Fanny Hill (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fanny Hill
Alternatieve titel(s) Memoirs of a woman of pleasure
Regie James Hawes
Producent Nigel Marchant
Scenario Andrew Davies
John Cleland (novel)
Hoofdrollen Rebecca Night
Alex Robertson
Distributie Sally Head
Genre Drama
Speelduur 100 minuten
Taal Engels
Land Groot-Brittannië
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fanny Hill: Memoirs of a woman of pleasure is een ondeugend en licht erotisch kostuumdrama uit 2007, naar het gelijknamig boek "Fanny Hill" van de Britse schrijver John Cleland (1709–1789). De film speelt zich af in het Londen van de 18e eeuw.

Het boek[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek Fanny Hill (uitgave uit 1910).

In het 18e-eeuwse Engeland zorgde deze roman voor opschudding wegens de – voor die tijd – expliciete seksuele toon van het werk. Na de publicatie in twee delen, in resp. 1748 en 1749, werd de auteur samen met de uitgever beschuldigd van schending van de goede zeden. Tijdens het proces nam John Cleland afstand van zijn boek, maar dat mocht niet baten. Hij werd veroordeeld en zat opnieuw daar waar hij naar eigen zeggen het boek had geschreven: in de Londense gevangenis.[1]

Synopsis[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Wanneer de jonge en onschuldige Fanny Hill haar ouders verliest tijdens de pokkenepidemie, besluit ze naar Londen te gaan, onder aandringen van haar ex-schoolvriendin Esther Davies. Zij belooft aan Fanny een avontuurlijk leven en financiële onafhankelijkheid, indien ze bereid is om de heren te dienen. Ze vindt werk bij de manipulatieve Mrs. Brown, die haar introduceert in de wereld van passie en seks. Fanny leert daar haar grote liefde Charles kennen. Wanneer hun verhouding aan het licht komt, verbant de vader van Charles hem naar de West Indies. Fanny blijft achter met hoge schulden en besluit uit geldnood de maîtresse van Mr. H. te worden. Ze kan zich echter niet aan hem geven en de jaloerse Mr. H. dumpt haar. Ontredderd leeft zij in de straten van Londen, tot zij een onbekende man in nood helpt. Deze man blijkt zeer gefortuneerd te zijn en beloont haar rijkelijk. Fanny besluit haar onzedelijke leven achter zich te laten en op zoek te gaan naar haar grote liefde Charles.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Rebecca Night Fanny Hill
Alex Robertson Charles
Alison Steadman Mrs. Brown
Hugo Speer Mr. H
Samantha Bond Mrs. Coles
Carli Norris Phoebe
Joanna Miller Emma
Richard Riddell William
Philip Jackson Mr. Crofts
Edward Hardwicke Mr. Goodyear

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

De film toont hoe een jonge dame in de 18e eeuw in een bordeel Londen terechtkomt en tracht te overleven. Thema's als bedrog, liefde, haat, passie, verdriet en rijk versus arm vinden een centrale plaats in deze film.

Beeld en muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de ganse film worden de personages bijna nooit in long shot gefilmd. De regisseur maakt bijna exclusief gebruik van technieken tussen de medium shot en de big close-up. De regisseur speelt ook handig met de scherptediepte tijdens verschillende scènes om nadruk te leggen op een bepaalde personage. In film krijgt het geluid een belangrijke plaats, vooral de erg romantische soundtrack trekt regelmatig de aandacht met sterke prestaties in de surround.

Mise-en-scène[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur James Hawes legt het verhaal van Fanny Hill vast door haar haar verhaal zelf te laten vertellen met een veelheid van pikante details en minder fraaie anekdotes die haar niet altijd in het beste daglicht stellen. Rebecca Night vertelt het verhaal van Fanny met zoveel overtuiging en plezier, met een air die verleiding en zelfbewustzijn uitstraalt, dat de toeschouwer aanvankelijk misschien een beetje verbouwereerd, maar altijd met een gevoel van heel veel sympathie voor haar persoon, toekijkt.

Filmgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Meer dan 200 jaar nadat John Cleland de erotische roman Fanny Hill - een zelfportret van een dame van plezier schreef, is het meerdere malen verfilmd: