Fan Kuan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fan Kuan
Reizigers tussen de bergen en stromen (谿山行旅), inkt en kleur op een zijden doek [1] Nationaal Paleismuseum, Taipei[2]
Reizigers tussen de bergen en stromen (谿山行旅), inkt en kleur op een zijden doek

[1] Nationaal Paleismuseum, Taipei[2]

Persoonsgegevens
Geboren Fl. 900
Overleden 1020
Geboorteland China
Nationaliteit Chinees
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Noordelijke landschapsstijl uit de Song-dynastie.
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Fan Kuan (Chinees: 范寬, Hanyu pinyin: Fàn Kuān, Wade-Giles: Fan K’uan) (fl. 990–1020)[1] was een Chinees schilder van landschappen. Hij leefde ten tijde van de Song-dynastie en wordt gezien als een van de grootse kunstschilders van de 10e en 11e eeuw. Hij staat op de 59e plaats op Life’s lijst van de 100 belangrijkste mensen uit het vorige millennium.[3]

Leven en werk[bewerken]

Er zijn vrijwel geen biografische gegevens over hem bewaard gebleven. Het is bekend dat hij zijn eerste werk modelleerde naar dat van de kunstenaar Li Cheng (919–967), maar later de conclusie trok dat de natuur zijn ware leermeester was. Hij bracht het grootste deel van zijn leven in afzondering door in het Qiantanggebergte van Shanxi. Behalve dat hij een bewondering had voor de bergen in het noorden van China, is er verder niets over hem bekend.[4]

Fan Kuan’s bekendste werk is Reizigers tussen de Bergen en stromen, een grote hangende rol van zijde en beschilderd met inkt. Deze rol heeft in de loop der jaren voor vele kunstenaars als inspiratie gediend.[5] Fan Kuan baseerde zijn werk op het taoïstische principe van in afzondering leven. De tekening benadrukt de waarde van de natuur. Hoewel de tekening gezien wordt als goed voorbeeld van de landschapschilderstijl van de Song-dynastie, vertoont het werk ook tekenen van kunst uit de Tang-dynastie.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • Liu, Pingheng (1989). Shui mo yin yun, qi yun sheng dong de Zhongguo hui hua (水墨絪縕, 氣韻生動的中國繪畫) = Misty and Lively Chinese Painting. Taibei Shi: Guo li li shi bo wu guan (國立歷史博物館).
  • Ebrey, Patricia Buckley. The Cambridge Illustrated History of China. Cambridge: Cambridge University Press, 1999.
  • Sullivan, Michael. The Arts of China. Berkeley: University of California Press, 2008.
  1. a b Ebrey, Cambridge Illustrated History of China, 162.
  2. Liu, 50.
  3. Top 100 People of the Millennium
  4. Ebrey, Cambridge Illustrated History of China, 163.
  5. Sullivan, The Arts of China, 179.