Fanovana-newtonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fanovana-newtonia
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Vangidae (Vanga's)
Geslacht:Newtonia (Newtonia's)
Soort
Newtonia fanovanae
Gyldenstolpe, 1933
Fanovana-newtonia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Fanovana-newtonia (Newtonia fanovanae) is een endemische vogelsoort uit de familie vanga's (Vangidae), een familie van zangvogels die alleen op Madagaskar voorkomt.

Beschrijving[bewerken]

De Fanovana-newtonia lijkt meer op een vliegenvanger dan op een vanga. Het is een 12 cm grote insectenetende vogel, bruin gekleurd op de rug en bleekwit van onder. Hij onderscheidt zich van de andere Newtonia's door de duidelijk rode staart.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De vogel was voor de wetenschap alleen bekend door een in 1931 verzameld exemplaar in het middenoostelijk deel van Madagaskar bij de plaats Fanovana. Tussen 1989 en 2005 werd de vogel opnieuw ontdekt in de nationale parken Andohahela en Zahamena en de reservaten Ambatovaky en Tsitongambarika. Het is een vogel van vochtig, groenblijvend regenbos met grote bomen.

Status[bewerken]

Dit type leefgebied wordt bedreigd door houtkap en andere vormen van ontbossing ten behoeve van de landbouw en voedselvoorziening voor een steeds groeiende bevolking. Daarom staat staat de Fanovana-newtonia op de internationale Rode Lijst van de IUCN.[1]