Fastned

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fastned
Fastned
Oprichting 1 februari 2012
Oprichter(s) Bart Lubbers & Michiel Langezaal
Land Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam
Werknemers 24 (2018)[1]
Producten Elektrische brandstof
Sector Laadstations
Omzet/jr ± € 6.400.000 (2019)
Marktkapitalisatie 177,2 miljoen (28 januari 2020)
Website fastned.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Fastned station met zonnepaneel overkapping

Fastned is een onderneming die een snellaadnetwerk langs het Nederlandse hoofdwegennet bouwt en exploiteert. Deze laadinfrastructuur is bedoeld om elektrische auto's in korte tijd te laden. De laadstations liggen langs snelwegen op verzorgingsplaatsen waar ook benzinestations gevestigd zijn en twee stations liggen in stedelijke gebieden (Den Haag en Haarlem). Tevens gaat Fastned supersnelle laadstations bouwen in Londen en Duitsland. De stations hebben een overkapping die uit zonnepanelen bestaat. Standaard zijn ze voorzien van twee snelladers.

Het laden wordt gestart, gestopt en betaald met een app op de smartphone. Tesla's kunnen laden met speciale Tesla adapters. Er zijn geen starttarieven en er is een vaste elektriciteitsprijs. De stations zijn onbemand en op een aantal is camerabewaking aanwezig.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Fastned werd op 24 februari 2012 in Amsterdam opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal. In april 2012 heeft Fastned in concurrentie met andere een concessie verkregen voor 15 jaar voor de exploitatie van 201 laadstations langs rijkswegen. In november 2013 werden eerste 4 stations geopend. Het eerste operationele oplaadpunt was Verzorgingsplaats Palmpol. Op 9 juli 2014 ging Fastned naar de beurs. In maart 2016 werd begonnen met het plaatsen van Tesla adapters. In 2017 had Fastned 63 stations in Nederland gerealiseerd; waren er rechten verworven om in Duitsland stations te bouwen en werd er een overeenkomst met Van der Valk Hotels gesloten om tientallen stations op hun locaties te bouwen.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Snellader met 3 plugs:
AC, CHAdeMO, CCS

De laadstations zijn voorzien van diverse plugtypes: CCS, CHAdeMO, AC stekkers en Tesla adapters. Op een aantal populaire stations zijn twee CHAdeMO adapters waardoor twee Tesla's gelijktijdig op hogere snelheid kunnen laden.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Zesentwintig pomphouders hebben op grond van de benzinewet een kort geding aangespannen om te voorkomen dat oplaadpalen voor elektrische auto's op gratis parkeerplaatsen achter pompstations opgesteld mogen worden. In 2013 heeft het Gerechtshof hen in het ongelijk gesteld en in 2014 is in hoger beroep bekrachtigd dat de Nederlandse Staat in 2012 concessies mocht uitgeven voor snellaadstations langs de snelweg.[bron?]

Verdere ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2016 opende oud-premier Balkenende nabij Goes het vijftigste snellaadstation van Fastned, waarmee het netwerk een landelijke dekking had bereikt. Ruim een jaar later, op 6 april 2017, kon het bedrijf melden, dat de eerste twee laadstations kostendekkend waren geworden. Door de groei van het elektrisch wagenpark zal het bedrijf op termijn winstgevend worden, zo is de verwachting.[2] Inmiddels is het aantal Fastned stations gegroeid tot ruim boven de 100 stuks.[3]. In het vierde kwartaal van 2019 haalde Fastned een omzet van 1,7 miljoen EUR, hoger dan de omzet van het gehele jaar 2018.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]