Federal Emergency Management Agency

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van FEMA

The Federal Emergency Management Agency, (Nederlands: Federaal Bureau voor Rampenbestrijding), of FEMA, is een agentschap van het United States Department of Homeland Security (DHS) binnen het "Emergency Preparedness and Response Directorate".

De doelstelling van de FEMA is het coördineren van de acties na een ramp die plaats gevonden heeft binnen de VS en waarvoor de lokale autoriteiten niet over de benodigde capaciteiten beschikken.

De gouverneur van de getroffen staat moet in een voorkomend geval de noodtoestand uitroepen en formeel aan de president verzoeken om assistentie van de federale regering. In de wandelgangen wordt deze organisatie ook wel de schaduwregering van de V.S. genoemd.

Eén van de belangrijkste taken van de FEMA ter plaatse is logistieke ondersteuning. Ook is de FEMA verantwoordelijk voor het verdelen van door de regering beschikbaar gestelde fondsen voor hulp en herstel voor zowel burgers als bedrijven. De FEMA laat op haar kosten ook lokaal personeel trainen in de VS en haar territorium.

In het kader van eventuele rampen of andere onvoorzienigheden heeft de FEMA de laatste jaren meer dan 800 kampen laten bouwen om burgers in op te vangen.