk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Guus Geluk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Diederik Duck[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Diederik Duck voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wisse Duck[bewerken]

Wisse Duck (Engels: Abner "Whitewater" Duck) is een neef van Donald Duck. Wisse is de zoon van Driekus Duck en Zwaantje Meerkoet. Ook is hij de broer van Diederik Duck. Wisse Duck komt in 3 verhalen voor: "Zet 'n boom op" (door Carl Barks), "Wie slim is, gebruikt z'n kop" en in "Hartige Hartenjacht". In het laatst genoemde verhaal blijkt dat hij verloofd is met Donna Duck. Wisse is tegenwoordig boswachter in het Ducksteder Woud.

Kwik, Kwek en Kwak Duck[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kwik, Kwek en Kwak voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

McDuck-clan[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Clan McDuck voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De McDucks (waarvan Dagobert Duck veruit het bekendste lid is) zijn een oude Schotse clan. Begin 20e eeuw kwamen Dagobert en zijn twee zussen in contact met de Ducks en de Pruls.

Mogelijke familie[bewerken]

Katrien Duck en haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje[bewerken]

Katrien Duck is geen nazaat van Cornelis Prul, noch afkomstig uit de McDuck-clan. Wat haar exacte plek in de stamboom is, is onbekend. Volgens tekenaar Carl Barks heeft ze twee tantes, die luisteren naar de namen Matilda en Drusilla. Ook heeft ze een (ongenoemde) zus die de moeder is van haar haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje. Tekenaar Don Rosa zei tevens dat haar broer getrouwd is met Donalds zus Dumbella, de moeder van Kwik, Kwek en Kwak. Dit zou ook de reden zijn waarom ze door hen altijd tante wordt genoemd.

Otto van Drakenstein[bewerken]

Waarschijnlijk is Otto van Drakenstein de man van Doortje Duck, een zus van Dagobert. Maar Don Rosa mocht dat niet in zijn stamboom zetten. Ook zijn er veel McDucks die in de stamboom staan maar geen directe lijn hebben. Volgens sommigen heeft Dagobert twee halfbroers, maar Rosa ontkent het bestaan daarvan.

Externe links[bewerken]