Naar inhoud springen

Federazione Industria Musicale Italiana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Federazione Industria Musicale Italiana (afgekort FIMI) is een vereniging die platenmaatschappijen vertegenwoordigt. Het is actief sinds 1992 en sinds maart 1995 publiceert het wekelijks de verkoop en distributie van de geluidsdrager in Italië, met het verspreiden van hitlijsten en officiële certificaten. Eerst in samenwerking met Nielsen Soundscan en daarna in 2010 met GfK Italië.

Het is de officiële bron voor Italiaanse recordgegevens over de verkoop en distributie van albums, verzamelalbums, muziek-dvd's en muziekdownload. De lijst van beste verkopende singles in Italië werd van kracht sinds februari 1997 en werd begin 2008 onderdrukt en definitief vervangen door de reeks bestaande lijst van de meest gedownloade nummers.

In 2013 werden de formulering 'Top of the Music' en het bij behoorde logo gemaakt om de lijsten en certificeringen te identificeren en te onderscheiden. FIMI is lid van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)

Op 3 januari 2010 werd door APC-stats een nieuwe singles chart gelanceerd. De belangrijkste reden hiervoor was de teruglopende fysieke verkopen en de opkomende digitalisering. Om een optimaal beeld te krijgen van de collectieve muziekbeleving, werd gekozen voor een gecombineerd systeem waarbij streaming, airplay en download data volgens een vaste formule worden berekend. De Italian National Top 50 is onafhankelijk van de muziekindustrie.

Hitlijsten[bewerken | brontekst bewerken]

FIMI heeft de volgende hitlijsten

  • Top Singoli (Single Top 100)
  • Top Album (Album Top 100)
  • Vinili (Vinyl Top 20)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]