Fed Cup 2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Fed Cup wordt in 2020 voor de 58e keer gehouden. De Fed Cup is de jaarlijkse internationale tenniscompetitie voor landenteams, voorbehouden aan vrouwen. Dit jaar doen circa 95 teams met het toernooi mee.

Nieuwe opzet[bewerken]

Medio 2019 besloot de ITF om de Fed Cup drastisch te hervormen, naar evenbeeld van de Davis Cup. Er werd een systematiek ontworpen waarin twintig landen kans maken op de titel, met een kwalificatieronde in februari en een eindfase in april. De Fed Cup-week in november is afgeschaft. De nieuwe Wereldgroep bestaat effectief uit de samenvoeging van de oude Wereldgroep I en Wereldgroep II, met daaraan nog eens vier landen toegevoegd op basis van de ITF Fed Cup Nations Ranking. Van die twintig landen nemen zestien deel aan de kwalificatieronde; de andere vier zijn hiervan vrijgesteld, en gaan meteen naar de eindfase. De vier vrijgestelde landen zijn: de twee finalisten van het jaar ervoor (Australië en Frankrijk), het organiserende land (Hongarije) en een wildcard-land (Tsjechië).

Wereldgroep kwalificatieronde[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel Fed Cup 2020 Wereldgroep kwalificatieronde voor meer informatie over dit niveau

Er zijn zestien deelnemende landen in de Wereldgroep kwalificatieronde. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 speelt iedere deelnemer een landen­wedstrijd tegen een door loting bepaalde tegenstander, op uit-en-thuis basis. De acht winnaars gaan naar de eindfase; de acht verliezers gaan naar de play-offs.

Wereldgroep eindfase[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel Fed Cup 2020 Wereldgroep eindfase voor meer informatie over dit niveau

Er zijn twaalf deelnemende landen in de Wereldgroep eindfase. Acht van hen zijn de winnende landen uit de kwalificatieronde. De andere vier zijn de vrijgestelde landen. In de week van 14–19 april 2020 strijden zij om de beker in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Na een groepsronde volgen de halve finales en de finale. De twee finalisten mogen een jaar later naar de eindfase; de volgende acht landen zullen dan aantreden in de kwalificatieronde; de twee laagst-scorende landen degraderen naar hun regionale groep.

Wereldgroep play-offs[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel Fed Cup 2020 Wereldgroep play-offs voor meer informatie over dit naspel

Er zijn zestien deelnemende landen in de Wereldgroep play-offs. Acht van hen zijn de verliezende landen uit de kwalificatieronde. De andere acht zijn promoverende landen uit de regionale groepen. In het weekeinde van 18 en 19 april 2020 speelt iedere deelnemer een landen­wedstrijd tegen een door loting bepaalde tegenstander. De acht winnaars zullen een jaar later mogen aantreden in de Wereldgroep; de acht verliezers degraderen naar hun regionale groep.

België[bewerken]

België treedt aan in de Wereldgroep nieuwe stijl. In februari speelt het team thuis tegen Kazachstan.

datum tegenstander uitslag locatie groep ronde w/v
2020-02-07 Vlag van Kazachstan Kazachstan thuis WG kwalificatieronde

Nederland[bewerken]

Nederland treedt aan in de Wereldgroep nieuwe stijl. In februari speelt het team thuis tegen Wit-Rusland.

datum tegenstander uitslag locatie groep ronde w/v
2020-02-07 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland thuis WG kwalificatieronde

Legenda[bewerken]

niveau 1 niveau 2 niveau 3 niveau 4 niveau 5
Met kleuren wordt inzichtelijk gemaakt op welk niveau een land dat jaar actief is. In de huidige opzet van de Fed Cup komt niveau 1 overeen met de Wereldgroep. Alleen landen actief op niveau 1 kunnen de Fed Cup winnen. De overige landen moeten via promotie een plaats op niveau 1 afdwingen. De tabel hiernaast geeft de gebruikte kleuren per niveau.

Externe links[bewerken]