Federatie Nederlandse Vakbeweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Federatie Nederlandse Vakbeweging
Ontstaansdatum 1976
Voorzitter Ton Heerts
Secretaris-generaal Ruud Baars
Land Vlag van Nederland Nederland
Europees lidmaatschap Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV)
Internationaal lidmaatschap Internationaal Vakverbond (IVV)
Ledenaantal 1.100.000
Website http://www.fnv.nl
Portaal  Portaalicoon   Werk

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) is een Nederlandse werknemersvereniging.

De FNV ontstond in 1976 toen het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) intensief gingen samenwerken. Op 1 januari 1981 gingen de NVV en de NKV formeel op in de FNV. De FNV bestaat uit zelfstandige vakbonden, die werkzaam zijn in bijna alle sectoren van de maatschappij. De FNV-bonden werken samen in de vakcentrale. De vakcentrale FNV coördineert en regelt zaken die het niveau van de afzonderlijke bedrijfstakken overstijgen.

Werking[bewerken]

Besluitvorming[bewerken]

Sinds 15 mei 2013 heeft de FNV een nieuwe organisatiestructuur met een ledenparlement, een dagelijks bestuur en een algemeen bestuur. Met deze nieuwe structuur is zij transparanter en democratischer geworden.

Ledenparlement[bewerken]

Het ledenparlement is het hoogste orgaan van de FNV en bestaat uit 108 leden. Elke sector (totaal 29 sectoren) heeft zijn eigen vertegenwoordiger in het ledenparlement gekozen. Met de invoering van het ledenparlement hebben de leden van de FNV directe inspraak in het beleid van FNV.

Algemeen bestuur[bewerken]

Het algemeen bestuur van de FNV geeft sturing aan de FNV vereniging en bestaat uit 18 personen. Ton Heerts, de voorzitter van de FNV vereniging, is voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur.

Dagelijks bestuur[bewerken]

Het dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van het FNV beleid, dat is bepaald en vastgesteld door het ledenparlement. Het dagelijks bestuur bestaat uit 8 personen. De leden van het dagelijks bestuur maken ook onderdeel uit van het algemeen bestuur.

Bonden[bewerken]

De FNV bestaat uit achttien bonden, met in totaal ruim 1,1 miljoen leden. Hiermee is de FNV de grootste Nederlandse vakcentrale. In totaal zijn circa 1,9 miljoen personen in Nederland lid van een vakbond.

Elke FNV-bond beweegt zich op een specifiek terrein, bijvoorbeeld industrie, detailhandel, bouw of onderwijs. Voor de bonden is de collectieve arbeidsovereenkomst, de cao, een van de meest effectieve instrumenten om de belangen van de leden te waarborgen. Daarin bedingen de professionele onderhandelaars van de FNV een betere beloning, fatsoenlijke arbeidstijden, een goed pensioen, scholing en nog veel meer. Ruim twee miljoen werknemers vallen onder een door de FNV afgesloten cao. Verder staat de individuele rechtshulpverlening bij problemen met werk of inkomen hoog in het vaandel van de FNV-bonden.

De 17 bonden zijn:

Naam Sector Ledenaantal
FNV Bondgenoten Industrie, agrarische en diensten 455.734
Abvakabo FNV Ambtenaren, zorg, semi-overheid en energie 345.344
FNV Bouw Bouw, schilders en houtindustrie 115.000
AOb Onderwijs 87.000
FNV Kiem Kunsten, drukkers, informatie en gaming 31.729
AFMP/Marver Militairen and marechaussee 25.000
NPB Politie 24.000
FNV Horecabond Horeca, recreatie en catering 23.869
FNV Zelfstandigen Zelfstandigen en zzp'ers 15.000
FNV Mooi Kappers en schoonheidspecialisten 8.000
NVJ Journalisten 7.398
Nautilus NL Zeevarenden 5.500
FNV Vrouwenbond Vrouwen 3.000
FNV Jong Jongeren 2.500
FNV Sport Sport (niet-athleten) 1.100
VVCS Professionele voetbalspelers 875
NL Sporter Profesionele athleten (behalve voetbalspelers) 400

Dienstverlening[bewerken]

De FNV Belastingservice is een ISO-gecertificeerde dienstverlenende afdeling, die voor alle bij de FNV aangesloten bonden werkt. Ca 5.500 vrijwilligers hebben in 2013 ongeveer 290.000 aangiften en 100.000 toeslagen afgehandeld. De invullers worden opgeleid door 350 instructeurs, die zelf ook jaarlijks worden bijgeschoold. De FNV Belastingservice is daarmee de grootste belastingconsulent van Nederland. In 2009 is de belastingservice van de ANBO opgegaan in die van de FNV, maar de ANBO is met ingang van 1 januari 2013 uit de federatie getreden en doet nu de belastingservice weer onder eigen noemer.

