Naar inhoud springen

Fanny (1961)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fanny
Lelie Caron in Fanny
Regie Joshua Logan
Producent Ben Kadish
Scenario Julius J. Epstein
Hoofdrollen Leslie Caron
Horst Buchholz
Maurice Chevalier
Charles Boyer
Muziek Harold Rome
Montage William Reynolds
Cinematografie Jack Cardiff
Distributie Warner Bros.
Première Vlag van Verenigde Staten 28 juni 1961
Vlag van Frankrijk 9 maart 1962
Genre Tragikomedie
Speelduur 134 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opnamelocaties Marseille
Opbrengst $ 4 500 000
Overige nominaties 9: Oscar voor beste film, Oscar voor beste acteur (Charles Boyer), Oscar voor beste camerawerk, Oscar voor beste originele muziek en Oscar voor beste montage (1962); Golden Globe voor beste film - drama, Golden Globe voor beste drama-acteur (Maurice Chevalier), beste drama-actrice (Leslie Caron) en beste originele filmmuziek (1962)
Voorloper Marius (1931), Fanny (1932) en César (1936)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fanny is een Amerikaanse film van Joshua Logan die werd uitgebracht in 1961.

Fanny is de verfilming van de gelijknamige Broadwaymusical uit 1954, die gebaseerd is op de Marseille-trilogie van Marcel Pagnol.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de Vieux-Port van Marseille, meer bepaald in de Bar de la Marine, tijdens het Interbellum. Fanny is een schelpenverkoopstertje en de dochter van Honorine, de plaatselijke visverkoopster. Ze is sinds lang verliefd op Marius, de zoon van César, de patron van de Bar de la Marine. Ook Marius houdt van Fanny maar hij geeft niet echt toe aan zijn gevoelens. Marius droomt immers van 'elders'. Zijn kop wordt zot gemaakt door Piquoiseau, bijgenaamd de admiraal, die zelf nooit is kunnen vertrekken. Marius voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken door de zee en het avontuur. Daardoor kan hij zijn ware gevoelens voor Fanny niet juist inschatten.

Om Marius jaloers te maken laat Fanny zich de avances van de rijke veel oudere zeilmaker Panisse welgevallen. Haar manoeuvre lukt en daarop verklaart Marius haar zijn liefde. Als Honorine haar dochter met Marius in bed betrapt, klopt ze heel verontwaardigd bij César aan. Beide ouders vinden het dan ook meer dan gepast dat hun kinderen zo spoedig mogelijk trouwen. Wanneer Marius net dan eindelijk de gelegenheid krijgt om aan te monsteren en per schip de wereld te verkennen begrijpt Fanny hem en offert ze zich op. Ze blijft alleen achter, overmand door verdriet. Wat later stemt ze toe in een huwelijk met Panisse, zo heeft haar kind meteen een vader.

Na een lange afwezigheid komt Marius weer thuis in Marseille. Hij gaat zijn vader opzoeken en ontmoet wat later Fanny en Panisse. Hij verneemt dat Fanny met Panisse is getrouwd en dat ze moeder is geworden, van Césariot die al een flinke jongen is geworden. Al vlug heeft hij uitgerekend dat hij de vader is. Panisse geeft Marius te verstaan dat, als hij Fanny met zich wil meenemen, Césariot bij hem zal blijven. Waarop Marius misnoegd van het toneel verdwijnt.

Op een dag voert de admiraal Césariot met zijn bootje tot bij Marius. Deze werkt in een garage buiten Marseille. Panisse, die een zwak hart heeft, verneemt dat zijn zoon is verdwenen en hij valt flauw. Fanny komt haar zoon op het spoor en vindt hem bij Marius. Ze neemt hen alle twee mee naar haar huis. Panisse zegt dat hij altijd heeft geweten dat Fanny en Marius van elkaar zijn blijven houden. Vanop zijn ziekbed dicteert hij een brief waarin hij de wens uitdrukt dat Fanny en Marius trouwen. Op die manier zal hij rustig kunnen sterven in de wetenschap dat Césariot een 'echte' vader zal hebben.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Leslie Caron Fanny Cabanisse
Horst Buchholz Marius Ollivier
Charles Boyer César Ollivier, de vader van Marius, baas van de Bar de la Marine
Maurice Chevalier Honoré Panisse, de zeilmaker en -hersteller
Georgette Anys Honorine Cabanisse, de moeder van Fanny
Salvatore Baccaloni Escartefigue, de kapitein van de veerboot
Lionel Jeffries monsieur Brun, verificateur bij de douane
Raymond Bussières Piquoiseau, de admiraal
Victor Francen de oudere broer van Panisse

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]