Fantastic Beasts and Where to Find Them

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden voor het artikel over het boek waarop deze film is gebaseerd.
Fantastic Beasts
and Where to Find Them
Filmkostuums van (van links naar rechts) Mary Lou Barebone, Credence Barebone en Seraphina Picquery
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie David Yates
Producent David Heyman
J.K. Rowling
Steve Kloves
Lionel Wigram
Scenario J.K. Rowling
Gebaseerd op Fantastic Beasts and
Where to Find Them

van J.K. Rowling
Hoofdrollen Eddie Redmayne
Katherine Waterston
Dan Fogler
Alison Sudol
Ezra Miller
Samantha Morton
Jon Voight
Carmen Ejogo
Colin Farrell
Muziek James Newton Howard
Montage Mark Day
Cinematografie Phillipe Rousselot
Productiebedrijf Heyday Films
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 10 november 2016 (New York)
Vlag van België 16 november 2016
Vlag van Nederland 17 november 2016
Genre Fantasy
Speelduur 133 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 180 miljoen
Opbrengst US$ 814 miljoen[1]
Vervolg Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fantastic Beasts and Where to Find Them is een Brits-Amerikaanse fantasyfilm uit 2016 die geïnspireerd is op het gelijknamige boek van J.K. Rowling. De film is een spin-off van de Harry Potterfilmserie. Het script is geschreven door J.K. Rowling en is geregisseerd door David Yates, die ook de laatste vier Harry Potterfilms regisseerde. De film ging in première op 10 november 2016 op de Juilliard School in New York.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1926 arriveert Newt Scamander in New York voor een congres van magiërs. Bij zich heeft hij een magische koffer waarin allerhande magische wezens huizen. Als de wezens echter bij een botsing met de dreuzel Jacob Kowalski uit de koffer ontsnappen zorgt dat ervoor dat de Amerikaanse magische autoriteiten achter Newt aan gaan. Ondertussen komen ook de verhoudingen tussen de magische en niet-magische wereld op scherp te staan.[2]

Gelijktijdig vinden er incidenten plaats waarbij een enorme magische kracht vernielingen aanricht en senator Henry Shaw Jr. doodt. Dit is koren op de molen van de New Salem Philanthropic Society, een dreuzelbeweging die meent dat tovenaars en heksen echt bestaan en gevaarlijk zijn. Deze beweging wordt geleid door Mary Lou Barbot, die haar geadopteerde kinderen als slaven misbruikt en dwingt propaganda voor de beweging te verspreiden.

Newt overtuigt Jacob hem te helpen de ontsnapte dieren terug te vinden. Tina Goldstein, een ontslagen Schouwer, probeert de zaak bij de autoriteiten aan te kaarten om haar baan terug te krijgen, maar dit loopt helemaal mis. MACUSA, de Amerikaanse tegenhanger van het Ministerie van Toverkunst, geeft Newts dieren de schuld van de incidenten en de directeur van Magische Veiligheid Percival Graves veroordeelt hem en Tina ter dood en wil Jacobs geheugen wissen. Net op tijd worden ze door Tina's zus Queenie gered. Zij en Jacob krijgen gevoelens voor elkaar, hoewel de Amerikaanse toverwet relaties tussen tovenaars of heksen en dreuzels verbiedt.

Percival Graves probeert Koenraad Barbot, de zoon van Mary Lou Barbot, te benaderen. Hij blijkt een Obscurus te bezitten, een magische destructieve parasiet die zich ontwikkelt als magische kinderen hun magie (moeten) onderdrukken. Zijn Obscurus is ontstaan omdat hij zijn magie had moeten verbergen voor zijn magie hatende pleegmoeder, en door zijn sterke magische krachten is hij een van de weinige kinderen die met een Obscurus volwassen wordt en niet voortijdig overlijdt. Graves probeert Koenraad voor zijn karretje te spannen door hem aan te bieden hem van zijn dominante pleegmoeder te verlossen. Koenraad raakt buiten zinnen en richt als Obscurus enorme vernielingen aan.

