Fatma Koşer Kaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fatma Koşer Kaya
Fatma Koşer Kaya
Algemene informatie
Volledige naam Fatma Koşer Kaya
Geboren 20 februari 1968
Functie wethouder van Amersfoort
Sinds 20 juni 2018
Partij D66
Titulatuur mr.
Alma mater Katholieke Universiteit Brabant
Politieke functies
2004-2012,
2015-2017
lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
2013-2014 wethouder van Wassenaar
2018-heden wethouder van Amersfoort
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Fatma Koşer Kaya (Çarşamba (Turkije), 20 februari 1968) is een Nederlands politica namens D66. Van 8 september 2004 tot 20 september 2012 en van 19 augustus 2015 tot 23 maart 2017 was ze lid van de Tweede Kamer. Van 11 februari 2013 tot 2 juni 2014 was ze wethouder in Wassenaar. Sinds 20 juni 2018 is zij wethouder in Amersfoort.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Koşer Kaya emigreerde op zesjarige leeftijd met haar moeder, drie broers en twee zussen van Turkije naar het Nederlandse Bergen op Zoom. Tussen 1987 en 1993 studeerde ze Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Brabant, waarna ze enige tijd als griffier en advocaat werkzaam was. In 1998 trad ze als jurist bij de FNV in dienst. Als advocaat en procesjurist heeft Koşer Kaya zich voornamelijk toegelegd op het arbeidsrecht, sociaal verzekeringsrecht en internationaal privaatrecht.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 september 2004 kwam ze tussentijds in de Kamer, als opvolger van Francine Giskes. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond zij zesde op de kandidatenlijst van D66. De partij behaalde drie zetels, maar omdat ze met 34.564 voorkeurstemmen meer dan een kwart van de kiesdeler had gehaald, werd ze herkozen als Kamerlid, ten koste van Bert Bakker. Koşer Kaya hield zich in het parlement onder meer bezig met de portefeuilles Financiën, Sociale Zaken, Jeugd & Gezin, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Emancipatie. In 2010 werd Koşer Kaya woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid en nam ze zitting in de commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. Verder was ze bezig met initiatiefwetten om het ontslagrecht en het ambtenarenrecht te hervormen. In januari 2012 kreeg haar initiatiefwet pensioenfondsbesturen die zij samen met Stef Blok (VVD) indiende, een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel regelt dat pensioengerechtigden naast werkgevers en werknemers mee kunnen praten over hun pensioen.

Tijdens verkiezingen kreeg Koşer Kaya veel voorkeurstemmen omdat zij heeft gestreden voor de vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling van migranten.[bron?] Koşer Kaya stemde in 2006 als enige van haar fractie tegen de Wet Inburgering van minister Rita Verdonk. Tijdens de verkiezingen van 2012 kwam zij op voor de rechten van de Turks-Nederlandse LHBT-gemeenschap. In datzelfde verkiezingsjaar stond zij op de Turkse-boot op de Canal Parade tijdens de Amsterdam Gay Pride. Daar werd door een deel van de Turks-Nederlandse gemeenschap negatief op gereageerd. De Facebook- en Twitter-pagina’s van Koşer Kaya stonden vol met boze en soms dreigende reacties. Zij gaf aan dat zij niet wijkt van haar principes: "De grondwet is mijn handboek. Voor mij is de vrijheid om te zeggen wat je vindt leidend. Je moet in Nederland de vrijheid hebben om je leven te leiden zoals je dat wilt. Wat je ook gelooft en waar je ook vandaan komt gelijke behandeling geldt voor iedereen en kan niet selectief gebruikt worden."

Voorkeurstemmen[bewerken | brontekst bewerken]

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2006 voerde de in Den Haag gevestigde belangenorganisatie Turks Forum een landelijke campagne om Koşer Kaya met voorkeurstemmen in de Kamer te kiezen. Reden daarvoor was dat D66 de kandidate niet had gedwongen een standpunt over de Armeense Genocide in te nemen. De PvdA en CDA hadden dat wel gedaan en Turkse kandidaten die vervolgens weigerden de genocide te erkennen werden door die partijen van hun kieslijst geschrapt, voor Turks Forum en andere organisaties een reden voor een boycot. Koşer Kaya zelf verklaarde in de kwestie afzijdig te zijn daar ze niet meer in Turkije woont.

Op 7 december 2006 berichtte het televisieprogramma NOVA dat een medewerker van het Turkse ministerie van geloofszaken een dag voor de verkiezingen per e-mail een advies aan ongeveer 200.000 in Nederland wonende Turken zou hebben gestuurd om op Fatma Koşer Kaya te stemmen. De VVD en D66 in de Tweede Kamer uitten zorgen over de onthulling en spraken over inmenging in Nederlandse interne aangelegenheden door een buitenlandse mogendheid. Uit een brief van minister Bot van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer bleek dat de e-mail uit Utrecht kwam.[2] De Turkse regering ontkende iedere betrokkenheid bij de affaire. Bot schreef dat hij 'geen reden' had om hier aan te twijfelen, maar dat hij de Turkse regering toch had gevraagd een nader onderzoek in te stellen naar de herkomst en verspreiding van de e-mail.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stond Koşer Kaya op een onverkiesbare plek en keerde ze niet terug in de Tweede Kamer. Op 11 februari 2013 werd ze wethouder in Wassenaar.[3] Deze functie oefende ze uit tot 2 juni 2014. Op 19 augustus 2015 werd ze opnieuw geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer als opvolger van de teruggetreden Gerard Schouw.[4] In september 2016 maakte ze bekend zich niet kandidaat te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.[5] Sinds 20 juni 2018 is zij wethouder in Amersfoort.[1]

Naast haar politieke loopbaan is zij voorzitter van Stichting Humanity in Action Nederland en lid van de Raad van Toezicht van het Zuiderstrandtheater.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fatma Koşer Kaya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.