Fauzaya Talhaoui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fauzaya Talhaoui
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Fauzaya Talhaoui
Geboren Beni-Chiker, 1 november 1969
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij 1999 - 2003 AGALEV
2004 - 2008 Spirit
2008 - 2008 Vl.Pro
2008 - heden sp.a/Vooruit
Functies
1999 - 2003 Volksvertegenwoordigster[1]
2004 - 2007 Gecoöpteerd senator
2007 - 2018 Gemeenteraadslid Antwerpen
2011 - 2014 Senator[2]
2018 - heden Provincieraadslid Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Fauzaya Talhaoui (Beni-Chiker, 1 november 1969) is een Belgische politica van Marokkaanse afkomst.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De uit Marokko afkomstige Fauzaya Talhaoui werd licentiaat in de Rechten, met specialisatie internationaal recht en mensenrechten.

Zij ging als academisch onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen werken. Zij was actief betrokken in de Universitaire Coöperatie tussen de Marokkaanse Universiteiten van Oujda en Tanger en de Antwerpse universiteit. Ook was ze betrokken bij IMaMS (de leerstoel voor Marokkaanse en Mediterrane Studies) en werkte aan : '4de pijler ontwikkelingssamenwerking met Marokko: samenwerkingsverbanden tussen verenigingen in de Marokkaanse Diaspora in België en de dorpen in de Marokkaanse regios Oriental en Tanger-Tétouan', 'Economische samenwerkingen tussen Marokko en België: Havenbedrijf Antwerpen met Tanger Med' en 'Universitaire samenwerking met de 'Mohamed Premier Universiteit te Oujda[3] en de Abdelmalek Essaâdi Universiteit te Tétouan[4]'. Haar laatste wetenschappelijke bijdrage dateerde uit 1997[5].

Fauzaya Talhaoui begon haar politieke loopbaan bij Agalev nadat haar zuster Hafida, voorzitster van Advocaten Zonder Grenzen, het voorstel van toenmalig Agalev-senator Eddy Boutmans weigerde om zich kandidaat te stellen voor de Kamer te Antwerpen in 1999. Daarvoor zat ze even namens Antwerpen 94 (CVP-VU) in de (toen niet verkozen) districtsraad van Merksem[bron?]. Voor deze partij was ze van 1999 tot 2003 lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor Agalev (1999-2003) als tweede Belgisch volksvertegenwoordiger van Marokkaanse afkomst (de eerste was Chokri Mahassine). Van 1999 tot 2003 was ze tevens plaatsvervangend lid van de parlementaire assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Binnen de partij hield zij zich bezig met feminisme.[6]

Na de omvorming van Agalev tot Groen! en het verbod op kartelvorming met andere progressieve partijen waren er geruchten (in verschillende media) van haar overstap naar VLD of sp.a, maar uiteindelijk kandideerde zij in 2004 als eerste opvolger op de Europese sp.a-spirit-kartellijst voor de Europese Vrije Alliantie (EVA), doch geraakte Talhaoui niet verkozen. In hetzelfde jaar coöpteerde de sp.a haar in de Senaat, waar zij als spirit-lid opereerde. Zij legde zich met name toe op de juridische positie van de allochtone en met name Marokkaanse vrouw, en op de sociale, politieke en rechtspositie van de Nieuwe Vlamingen van Maghrebijnse en andere allochtone afkomst. Ze bleef gecoöpteerd senator tot in 2007. Ook was ze van 2004 tot 2007 lid van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad.

Bij de gemeente- en districtsraadsverkiezingen op 8 oktober 2006 werd Fauzaya Talhaoui in Antwerpen met 6106 voorkeurstemmen verkozen tot gemeenteraadslid. Op 3 december 2008 stapte zij uit de VlaamsProgressieven en koos daarmee voor de lijn-Anciaux, die uit het kartel SP.a-Spirit in een nieuw te vormen partij wilde doen ontstaan. Met haar keuze bleef zij haar doelstellingen inzake progressieve frontvorming (die haar ook uit Groen! hadden doen stappen) getrouw en stapte over naar de vernieuwde sp.a .

Bij de federale verkiezingen van 2010 werd zij verkozen als eerste opvolger op de SP.a Senaatslijst met 26.861 voorkeurstemmen[7]. Door de lange regeringsvorming volgde ze pas eind 2011 Frank Vandenbroucke op als senator en bleef dit tot in 2014. Bij de gemeente- en districtsraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 werd Fauzaya Talhaoui in Antwerpen (stad) met 1699 voorkeurstemmen herverkozen tot gemeenteraadslid, tevens zij werd ook verkozen als districtsraadlid met 1321 voorkeurstemmen en met 6836 voorkeurstemmen op de provincielijst, twee mandaten die zij niet heeft opgenomen. Bij de Kamerverkiezingen van 2014 stond ze op de vierde plaats op de Antwerpse lijst, maar werd ze niet verkozen. Talhaoui bleef gemeenteraadslid van Antwerpen tot in 2018. Sinds 2018 is ze provincieraadslid van de provincie Antwerpen.

Na haar parlementaire loopbaan werd ze academisch onderzoekster bij de Universiteit Antwerpen. In 2013 was ze tevens de medestichtster van consultancybureau FDM Invest, dat ondernemers coacht en assisteert bij het oprichten van rendabele en succesvolle bedrijven in België en Marokko. Ze is er actief als CEO en project facilitator tussen Europese en Noord-Afrikaanse bedrijven.[8]

Sinds 5 juni 2007 draagt ze de titel van ridder in de Leopoldsorde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]