Feministische Uitgeverij Sara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Feministische Uitgeverij Sara
Oprichting 1977
Opheffing 1987
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Feministische Uitgeverij Sara, ook wel Feministiese Uitgeverij Sara, was een Nederlandse feministische uitgeverij tussen 1977 en 1987.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 werd de uitgeverij opgericht door dertien feministische schrijfsters omdat ze elders niet goed terecht konden: Jeanne Doomen, Ria van Hengel, Selma Leydesdorff, An Luttikholt, Anja Meulenbelt, Joyce Outshoorn, Marijke Rawie, Ria Sikkes, Loes van der Snoek, Marjo van Soest, Aafke Steenhuis, Mieke Westerink en Henny van der Zande. Ze hadden vrijwel allen al gepubliceerd en waren allemaal actief in de vrouwenbeweging.

Hun ideologie beschreven ze als feministisch-socialistisch en met de nieuwe uitgeverij wilden ze een overzicht bieden van wat er leefde in de vrouwenbeweging. Om de financiën veilig te stellen richtten ze de stichting Sara's Moeder op in de vorm van een collectief waarin iedereen evenveel zeggenschap had. Sara gaf verschillende feministische boeken uit, waaronder historische romans, vertalingen en stripboeken, maar ook praktische onderwijsboeken en kinderboeken. Een selectie:

Ook verschenen enkele bloemlezingen van poëzie.[1]

An Dekker werd in 1984 directeur maar nam ontslag in 1986 na het ontstaan van financiële problemen.[2] In 1987 ging de uitgeverij failliet, en werd vervolgens opgekocht door uitgeverij Van Gennep met behoud van de naam als imprint.