Feministische Uitgeverij Sara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Feministische Uitgeverij Sara
Oprichting 1977
Opheffing 1987
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Feministische Uitgeverij Sara, ook wel Feministiese Uitgeverij Sara, was een Nederlandse feministische uitgeverij die heeft bestaan van tussen 1977 tot 1987. De uitgeverij was gevestigd in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 werd de uitgeverij opgericht door dertien feministische schrijfsters omdat ze elders niet goed terecht konden: Jeanne Doomen, Ria van Hengel, Selma Leydesdorff, An Luttikholt, Anja Meulenbelt, Joyce Outshoorn, Marijke Rawie, Ria Sikkes, Loes van der Snoek, Marjo van Soest, Aafke Steenhuis, Mieke Westerink en Henny van der Zande. Ze hadden vrijwel allen al gepubliceerd en waren allemaal actief in de vrouwenbeweging.

Hun ideologie beschreven ze als feministisch-socialistisch en met de nieuwe uitgeverij wilden ze een overzicht bieden van wat er leefde in de vrouwenbeweging. Om de financiën veilig te stellen richtten ze de stichting Sara's Moeder op in de vorm van een collectief waarin iedereen evenveel zeggenschap had. Sara gaf verschillende feministische boeken uit, waaronder historische romans, vertalingen en stripboeken, en daarnaast praktische onderwijsboeken, kinderboeken en bloemlezingen van poëzie.[1]

De uitgeverij was gevestigd in Amsterdam: in 1979 aan de Plantage Muidergracht 149[2] en in 1980 aan de Nieuwe Prinsengracht 78.[3]

An Dekker werd in 1984 directeur maar nam ontslag in 1986 na het ontstaan van financiële problemen.[4] In 1987 ging de uitgeverij failliet, en werd vervolgens opgekocht door uitgeverij Van Gennep met behoud van de naam als imprint.

Uitgaven (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van de bij Sara verschenen boeken:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]