Fear and Loathing in Las Vegas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fear and Loathing in Las Vegas
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Terry Gilliam
Producent Patrick Cassavetti
Laila Nabulsi
Stephen Nemeth
Scenario Boek:
Hunter S. Thompson
Filmscenario:
Terry Gilliam
Tony Grisoni
Tod Davies
Alex Cox
Hoofdrollen Johnny Depp
Benicio del Toro
Muziek Ray Cooper
Montage Lesley Walker
Cinematografie Nicola Pecorini
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 22 mei 1998
Vlag van Nederland 11 maart 1999
Genre Roadmovie/komedie
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 18.500.000[1]
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 1
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fear and Loathing in Las Vegas is een boek van Hunter S. Thompson uit 1971. Het werd in 1998 verfilmd onder regie van Terry Gilliam, die daarvoor genomineerd werd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Journalist Raoul Duke (in de verfilming gespeeld door Johnny Depp) en zijn advocaat Dr. Gonzo (in de verfilming gespeeld door Benicio del Toro) rijden naar Las Vegas om er een motorcrosswedstrijd te bekijken. Raoul moet een verslag over de race schrijven, wat maar niet wil lukken, omdat hij en zijn advocaat telkens in de meest vreemde en trippende gebeurtenissen belanden. Ze reizen in een rode cabriolet, die volgestouwd zit met drank en drugs. Ze beleven een hallucinante trip naar het hart van The American Dream. Duke noemt dit gebeuren een opdracht; voor Dr. Gonzo is het een missie om zijn cliënt voor zelfverwoesting te behoeden.

Delen van het verhaal waren eerder gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone, en later gebundeld als boek uitgegeven in 1971, met illustraties van Thompsons langdurige artistieke partner, de Britse cartoonist Ralph Steadman. Thompson ontketende met de publicatie van het boek een hype. Hoewel hij het een verslag van zijn zoektocht naar de Amerikaanse Droom noemt, wordt door critici getwijfeld over de ware toedracht van zijn 'missie'. Feit is dat Thompson met 'Raoul Duke' gewoon zichzelf bedoelt, wat ook duidelijk wordt in het boek, wanneer Dr. Gonzo een telegram verstuurt naar Thompson met zijn echte naam als geadresseerde in plaats van het pseudoniem Raoul Duke. In de film wordt dit minder duidelijk, al vraagt Dr. Gonzo daarin wel of Thompson er klaar voor is om in te checken onder een valse naam, waarna zij bij de hotelbalie het pseudoniem Raoul Duke gebruiken.

Rolverdeling[bewerken]