Fatma Betül Sayan Kaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fatma Betül Sayan Kaya
Plaats hier een foto
Geboren 31 januari 1981
Geboorteplaats Istanboel
Land Vlag van Turkije Turkije
Partij Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij)
Functies
2017–heden Minister van gezin en sociaal beleid
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Fatma Betül Sayan Kaya (Istanboel, 31 januari 1981) is een Turks politica. Sinds 24 mei 2016 fungeert ze als minister van Gezin en Sociaal Beleid. Ze is de enige vrouw in het kabinet van Binali Yıldırım.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ze is afgestudeerd in de technische informatica aan de Bilkent Universiteit in Ankara. Ze werkte hierna als een projectingenieur in Istanboel. Later ging ze naar de Verenigde Staten en studeerde aan de New York-universiteit. Na te zijn teruggekeerd in Turkije studeerde ze medicijnen aan de Universiteit van Istanboel. Tussen 2009 en 2012 adviseerde ze de latere president Recep Tayyip Erdoğan. Kaya was kandidaat voor de AKP tijdens de verkiezingen van juni 2015, maar doordat de regeringsonderhandelingen mislukten raakte ze niet verkozen. In november 2015 werd ze uiteindelijk minister van Gezin en Sociaal Beleid.

Bezoek aan Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 maart 2017 was Kaya op bezoek in Duitsland, toen de Nederlandse regering de landingsrechten introk van de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu. Hij had het Turkse electoraat in Nederland willen toespreken voor het referendum van 26 april over de staatshervorming, hetgeen de Nederlandse regering onwenselijk vond. Daarop vroeg Ankara aan minister Kaya om naar Rotterdam te rijden en de plaats van Cavusoglu in te nemen.

Samen met haar konvooi werd Kaya bij het Turks consulaat tegengehouden door de politie.[1] Later op de avond werd ze onder politie-escorte naar Duitsland begeleid.[2]

Onderhandelingen tussen de Nederlandse en Turkse autoriteiten over de mogelijkheid van een kleinschalige en besloten bijeenkomst in een consulaat of ambassade liepen uit op een diplomatieke escalatie. Na een oproep op sociale media om massaal naar de toespraak van Kaya te komen werd deze verboden. Dit leidde tot ongeregeldheden in Rotterdam, waarbij onder meer politiehonden werden ingezet. De Turkse regering noemde het Nederlandse optreden "fascistisch".