Uiteindelijk worden Barbot en Graves door Newt en zijn groep in de metro aangetroffen. De Schouwers van MACUSA komen echter tussenbeide en desintegreren Koenraad, maar een klein fragment van de Obscurus ontsnapt. Graves geeft toe dat hij de magische gemeenschap wilde ontmaskeren en roept woedend uit dat MACUSA de no-majs meer beschermt dan de magische gemeenschap zelf. Hierdoor beseffen Newt en de Schouwers dat Graves niet is wie hij zegt dat hij is. Met behulp van een spreuk wordt Graves ontmaskerd als Gellert Grindelwald en wordt hij afgevoerd naar de gevangenis.

Newt gebruikt zijn dondervogel Frank om een regenbui te ontketenen met magische krachten: iedere dreuzel die nat wordt vergeet alles over de magische gebeurtenissen. Ook Jacob moet ondanks zijn hulp alles vergeten: regels zijn regels. Terwijl de regen zijn geheugen wist kust Queenie hem. (Kanttekening: de magische regen bevat een speciaal 'gif' waardoor iedereen die onder de regen staat, alleen maar slechte herinneringen vergeet[3]. Dit verklaart dus voor een deel het einde van deze en het begin van de volgende film.)

De volgende dag gaat Jacob zoals gewoonlijk naar zijn werk in een fabriek. Opeens loopt er een voor hem onbekende man tegen hem aan (dit is Newt) die ongemerkt hun koffers omwisselt. In de koffer zitten zilveren eierschalen die als onderpand kunnen dienen voor een lening zodat Jacob een eigen banketbakkerij op kan zetten. Newt besluit weer terug te gaan naar Europa en neemt afscheid van Tina, maar belooft dat hij terug zal komen om haar weer op te zoeken.

Jacob opent kort daarna zijn bakkerij, die erg succesvol blijkt te zijn vanwege Jacobs baksels, die onbewust op de fabeldieren van Newt zijn geïnspireerd. Queenie bezoekt Jacob in zijn bakkerij. Hij lijkt haar niet te herkennen, maar dan verschijnt er opeens een grote glimlach van herkenning op zijn gezicht.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur / Actrice Rol
Eddie Redmayne Newt Scamander
Katherine Waterston Tina Goldstein
Dan Fogler Jacob Kowalski
Alison Sudol Queenie Goldstein
Ezra Miller Credence Barebone
Colin Farrell Percival Graves
Carmen Ejogo Seraphina Picquery
Samantha Morton Mary Lou Barebone
Ron Perlman Gnarlack
Jon Voight Henry Shaw Sr.
Josh Cowdery Henry Shaw Jr.
Ronan Raftery Langdon Shaw
Faith Wood-Blagrove Modesty Barebone
Jenn Murray Chastity Barebone
Kevin Guthrie Abernathy
Gemma Chan Madam Ya Zhou
Martin Oelbermann Heinrich Eberstad
Wunmi Mosaku Beryl
Dan Hedaya Red
Johnny Depp Gellert Grindelwald
Zoë Kravitz Leta Lestrange

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Warner Bros. Pictures maakte in september 2013 bekend dat J.K. Rowling het script zou gaan schrijven voor een nieuwe film in de Harry Potterfranchise en dat die film gebaseerd zou zijn op het boekje Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. Rowling vertelde zelf dan ook dat de nieuwe films geen prequel of sequelserie zouden zijn, maar een spin-off.[4] In april 2015 werd bekendgemaakt dat acteur Eddie Redmayne de hoofdrol in de film zou gaan spelen.[5]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fantastic Beasts and Where to Find Them (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 9 april 2016 werd aangekondigd dat de originele filmmuziek zal worden gecomponeerd door James Newton Howard. Het belangrijkste Harry Potter-muziekthema Hedwig's Theme van John Williams uit eerdere films is ook meegenomen in Fantastic Beasts and Where to Find Them. Op 18 november 2016 werd de officiële soundtrack uitgebracht door WaterTower Music.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]