Familieopstelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het maken van een familieopstelling is een vorm van psychotherapie die in West-Europa geherintroduceerd werd door de Duitser Bert Hellinger. Hij kwam als West-Europeaan opnieuw in aanraking met deze werkwijze toen hij werkzaam was als missionaris in Zuid-Afrika. De werkwijze van Hellinger is de werkwijze van het zogenaamd Systemisch werken. Therapeuten of coaches die systemisch werken, trachten middels het opstellen van iemands systeem van herkomst niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.

Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. Deelnemers krijgen door de vragende deelnemer een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.

Er ontstaat zo een tableau-vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien, door de opgestelde mensen te ondervragen over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens bij een persoon als gevolg van nare gebeurtenissen zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring, scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen latergeborenen (kinderen) onbewust en onbedoeld belasten waardoor ze uit balans zijn. Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider, brengen de representanten beweging in de stagnatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen.

De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar. De methode is niet onomstreden.[1][2]

De methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken over een familieopstellingen, maar een organisatieopstelling.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Velsen, J. (2013), Amsterdam, 3-Dimensionaal Systemisch Werk, handboek voor begeleiders van opstellingen, Velsen & Partner B.V.
 • Preiss, Indra Torsten (2008), Antwerpen, Gezonde verhoudingen: familieopstellingen voor gezin, relatie en organisatie, Archipel.
 • Ruppert, F. (2008), De verborgen boodschap van psychische stoornissen: de waarheid heelt de waan : een revolutionaire kijk op psychosen en vormen van schizofrenie en de helende werking van familieopstellingen, Akasha.
 • Nelles, W. (2007), De helende kracht van de werkelijkheid: familieopstellingen en het werk van Bert Hellinger, Het Noorderlicht.
 • Dykstra, I. (2006), Familieopstellingen met kinderen en jongeren, Ankh-Hermes.
 • Hellinger, Bert (2006), Hart tegen hard : familieopstellingen als instrument voor conflicthantering, Altamira-Becht.
 • Hellinger, B. (2004), De kunst van het helpen, Het Noorderlicht.
 • Stam, J. J. (2004); Het verbindende veld: organisatieopstellingen in de praktijk, Het Noorderlicht.
 • Hellinger, B. (2003), Erkennen wat er is: inleiding in het werk van Bert Hellinger, Het Noorderlicht.
 • Holitzka, M. (2003) Familieopstellingen voor paren: de invloed van familienetwerken op relaties: een praktijkboek gebaseerd op de systemische familietherapie van Bert Hellinger en anderen, Panta Rhei.
 • Holitzka, M. (2003), Conflictoplossing door familieopstellingen: het zichtbaar maken van de ouder-kind relatie : een praktijkboek gebaseerd op de systemische familietherapie van Bert Hellinger en anderen, Panta Rhei.
 • Ulsamer, B. (2003), Vliegen met sterke vleugels, Bert Hellingers familieopstellingen als basis voor geluk, Altamira-Becht.
 • Hellinger, B. (2002), De wijsheid is voortdurend onderweg: een rijke oogst aan teksten, Bert Hellinger, Het Noorderlicht.
 • Hellinger, B. (2002), De maat van het hart: korte therapeutische interventies, Bert Hellinger, Het Noorderlicht.
 • Weber, G. (2002), De praktijk van familieopstellingen: verdieping en verbreding van De verborgen dynamiek van familiebanden, Altamira-Becht.
 • Hellinger, B. (2001), Utrecht, De verborgen dynamiek van familiebanden, Altamira-Becht.
 • Berends, P. (2007), Maastricht, Systeemdynamische diagnose.
 • Franke, U. (2005), Als ik mijn ogen sluit, kan ik je zien, Opstellingen in de verbeelding en in individuele therapie, het Noorderlicht.