Fastned

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fastned
Logo
Beurs Euronext: FASTNED
Rechtsvorm Naamloze vennootschap
Oprichting 1 februari 2012
Oprichter(s) Bart Lubbers & Michiel Langezaal
Sleutelfiguren Michiel Langezaal (CEO), Bart Lubbers (voorzitter)
Land Nederland
Hoofdkantoor James Wattstraat 77R, Amsterdam
Werknemers 109 (31 dec. 2021)
Producten Laadstations voor elektrische auto's
Sector energie
Omzet/jaar € 12,5 miljoen (2021)
Winst/jaar € –24,6 miljoen (2021)
Marktkapitalisatie € 618 miljoen (12 aug. 2022)
Website fastned.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Fastned-station met zonnedak

Fastned is een onderneming die een snellaadnetwerk langs het Europese hoofdwegennet bouwt en exploiteert. Deze laadinfrastructuur is bedoeld om elektrische auto's in korte tijd te laden.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De laadstations staan op verzorgingsplaatsen waar vaak ook benzinestations gevestigd zijn en in stedelijke gebieden. Fastned is actief in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland en Frankrijk. De meeste stations hebben een overkapping die uit zonnepanelen bestaat. Standaard zijn ze voorzien van meerdere snelladers. Op 31 december 2021 telde Fastned 188 laadstations waarvan 132 in Nederland en 31 in Duitsland.[1]

Op 31 december 2021 waren de belangrijkste aandeelhouders Wilhelmina-Dok BV, met 44% van de aandelen, en Carraig Aonair Holding BV met 26% van de aandelen. Bart Lubbers en Michiel Langezaal zijn de enige aandeelhouders van deze twee besloten vennootschappen.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Snellader met 3 plugs:
AC, CHAdeMO, CCS

Het laden wordt gestart, gestopt en betaald met een app op de smartphone. Er zijn geen starttarieven en er is een vaste elektriciteitsprijs. De stations zijn onbemand, op een aantal is wel camerabewaking aanwezig.

De laadstations zijn voorzien van diverse plugtypes: CCS, CHAdeMO, AC-stekkers en Tesla-adapters. Op een aantal veel gebruikte stations zijn twee CHAdeMO adapters aanwezig waardoor twee Tesla's gelijktijdig op hogere snelheid kunnen laden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 2012 te Amsterdam opgericht door Bart Lubbers en Michiel Langezaal. In dat jaar verkreeg Fastned een concessie voor 15 jaar voor de exploitatie van 201 laadstations langs Nederlandse rijkswegen. In 2013 werden de eerste vier stations geopend. Het eerste operationele oplaadpunt was Verzorgingsplaats Palmpol. In juli 2014 ging de onderneming naar de Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX), een digitale effectenbeurs voor startende bedrijven, het gaf zo'n vier miljoen aandelen uit tegen € 10 per stuk.[2] In 2019 verhuisde de notering naar de Euronext Amsterdam.

In 2016 opende oud-premier Balkenende aan de A58 nabij Goes het vijftigste snellaadstation van Fastned, waarmee het netwerk een landelijke dekking had bereikt. In 2016 werd begonnen met het plaatsen van Tesla-adapters. In 2017 werden er rechten verworven om in Duitsland stations te bouwen en werd er een overeenkomst met Van der Valk Hotels gesloten om tientallen stations met snellaadpalen op hun parkeerterreinen te bouwen. In hetzelfde jaar kon het bedrijf melden dat de eerste twee laadstations kostendekkend waren geworden.

In 2019 is het aantal stations gegroeid tot boven de honderd stuks.[3] In 2018 werden de eerste laadstations in het Verenigd Koninkrijk operationeel, in 2020 werden België, Frankrijk en Zwitserland toegevoegd aan de lijst van landen met Fastned-laadgelegenheden.

In februari 2021 deed het bedrijf een aandelenemissie ter waarde van € 150 miljoen.[4] Er werden 1,9 miljoen nieuwe certificaten van aandelen verkocht tegen een prijs van € 80 per stuk. Met de opbrengst gaat Fastned versneld nieuwe laadstations bouwen.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Zesentwintig pomphouders hebben op grond van de benzinewet een kort geding aangespannen om te voorkomen dat oplaadpalen voor elektrische auto's op gratis parkeerplaatsen achter pompstations opgesteld mogen worden. In 2013 heeft het Gerechtshof hen in het ongelijk gesteld en in 2014 is in hoger beroep bekrachtigd dat de Nederlandse Staat in 2012 concessies mocht uitgeven voor snellaadstations langs de snelweg. Pomphouders zijn daarnaast gerechtigd enkele laadpalen te plaatsen in hun station. In april 2021 heeft de rechtbank Den Haag bepaald dat Fastned een winkel en toiletten bij haar laadstations mag realiseren, omdat de Staat, als grondeigenaar van alle verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen, Fastned die voorzieningen niet kan weigeren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]