De FNV Ledenservice, die voor de leden van een aantal bonden werkte, is opgeheven en de ledenservice wordt weer verleend door de bonden zelf.

Internationaal[bewerken]

De FNV is vertegenwoordigd in de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. De ILO stelt internationale arbeidsnormen op, en bestaat uit werkgevers, werknemers en overheden.

De FNV is lid van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) en het Internationaal Vakverbond (IVV). Het IVV is een wereldwijde vakorganisatie en vertegenwoordigt 170 miljoen leden. Het is een forum voor regelmatig contact met federaties van vakbonden uit de hele wereld. Bonden steunen elkaar, wisselen informatie uit en voeren gezamenlijke activiteiten en campagnes. Het IVV coördineert de bevordering van sociale normen in internationale handel of spreekt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank aan op de sociale gevolgen van hun economische aanpassingsprogramma’s. Daarnaast zet het IVV zich actief in voor de naleving van vakbondsrechten.

FNV Mondiaal[bewerken]

FNV Mondiaal is de internationale afdeling van de FNV. Via deze afdeling wordt vakbondswerk in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa met middelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, van de FNV en FNV-bonden gesteund.

Sinds 1975 heeft de FNV een relatie met het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in de vorm van het Vakbondsmedefinancieringsprogramma (VMP). De kern van dit werk is het geven van steun aan vakbonden in ontwikkelingslanden. In 1982 richtte de FNV het Internationaal Solidariteitsfonds Wij en Zij op. In 1988 kwam een integratie van het Vakbondsmedefinancieringsprogramma en het Solidariteitsfonds Wij en Zij tot stand. Wij en Zij werd in 1997 omgevormd tot het huidige FNV Mondiaal.

FNV Mondiaal zet zich in voor de versterking van democratische, onafhankelijke en representatieve vakbonden in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa. In samenwerking met deze vakbonden en hun mondiale vakorganisaties stimuleert de FNV Decent Work for All of Gewoon goed werk.

FNV Mondiaal verleent steun aan democratische vakbonden en aanverwante organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Europa. Kernactiviteit is het projectenwerk: Vakbonden ondersteunen in hun versterking en vernieuwing, het uitvoeren van programma’s ter bevordering van vakbondsrechten, bestrijding van kinderarbeid en discriminatie, versterking van de positie van de vrouw en hiv/aidspreventie. In Nederland bevordert FNV Mondiaal Decent Work for All via campagnes en lobby. FNV Mondiaal is deelnemer aan de campagne Stop Kinderarbeid. School, de beste Werkplaats. De FNV is verder vertegenwoordigd in diverse coalities ter bevordering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast zet FNV Mondiaal zich in voor de erkenning van vakbondsrechten wereldwijd, met speciale aandacht voor Colombia, Zimbabwe, Wit-Rusland en China.

Nieuwe vakbond[bewerken]

Op 3 december 2011 besloten de voorzitters van de FNV-bonden tijdens een vergadering in Dalfsen unaniem tot de oprichting van een nieuwe vakbond met de werknaam De Nieuwe Vakbeweging, waarbij naast de bestaande FNV-bonden ook bonden die nog niet bij de FNV zijn aangesloten zich zouden kunnen aansluiten.[1] De FNV-leden zijn akkoord gegaan met dit plan en op 23 juni 2012 was de oprichtingsvergadering van de FNV in Beweging, waar 16 van de 19 FNV-bonden voor tekenden en die op 15 mei 2013 in de plaats trad van de 'oude' FNV.[2]

Daarnaast werden er voor de eerste keer verkiezingen gehouden voor zowel het Ledenparlement, dat de Federatieraad verving als hoogste orgaan, en voor de voorzitter. Voor het voorzitterschap hadden zich in eerste instantie drie kandidaten gemeld. Ton Heerts, zittend voorzitter van de FNV, Corrie van Brenk, voorzitter van de Abvakabo FNV en Herman de Haas, kaderlid voor FNV Bondgenoten. Herman de Haas verscheen niet voor de toetsingscommissie, waardoor alleen Heerts en Van Brenk op het stembiljet stonden.

Op 15 mei 2013 werd op het congres bekendgemaakt dat Ton Heerts met 62% van de stemmen van de leden was gekozen als voorzitter, tegenover 38% voor Corry van Brenk.

FNV Lokaal[bewerken]

FNV Lokaal is een lokaal vrijwilligersnetwerk dat door heel Nederland afdelingen heeft en op lokaal niveau probeert de politieke ontwikkelingen op het gebied van werk en inkomen te beïnvloeden.[3] Hiermee wordt gelobbyd op lokaal niveau, door FNV leden in hun eigen omgeving.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties