Fender Mustang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fender Mustang uit 1968.

De Fender Mustang is een populair gitaarmodel van Fender uit augustus 1964. De gitaar heeft twee enkelspoelelementen en een kenmerkende vorm. Hij werd minder populair in de jaren zeventig, wat uiteindelijk leidde tot een productiestop in 1982.

Met name door bands als Nirvana en Sonic Youth werden oude uitverkochte Fendergitaren als de Mustang, de Jaguar en de Jazzmaster in de jaren negentig weer populair. Ze werden toen opnieuw in productie genomen. Deze nieuwe modellen verschillen echter wel in de elektronica en de kwaliteit van het hout.
Om deze reden wordt momenteel[(sinds) wanneer?] voor een oude Mustang meer geld betaald dan een nieuw exemplaar. Pre-CBS Mustangs zijn ook weer duurder dan Post-CBS (na 1965).

De Mustang werd aanvankelijk alleen in de kleuren rood, wit en blauw geproduceerd, maar later ook in andere kleuren als sunburst, zwart, oranje en blond.

Mustang-spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de beroemdste gitaristen die een Mustang bespeelden, was Kurt Cobain.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Mustang is door Fender ook voor andere producten gebruikt. Zo werd in de jaren 1980 door het toenmalige Indiase ondermerk Sunn een Stratocaster gebouwd met de naam Mustang.[bron?] Ook bestaat er een Fender Mustang Bass (basgitaar) en een populaire laaggeprijsde lijn van gitaar-modellingversterkers.